نسیم گیلان

آخرين مطالب

راز یک معمای پیچیده کهکشانی برملا شد علمي

راز یک معمای پیچیده کهکشانی برملا شد
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / دانشمندان شواهدی از یک برخورد کیهانی در «خوشه برساووش»(Perseus cluster) یافته‌اند. این خوشه شامل گروهی از هزاران کهکشان است که فاصله چندانی با کهکشان ما ندارند.
ستاره‌شناسان تصور می‌کردند که «خوشه برساووش» یک گروه عظیم اما پایدار از کهکشان‌هاست، تا اینکه نشانه‌هایی از برخورد آن با خوشه دیگری پیدا کردند. اکنون، دانشمندان با استفاده از روشی موسوم به «همگرایی ضعیف گرانشی»(weak gravitational lensing) فکر می‌کنند که سرانجام خوشه مداخله‌گر پنهان را پیدا کرده‌اند.
به نقل از ال‌اس، «خوشه برساووش» یکی از عظیم‌ترین ساختارهای جهانِ شناخته شده است. این خوشه که نام صورت فلکی میزبان خود را دارد، گروه وسیعی از هزاران کهکشان است که در 11/6 میلیون سال نوری پراکنده شده‌اند.
این خوشه با فاصله 250 میلیون سال نوری از زمین قرار دارد که نسبتاً نزدیک است. با این وجود به دلیل انبساط جهان با سرعت 5366 کیلومتر در ثانیه در حال دور شدن است.
یک کهکشان خاموش
ستاره‌شناسان خوشه‌های کهکشانی آرام و پایدار را «خاموش»(relaxed) می‌نامند. این یعنی آنها به تازگی با خوشه‌های دیگر برخورد نکرده‌اند. سال‌ها، «خوشه برساووش» به عنوان نمونه‌ای از یک خوشه «خاموش» عمل می‌کرد.
جریان‌های ثابت گاز داغ بین کهکشان‌های تشکیل‌دهنده این خوشه‌ها حرکت می‌کنند و باحرکت گاز به سمت مرکز خوشه، گرما را از دست می‌دهند. همچنین تابش ضعیفی از امواج رادیویی موسوم به «هاله کوچک»( mini halo) رادیویی، کهکشان مرکزی را احاطه کرده است. هر دوی این نشانه‌ها، نشانه یک محیط کیهانی پایدار هستند.
با این حال، ستاره‌شناسان متوجه شدند که به جای کروی بودن این خوشه مانند یک خوشه دست نخورده، این خوشه در جهت شرق به غرب نامتقارن است که باعث شک ستاره‌شناسان شد.
سپس در سال 2012، ستاره‌شناسان مناطق «جبهه‌های سرد»(cold fronts) را در خوشه‌ها مشاهده کردند. این مناطق عظیم به طول سال نوری احتمالاً هنگام برخورد خوشه‌های کهکشانی تشکیل می‌شوند. این جبهه‌ها، مرزی را نشان می‌دهند که در آن گاز داغ از یک خوشه به گازی سرد و متراکم‌ از خوشه دیگر برخورد می‌کند.
این یک سرنخ قوی بود که نشان می‌داد «خوشه برساووش» دچار یک برخورد بزرگ کیهانی شده است، اما اگر این درست بود، یک سوال باقی می‌ماند که خوشه دیگری که باعث آن شده کجا بود؟
شواهد مستند
ستاره‌شناسان مستقر در ایالات متحده و کره جنوبی در تحقیقات جدید خود فکر می‌کنند که مستنداتی را در ارتباط با یک برخورد کیهانی مخفی پیدا کرده‌اند.
محققان توضیح می‌دهند که چگونه از تکنیکی به نام «همگرایی ضعیف گرانشی» برای شناسایی بقایای خوشه‌ای که مدت‌ها پیش با «خوشه کهکشانی برساووش» برخورد کرده بود، استفاده کردند.
«آلبرت اینشتین» بیش از 100 سال پیش پدیده «همگرایی گرانشی» را پیش‌بینی کرد که در آن اشیاء عظیم مانند کهکشان‌ها، فضا و زمان، پرتوهای نور را خم می‌کنند و منابع دور را بزرگنمایی می‌کنند. میزان انحراف نور یک جسم به ستاره‌شناسان در مورد تعیین جرم آن کمک می‌کند و آنها از آن زمان نمونه‌های باورنکردنی بسیاری از «همگرایی گرانشی» را کشف کرده‌اند.
در تکنیک «همگرایی ضعیف گرانشی»، تصویر کهکشان‌های پس‌زمینه هنگام عبور از خوشه در مسیر خود به سمت ما، تنها کمی دچار خمیدگی می‌شود. ستاره‌شناسان در این مطالعه جدید با استفاده از «تلسکوپ سوبارو»(Subaru Telescope) در هاوایی، خمیدگی نور کهکشان‌های بسیار دور در پشت «خوشه برساووش» را بررسی کردند.
«هیونگ‌هان کیم»(HyeongHan Kim) دانشجوی کارشناسی ارشد «دانشگاه یونسی»(Yonsei) در کره جنوبی و نویسنده ارشد این مقاله گفت: از آنجایی که ما شکل درونی هر کهکشان را نمی‌دانیم، نمی‌توانیم میزان خمیدگی و انحراف تصویر کهکشان‌های پس‌زمینه را تخمین بزنیم.
با این حال، با مشاهده تعداد زیادی کهکشان پس‌زمینه، این تیم میانگین خمیدگی را محاسبه کرد و از یک شبیه‌سازی رایانه‌ای برای تعیین میزان جرم در خوشه پس‌زمینه استفاده کرد.
آنها همچنین مشخص کردند که مکان جرم باید کجا باشد تا خمیدگی‌هایی را که مشاهده کردند، ایجاد کند.
ستاره‌شناسان منطقه وسیعی از هر دو جرم مرئی و تاریک موسوم به «هاله زیرخوشه‌ای»(subcluster halo) را کشف کردند که گروه کوچکتری از کهکشان‌ها را احاطه کرده است. این منطقه در مرکز «کهکشانNGC 1264» و در اطراف «خوشه برساووش» قرار گرفته بود.
این «زیرخوشه» که جرمی حدود 100 برابر کهکشان راه شیری دارد، توسط یک «پل جرمی»(mass bridge) به خوشه کهکشانی اصلی متصل است که حدود 1/4 میلیون سال نوری طول دارد و تقریباً هم‌جرم خوشه اصلی است.
مدل رایانه‌ای نشان داد که این پل گواه مستقیمی از برهم‌کنش گرانشی بین دو خوشه است و با شکل نامتقارن خوشه مطابقت دارد. این تیم همچنین با کمک این مدل، «جبهه‌های سرد» کشف شده در سال 2012 را بازسازی کرد.
«کیم» گفت: نتایج بدست آمده من را شگفت‌زده کرد، زیرا من «خوشه برساووش» را یک خوشه «خاموش» می‌دانستم.
شبیه‌سازی آنها در زمانی حدود 7/5 میلیارد سال پیش در کهکشان آغاز می‌شود، زمانی که «زیرخوشه» ادغام‌شده تحت تأثیر «خوشه برساووش» قرار گرفته است. حدود 2 میلیارد سال طول کشیده است تا این «زیرخوشه» برای اولین بار از نزدیکی مرکز خوشه اصلی عبور کند.
سپس با کاهش سرعت و به عقب کشیده شدن توسط گرانش، 3 میلیارد سال بعد دوباره از آن عبور کرده است. این رقص کیهانی تکرار شده است و تقریباً 2 میلیارد سال بعد، «زیرخوشه» برای سومین بار که تقریباً 750 میلیون سال پیش است، از آن عبور کرده است.
این یافته‌ها از اهمیت بالایی برخوردارند، زیرا این منطقه هدف اصلی ستاره‌شناسانی است که چگونگی شکل‌گیری و تکامل خوشه‌های کهکشانی را مطالعه می‌کنند.
«کیم» گفت: «خوشه برساووش» به لطف نزدیکی‌اش به ما به طور گسترده‌ای مورد بررسی قرار گرفته است و به ما این امکان را می‌دهد که بسیاری از فرآیندهای اخترفیزیکی مهم را کشف و آزمایش کنیم.
بنابراین اگرچه این مطالعه بر روی یک خوشه واحد تمرکز دارد، اما پیامدهای گسترده‌ای برای درک ما از جهان را داراست.
این نتایج، قدرت تکنیک «همگرایی ضعیف گرانشی» را برجسته می‌کند، به ویژه در مواردی که روش‌های سنتی نتوانسته‌اند جهان نادیده را آشکار کنند. این رویکرد نه تنها به آشکار کردن ساختارهای پنهان در جهان کمک می‌کند، بلکه دریچه‌ای را برای کشف بیشتر خوشه‌های ادغام‌شده و درک چگونگی شکل‌گیری این سامانه‌های عظیم می‌گشاید.
این مقاله در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/814638/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقایسه شگفت انگیز اندازه ستارگان عجیب با زمین!

هرچه کردم شکر آن را، روزگار از من گرفت!

«آموزش و پرورش»، اساسی ترین و بنیادی ترین نهاد ساخت آینده و فرهنگ کشور است

کشف یک ابر مولکولی عظیم در فاصله 300 سال نوری زمین

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جانبازان گرانقدر به مناسبت روز معلم و دهه کرامت

اعلام ترکیب ملوان برای تکراری‌ترین بازی فصل

گزارش زنده: ملوان 0 – ذوب آهن 0

گزارش زنده: ملوان 0 - ذوب آهن 0

وظیفه عاشق فقط آرامش معشوق هست!

دیدگاه مولانا درباره هستی و عالم مجردات

NGC 346، این منطقه ستاره زا را ببینید!

شاعرانه/خوشحال باش ای بی‌وفا! خوش نیست حالم

ناسا اولین ژنراتور فضایی انرژی هسته‌ای جهان را آزمایش می‌کند

چاقی، روند پیری مغز را تسریع می‌کند

اقتدار ملی و نظامی ایران در دنیا

رونمایی باشگاه ملوان از لباس امروز این تیم به‌یاد زنده‌یاد بهمن صالح‌نیا

استاندار گیلان به دیدار دبیر ریاضی دوران تحصیل خود رفت

خودشناسی از دید دکتر شکوری

غم عشق آمد!

اولین سگ رباتیک چرخ‌دار جهان با قابلیت‌های خارق‌العاده

مقاومت میکروب‌ها شکست؛ کشف آنتی‌بیوتیکی جدید

جایگاه عظیم ایران در دنیا ناشی از اقتدار نظامی است

بیشترین داوطلب کنکور در گیلان گروه علوم‌ تجربی است

عدالت شاکله اصلی فعالیت های آموزش و پرورش

اولین ساعت اتمی که 100 میلیون سال متوالی دقیق می‌ماند

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

چین برای اولین بار، در روز روی ماه لیزر انداخت

رفع تصرف 3000 متر مربع از اراضی ملی در سیاهکل

موانع فیزیکی پل فارابی برای مهاجرت ماهیان استخوانی برطرف شد

شعری از حسین خزائی، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

کیفیت بخشی به آموزش و توسعه فضاهای آموزشی در راستای عدالت تربیتی از تاکیدات رئیس جمهور است

از دیدارهای وزیر و معاون تربیت‌بدنی و سلامت با مقامات ورزش مدارس جهان تا تبادل تجربه و فرهنگ و کاشت نهال صلح و دوستی/ 29 طلا، 28 نقره و 29 برنز تنها دستاورد ایران نبود

اختراع هولوگرام‌های سه‌بعدی با قابلیت تعامل فیزیکی

شروع کار از مناطق محروم گیلان تا انتخاب به‌عنوان معلم نمونه کشوری

جشنواره گیاهان دارویی در آستارا برگزار می‌شود

ارسال پیامک تذکر حجاب به گیلان رسید!

غزل زیبای سعدی

پنجمین پیاده‌روی فضایی کاملا زنانه ناسا انجام شد

محدودیت عقل و دلایل عقلانی در شناخت موضوعات مختلف جهان از منظر مولانا

چرا ما به برخی افراد کمک می‌کنیم اما به برخی دیگر نه؟

حضور دختران در خانه فضای زیبایی می‌دهد

خسارت 7 میلیارد دلاری ناترازی برق به کشور؛ کوتاهی ربطی به تحریم ندارد

پیام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت روز معلم و شهادت شهید مطهری

مناسبت روز/ جمعه، 12 اردیبهشت‌ماه

شعرخوانی دلنشین دکتر کاکاوند

راز یک معمای پیچیده کهکشانی برملا شد

شاعرانه/برای چیدن گل، انتخاب لازم نیست

معاون رییس جمهور: بیمه دی رتبه اول درمان کشور را کسب کرد

میراث یک برند ممتاز: صالح‌نیا که بود و چه کرد!

پیام وزیر آموزش و پرورش به مناسبت روز معلم