نسیم گیلان - مهر / افزایش دما، قیمت تخممرغ را در این هفته نسبت به هفته گذشته باز هم کاهش داد و هر شانه 30 عددی بدون بستهبندی به 149 هزار تومان رسید.
رصد هفتگی کالاهای اساسی در روزهای نخست مرداد ماه 1404 انجام شد.
بازار روغن
در میانه هفته جاری دبیر انجمن صنفی روغن نباتی ایران با بیان اینکه شرایط صنعت روغن مناسب است، گفت که سال گذشته دو میلیون تن انواع روغن خوراکی تولید و توزیع اگر چه شد. کمبود آن در بازار زمستان گذشته مقطعی بود. همچنین دچار نقصان در توزیع روغن در این مقطع زمانی به دلیل باز نشدن ثبت سفارشها بود.
به اعتقاد علیرضا شریفی ثبت سفارشها باید با افزایش قیمت جهان در شهریور سال گذشته بیشتر میبود که این گونه نشد.
وی با اشاره به آمار واردات روغن خام در 3 ماهه نخست سال هم عنوان کرد، 530 هزار تن روغن خام وارد کشور شده است که نسبت به سال گذشته 53 درصد افزایش را شاهد هستیم.
این مسئول صنفی تاکید کرد، اگر کمبودی وجود دارد تا هفتههای پیش رو تعادل در این بازار برقرار خواهد شد.
همچنین در این هفته تخصیص ارز به برخی اقلام وارداتی کالاهای اساسی چون روغن خام، برنج، جو، کنجاله و… تغییر کرد. در این راستا واردات روغن خام 60 (ارز ترجیحی 28.500 تومان) به 40 (ارز مبادلهای یا توافقی با قیمت فعلی حدود 71 هزار تومان)، پالم 50-50 و دانههای روغنی 80 (ارز ترجیحی) به 20 (ارز مبادلهای) شده است.
در این بازار قیمت محصولات مسئله مهمی است که تا حدودی به کاهش مالیات بر ارزش افزوده این محصول برمیگردد که قرار است تا دو هفته آینده تعیین تکلیف شود.
بازار برنج
این تغییر در تخصیص ارز برای برنج 40 (ارز ترجیحی) به 60 (ارز مبادلهای) تعیین شده است.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران با انتقاد از تداوم تخصیص ارز ترجیحی و سیاستهای ترکیبی ارزی، خواستار حذف این ارز شد. او معتقد است در فضایی که قیمت برنج داخلی به چندین برابر برنج وارداتی رسیده، بهترین زمان برای اصلاح سیاستهای ارزی و تجاری فراهم است.
مجیدرضا خاکی با تأکید بر ضرورت حذف ارز ترجیحی برای واردات برنج گفت، انجمن از ابتدای سال جاری تاکنون مکاتبات متعددی با مقامات عالی کشور از جمله رئیسجمهور، معاون اول، وزرا و معاونان مرتبط انجام داده و با ارائه استدلالهای کارشناسی، ضرورت حذف این ارز را تشریح کرده است.
هفتههای گذشته قیمت برنج ایرانی روند افزایشی در بازار داشت. امسال به دلیل شرایط خاص، ممنوعیت واردات برنج لغو شد.
با وجود عدم ممنوعیت واردات برنج همچنان قیمت برنج ایرانی روند رو به رشد داشته و برخی برندها به هر کیلو گرم حدود 350 هزار تومان رسیده است.
بازار گوشت قرمز
توزیع گوشت قرمز و مرغ بسته بندی در فروشگاههای زنجیرهای افزایش یافته زیرا در این هفته کالابرگ الکترونیک خانوار دهکهای چهارم و پنجم شارژ شد.
قیمت گوشت قرمز و گوشت مرغ بدون بسته بندی در این هفته تا حدودی کاهش یافت اما آنچه نگران کننده است کمبود نهادههای دامی و افزایش قیمت جو بوده که باعث شده دامهای مولد سر از کشتارگاهها درآورد.
بازار تخم مرغ
افزایش دما، قیمت تخم مرغ را در این هفته نسبت به هفته گذشته باز هم کاهش داد و هر شانه 30 عددی بدون بسته بندی به 149 هزار تومان رسیده در حالی که اردیبهشت ماه 180 هزار تومان خرید و فروش میشد.
بازار قند و شکر
شکر در فروشگاههای زنجیرهای و سوپرمارکتها در دو ماه گذشته صفر بود اما در این هفته در حال توزیع است اما برخی فروشگاهها به هر فرد فقط یک بسته یک کیلو گرمی داده میشود همچون روغن خوراکی.
بازار لبنیات
این روزها ماست، پنیر، شیر تغییر قیمت بسیاری داشته و منجر به اعتراض مردم شده است. به عنوان نمونه، پنیر سفید 515 گرمی از یک کیلو گرم گوشت مرغ هم گرانتر است.
یکی از رویههای تولیدکنندگان این صنف در افزایش قیمت در سال جدید با بهانه افزودن ویتامینها در حال انجام است.
بازار حبوبات
بازار حبوبات هم مثل لبنیات در مدار گرانی است و همین امر از بازار تقاضای آن کاسته و مردم بیشتر به سمت بازار گوشت مرغ، تخم مرغ و قارچ رفتهاند. یکی از نکات این بازار کاهش وزن بستهها بوده و بستهبندیهای جدید با اوزان 500 و 800 گرم در حال عرضه هستند.
بازار ![]()