گیلان وارد رشد منفی جمعیت شده است
اقتصادی
بزرگنمايي:
نسیم گیلان - رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به کاهش شدید نرخ باروری در استان گفت: گیلان وارد مرحله رشد منفی جمعیت شده است و در صورت ادامه روند فعلی، تا سال 1420 بیش از 40 درصد جمعیت استان را سالمندان تشکیل خواهند داد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از گیلان، محمدتقی آشوبی امروز _چهارشنبه سیویکم اردیبهشت_ در نشست خبری به مناسبت هفته جمعیت، با تأکید بر اهمیت پیوست جمعیتی در سیاستگذاریها اظهار کرد: هر برنامهای در حوزه سلامت، اگر فاقد پیوست جمعیتی باشد، نهتنها موفق نخواهد بود، بلکه ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد.
وی با اشاره به دادههای رسمی جمعیتی افزود: گیلان از جمله استانهایی است که زودتر از سایر استانها دچار کاهش نرخ باروری شده و اکنون نرخ باروری در این استان به حدود 0.9 رسیده است، در حالیکه برای حفظ نرخ جانشینی جمعیت، این عدد باید حداقل 2.1 باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان تصریح کرد: بهطور میانگین، به ازای هر زن، کمتر از یک فرزند به دنیا میآید. این یعنی جمعیت نهتنها رشد ندارد، بلکه منفی شده است. در سال گذشته میزان تولدها در استان با کاهش 7.3 درصدی مواجه شد و برای نخستینبار، تعداد مرگها از تولدها بیشتر شده است.
آشوبی با بیان اینکه این هشدار صرفاً مربوط به آینده نیست، افزود: هماکنون با بحران کمبود نیروی انسانی در تمام سطوح مواجه هستیم؛ از آموزش و پرورش و سلامت گرفته تا تولید، صنعت و اقتصاد.
وی با اشاره به اینکه گیلان سالمندترین استان کشور است، اظهار کرد: ما از نخستین استانهایی بودیم که نرخ باروری در آن به زیر 1.3 رسید و وارد مرحلهای شدیم که در ادبیات وزارت بهداشت از آن به عنوان «چاه جمعیتی» یاد میشود. اکنون حتی از این مرحله نیز عبور کردهایم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان هشدار داد: اگر روند فعلی ادامه پیدا کند، تا سال 1420، بیش از 40 درصد جمعیت گیلان را سالمندان تشکیل خواهند داد که این مسأله، بار مالی سنگینی را بر دوش نظام سلامت، بیمه، رفاه اجتماعی و اقتصاد استان خواهد گذاشت.
آشوبی یکی از راهکارهای مقابله با بحران جمعیت را گسترش خدمات درمان ناباروری دانست و گفت: هماکنون مرکز درمان ناباروری در بیمارستان الزهرا (س) رشت فعال شده و خدماتی مانند IVF، IUI و ICSI را ارائه میدهد. همچنین کلینیک ناباروری طب ایرانی با حضور دو متخصص فعال است.
وی افزود: این خدمات تحت پوشش بیمه قرار دارند و زوجهای نابارور میتوانند با مراجعه به این مراکز از ظرفیتهای موجود بهرهمند شوند. البته نیاز است مراکز درمان ناباروری در شهرستانها نیز توسعه پیدا کند.
آشوبی تأکید کرد: سیاستگذاری بدون پیوست جمعیتی، ناقص و گاه مضر است. نمیتوان به سلامت جامعه اندیشید بدون توجه به ساختار سنی جمعیت. رسانهها در این مسیر نقش بسیار مهمی دارند و باید در جهت جهاد تبیین در حوزه جمعیت فعالانه عمل کنند.
وی خاطرنشان کرد: باید از خانوادههایی که فرزندان بیشتری دارند الگوسازی کرده و روایتهای الهامبخش از خانوادههای موفق چند فرزندی را در رسانهها منتشر کنیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در پایان پیشنهاد تشکیل قرارگاه جمعیت استان گیلان به ریاست استاندار را مطرح کرد و گفت: این قرارگاه با مشارکت دستگاههای مختلف میتواند طرحی منسجم برای خروج از بحران جمعیت طراحی کند و دانشگاه علوم پزشکی آماده ایفای نقش تخصصی خود در این قرارگاه است.
کد خبر 868090
-
چهارشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۶:۴۹
-
۵ بازديد
-

-
نسیم گیلان
لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/816790/