نسیم گیلان

آخرين مطالب

مدیریت شهری و بافت فرسوده/6

کابوس زلزله در خانه های آجری کوچه های باریک شهرداری تهران

کابوس زلزله در خانه های آجری کوچه های باریک
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - زلزله در تهران آن هم برای خانه های خشت و آجری کوچه های باریک کابوسی وحشتناک است به طوری که رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران معتقد اگر تهران با زلزله شدید مواجه شود و شهر آسیب ببیند بیشتر آسیب ها در بافت های فرسوده خواهد بود و این مناطق جزو آسیب پذیرترین نقاط شهر در برابر حوادث هستند.

به گزارش شهر، تصور کنید که خانه تان در کوچه ای به عرض یک یا دو متر قرار دارد و خانه هم از جنس خانه های آجری و بدون اسکلت است. اگر آن زلزله در تهران که همه منتظرش هستند بیاید چه اتفاقی خواهد افتاد؟ به احتمال زیاد سقف خانه روی سرتان آوار خواهد شد و زیر خروارها خاک می مانید و اگر در همان لحظات اول ضربه کشنده ای نخورده باشید و زنده بمانید و بتوانید فریاد بزنید و کمک بخواهید چه می شود؟
امدادگران برای رسیدن به شما در حالی که صدایتان را هم شنیده باشند با سختی های بسیار مواجه اند. آوار خانه ها، راه کوچه تان را مسدود کرده و تردد خودروهای امدادی و حتی امدادگران را هم بسته است و برای رسیدن به شما باید از آوارها و مسیرهای ناامنی عبور کنند که تردد در آنها خطرناک است. هیچ خودروی امدادی نمی تواند خودش را به شما برساند. 
تهران بافت فرسوده ای است که اگر زلزله مهیبی در آن اتفاق بیافتد آمار تلفات بسیار بالا خواهد بود همین مسئله یکی از بزرگترین دغدغه های مدیران شهری تهران است که در هنگام بروز حادثه با این بافت های فرسوده و کوچه های تنگ و باریک چه باید کرد؟
شهرداری تهران برای امدادرسانی تجهیزاتی به سازمان آتش نشانی اضافه کرده است که توانایی حرکت در معابر باریک را دارند و می توانند امدادرسانی های اولیه را داشته باشند اما مهمتر از این ابلاغ دستورالعملی است که به شهرداران مناطق ارائه شده است و بر مبنای آن صاحبان این خانه ها و املاک اگر به هر دلیلی امکان تخریب کامل و نوسازی ندارند، بتوانند به صورت محدود و کارشناسی شده خانه را مقاوم کنند تا در صورت بروز زلزله و حوادث مشابه، تخریب ها طوری نباشد که سقف خانه ها تخریب شود.
رضا کرمی محمدی- رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در گفتگو با خبرنگار شهر درباره اقدامات این سازمان برای مقاوم سازی بافت های فرسوده در برابر زلزله و حوادث مشابه گفت: تهران اگر با زلزله شدید مواجه شود و شهر آسیب ببیند بیشتر آسیب ها در بافت های فرسوده خواهد بود و این مناطق جزو آسیب پذیرترین نقاط شهر در برابر حوادث هستند.
او ادامه داد: بر همین اساس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران در سال گذشته مطالعات انجام شده در سال 1388 در سازمان را که برای تعیین روشهای بهسازی نسبی در ساختمان های ناپایدار با مشاوره دانشگاه های تهران و صنعتی شریف انجام شده بود در سالهای 99-1398 با کمک مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن بروز رسانی کرده و دستورالعمل بهسازی لرزه ای نسبی ساختمان ها را مشترکا با مرکز تحقیقات به چاپ رساند تا کسانی که مایل به انجام این کار هستند بتوانند از این دستورالعمل ها استفاده کنند.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت: این دستورالعمل ها در سه جلد تدوین شده است که یک جلد آنها به ساختمان هایی با اسکلت فولادی اختصاص دارد، یک جلد به ساختمان های بتنی و یک جلد هم درباره ساختمان های مصالح بنایی غیر مسلح یا نیمه اسکلتی است. با اجرای این دستورالعمل ها از تخریب کامل سازه ها جلوگیری خواهد شد و میزان تلفات ناشی از زلزله را بطور قابل توجهی کمتر خواهد کرد. بهسازی لرزه ای نسبی زحمت و هزینه بسیار کمتری نسبت به مقاوم سازی کامل ساختمان دارد و با سرعت بیشتری هم قابل انجام خواهد بود.
او افزود: همزمان با تدوین این دستورالعمل ها طی جلسات متعدد و سنگینی با دفتر مقررات ملی وزارت راه و شهرسازی و معاونت معماری و شهرسازی و نیز سازمان نوسازی شهرداری تهران ساز و کار اخذ مجوز بهسازی لرزه ای نسبی که تاکنون در شهرداری وجود نداشت نیز در هشت ماده تدوین گردید و توسط معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران جهت اجرا به مناطق شهرداری ابلاغ شد و لذا امکان اخذ مجوز توسط شهروندان کاملا عملیاتی شد و ساز و کار اجرایی آن مشخص شد.
کرمی گفت: در زمینه بهسازی ساختمان های قدیمی در بافت های فرسوده و دستورالعمل تدوین شده در این زمینه نیازمند سرمایه گذاری و فرهنگسازی هستیم. بسیاری از ساختمان های قدیمی تهران قدمت بالای صد سال دارند و باید بهسازی های آن انجام شود. برای این منظور در دو زمینه باید کار با جدیت ادامه پیدا کند؛ اول اطلاع رسانی به مردم که اگر نمی توانند ساختمان های کهنه و قدیمی خود را تخریب و نوسازی کنند، شهرداری به آنها مجوز بهسازی و مقاوم سازی نسبی ساختمان هایشان در برابر زلزله را می دهد. و دوم اینکه مشوق های مالی نظیر وام های بانک مسکن یا ساز و کاری برای اخذ کمک های خیرین نیز برای این کار در اختیار صاحبان املاک و خانه های قدیمی در بافت های فرسوده قرار گیرد تا روند انجام کار سرعت مناسبی پیدا کند. با این کار اگر می توان درصد زیادی از ساختمان های کهنه بافت فرسوده را در برابر زلزله مقاوم سازی کرد که این پیشرفت خوبی در تاب آوری شهر در برابر زلزله خواهیم بود.
او در پاسخ به این سوال که ایا در بافت های فرسوده به اندازه کافی پایگاه مدیریت بحران و مناطق امن در صورت بروز حادثه وجود دارد گفت: در تهران هم اکنون بیش از صد پایگاه مدیریت بحران وجود دارد و به صورت متوسط در هر منطقه 4 یا 5 پایگاه موجود است هر چند که در بافت فرسوده تعداد این پایگاه ها کمتر است. اما از لحاظ دسترسی به بافت فرسوده باید گفت در صورت مقاوم سازی ساختمان های فرسوده بافت های قدیمی، تخریب ها و آوار نیز در معابر باریک این مناطق کمتر خواهد بود و امکان امدادرسانی هم طبعا بیشتر فراهم می شود.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران درباره وضعیت بازار تهران از نظر تاب آوری شهری گفت: موضوع بازار از طرف مدیریت شهری به منطقه 12 سپرده شده است و شهردار منطقه، محور کار است. اقداماتی در این زمینه هم انجام شده است مثلا برای مقابله با آتش سوزی، ماشین هایی تهیه شده است که در معابر تنگ و باریک می توان از کوچه ها عبور کرد برای این منظور، ایستگاه مجهز آتش نشانی هم در دل بازار مستقر است.
خبرنگار : اکبر بیاتی صالح

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/272609/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

(ویدئو) سعید قاسمی:‌ مهسا امینی در کومله و دموکرات آموزش دیده بود

ممنوعیت کاشت و تکثیر گونه مهاجم پائولونیا در گیلان

پایان کار فروشنده دستگاه استخراج ارز دیجیتال در رشت

حضور مدیر کل ورزش و جوانان گیلان در تمرینات تیم فوتبال داماش گیلان

بهترین فیلم‌ های الیزابت تیلور + تصاویر

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 9 خرداد 1402

استقبال 150 هزار نفری از جشن امام رضایی‌ها

ارائه بسته های تخفیف ویژه برای گردشگران کیش

رفت‌وروب معابر بلافاصله پس از پایان مراسم اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها

استقبال شهروندان از مراسم «اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها» فراتر از تصور ما بود/ عملیات رفت‌وروب معابر بلافاصله پس از پایان مراسم آغاز می‌شود

انفجار پاور بانک موبایل یک خودرو را در رشت به آتش کشید

تاثیر برگزاری برنامه‌های مذهبی بر تقویت روحیه دین‌داری و ایجاد محبت اهل بیت در میان جوانان

تاثیر برگزاری برنامه‌های مذهبی به تقویت روحیه دین‌داری و ایجاد محبت اباعبدالله(ع) در میان جوانان

توزیع بیش از 50 هزار شاخه گل بین شرکت‌کنندگان در اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها/ استفاده از 100 هزار شاخه گل برای تزئین محل برگزاری اجتماع

تقدیر از آرتین سرایدار و خواهرش در حاشیه اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها

اجرای سرود «خواهر و برادری» توسط مداحان اهل بیت پویانفر و هلالی

انفجار پاوربانک در خودرو حادثه‌ساز شد

مراسم شعرخوانی توسط خواهر شهید مرزبان

شهدای دانشجو سنگر جهاد را عالمانه برگزیدند

تقدیر از ناوگروه ارتش در مراسم «اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها»

بزرگترین نورافشانی پایتخت در حاشیه «اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها»

قرائت صلوات خاصه امام رضا (ع) و پرچم‌گردانی در «اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها»

اجرای مراسم نمادین چاوش‌خوانی در «اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها»

دانشگاه اسلامی در خدمت به جامعه شاهد باید پیشگام باشد

استقبال گیلانیان از بازسازی عتبات عالیات

دوازدهمین آیین اعطای تندیس ملی فداکاری به دانشجویان ایران/ معرفی فرهنگ ایثار موجب همبستگی و افزایش سرمایه اجتماعی می‌شود

آغاز مراسم «اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها» در میدان خراسان

برگزاری رویداد عشایری گیلان در تالش

آخرین اخبار از پیشرفت عملیات اجرایی در فاز دوم بزرگراه شهید بروجردی

تمهیدات منطقه 14 برای تجمع بزرگ امام رضایی ها در میدان خراسان

فیلم | ماسوله خشتی سیستان؛ «قلعه نو» سمبلی برای حفظ مسیر نیاکان

«جشن بزرگ امام رضایی‌ها» با اجرای برنامه‌های فرهنگی متنوع در میدان خراسان آغاز می‌شود

تخریب سد‌های غیرمجاز صید ماهی در آستارا

پایش جنگل های گیلان در قالب 322 بلوک حفاظتی/ بهره برداری از دومین پایگاه اطفاء

اهمیت اخلاص در زمینه بازسازی عتبات عالیات

اجرای طرح صیانت و ساماندهی باغات و زمین‌های رهاشده محله طرشت

تعطیلی چند ساعته تالارهای هفتگانه موزه ملی انقلاب اسلامی ودفاع مقدس

تقدیر از عملکرد برتر منطقه 7 در حوزه سلامت ایمنی و محیط زیست (HSE)

پیاده روی زائران حرم امام (ره) یک رزمایش رسانه‌ای است

برگزاری نشست هم اندیشی ساماندهی بساط گستران منطقه 15

از رسیدگی به موضوعات کارکنان تا تبیین اولویت‌های خدمت‌رسانی

آسفالت 34 هزار و 500 مترمربع از معابر منطقه 7 مرمت و بهسازی شد

آموزش اپلیکیشن پذیرش بلیت تک‌سفره در خطوط اتوبوس تندرو تهران (BRT)

پخش 10 هزار تن آسفالت در معابر منطقه13

ضرورت تخصیص منابع استانی برای بازآفرینی شهر تهران

برپایی غرفه‌های فرهنگی گروه‌های جهادی منطقه 19 در تجمع بزرگ امام رضایی

خدمت در مسجد سیدالشهداء(ع) منطقه 21 با حضور عضو شورای اسلامی شهر تهران

برپایی پردیس فرهنگی و موکب‌های صلواتی / تسهیلات ویژه رفت‌وآمد شرکت‌کنندگان

برگزاری پنجاه و یکمین جلسه کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران در منطقه 9

2 عکس دیده‌نشده از «بازار رشت» در زمان قاجار