نسیم گیلان - تسنیم / دانشگاه «آرهوس» دانمارک از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون 24 متقاضی تحصیلی را رد کرده که رسانههای دانمارکی علت این اقدام را افزایش جاسوسی علمی اعلام کردهاند، اتهامی که عمدتاً از سوی آنها متوجه پژوهشگران ایرانی، روسی و چینی شده است.
دانشگاههای دانمارک در اقدامی که منبعث از یک دستور غیررسمی از سوی نهادهای اطلاعاتی این کشورِ حوزه اسکاندیناوی است، ورود محققان خارجی به ویژه از ایران را به دلیل تهدیدات جاسوسی فزاینده محدود میکنند.
دانشگاه «آرهوس» از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون 24 متقاضی را رد کرده است. رسانههای دانمارکی مدعی هستند با افزایش نگرانیها درباره جاسوسی علمی، دانشگاههای دانمارک در حال رد پذیرش شمار فزایندهای از پژوهشگران خارجی هستند. مقامهای امنیتی این کشور سطح تهدیدات را «بالا» توصیف کردهاند.
بازار ![]()
دانشگاههای این کشور اسکاندیناویایی بهویژه نسبت به درخواستهای پژوهشگران از ایران، روسیه و چین حساستر شدهاند، چرا که نگرانند تحقیقات حساس علمی به دست دولتهای خارجی بیفتد! دلیل اصلی رد این افراد، دسترسی احتمالی آنها به اطلاعات حساس و امکان انتقال این دادهها به «طرف ثالث» عنوان شده است.
این اقدام دولت کپنهاگ در حالی صورت میگیرد که سال گذشته (سال 2024 میلادی) شاهد افشای جنجال برانگیز دستیابی آژانس امنیت ملی آمریکا به دادههای محرمانه دفاعی دانمارک بودیم! با این حال مقامات آمریکایی کپنهاگ را تهدید کردند تا این پرونده را هر چه سریعتر مختومه اعلام کنند اگرنه با تبعات جبران ناپذیری از جمله افشای همکاریهای عمیق دستگاه اطلاعاتی دانمارک با آمریکا در جاسوسی از دولتها و شهروندان دیگر کشورهای اروپایی مواجه خواهد شد. ماجرا به این نقطه ختم نشد!
پس از حضور رسمی ترامپ در راس معادلات سیاسی و اجرایی واشنگتن شاهد مناقشه آشکار واشنگتن و کپنهاگ بر سر گرینلند و منابع ارزشمند آن بودیم. بر اساس افشاگری اخیر وال استریت ژورنال، واشنگتن تلاشهای آشکار و پنهان خود را جهت جمع آوری اطلاعات حساس از گرینلند طی ماههای اخیر شدیداً افزایش داده است.
لارس لوکه راسموسن، وزیر خارجه دانمارک اطلاعات موجود در این گزارش را «بسیار نگران کننده» دانسته است. در مقابل مقامات دولت ترامپ نیز چنین موضوعی را منکر نشده و به دانمارکیها توصیه کردهاند به جای پیگیری این اخبار ( که حقیقت نیز دارند) به مطالبات خاص دولت ترامپ در قبال گرینلند تن دهند! لازم به ذکر است که در دوران حضور دولتهای مختلف دموکرات و جمهوریخواه، معمولاً آژانس امنیت ملی آمریکا جاسوسیهای هدفمندی را در برخی پایتختهای اروپایی از جمله پاریس، استکهلم و اسلو صورت داده است.
اما در مورد دانمارک این مسئله متفاوت است؛ زیرا کپنهاگ معروف به اصلیترین شریک اطلاعاتی آمریکا در خاک اروپا بوده و بسیاری از پروژههای جاسوسی واشنگتن در قاره سبز به واسطه دانمارکیها و با ظرفیت اجرایی آنها صورت میگیرد. در چنین شرایطی بهتر است دانمارکیها به جای تولید دعاوی مضحکانه و بدون سند پاسخگوی تحقیر اطلاعاتی خود توسط آمریکا باشند.