نسیم گیلان - ایسنا / نتایج پژوهش جدید نشان داد که سطح بالای کلسترول (HDL) که اغلب «کلسترول خوب» نیز نامیده میشود، ممکن است با خطر بالاتر ابتلا به بیماری آلزایمر در زنان پس از یائسگی مرتبط باشد.
این یافته شگفتانگیز است زیرا معمولا افزایش سطح کلسترول خوب برای سلامت قلب مفید تلقی میشود اما پژوهشگران دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه «پیتسبورگ» آمریکا دریافتند که با افزایش سن و یائسگی زنان، فقط مقدار کلسترول خوب مهم نیست بلکه نحوه عملکرد آن نیز مهم است.
بازار ![]()
ذرات لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) در اندازهها و انواع مختلفی وجود دارند و کیفیت آنها میتواند با گذشت زمان تغییر کند. در این پژوهش نمونههای خون 503 زن بررسی شد که بخشی از پروژه بلندمدت به نام «مطالعه سلامت زنان در سراسر کشور آمریکا» (SWAN) بودند.
پژوهشگران دریافتند که زنان مسنتر، ذرات لیپوپروتئین با چگالی بالا و بزرگتری دارند، اما این ذرات بزرگتر به خوبی ذرات کوچکتر عمل نمیکنند. آنان بین سالهای 2000 تا 2016، حافظه زنان را بهطور مرتب آزمایش و اظهار کردند: زنانی که ذرات کلسترول خوب کوچک بیشتری دارند، به ویژه آنهایی که سرشار از مادهای به نام «فسفولیپیدها» هستند، با افزایش سن حافظه بهتری خواهند داشت؛ «فسفولیپیدها» به سالم ماندن سلولهای مغز کمک میکنند.
دکتر سمر آر. الخودری، پژوهشگر اصلی این پژوهش و استاد بهداشت عمومی این دانشگاه توضیح داد که از دست دادن حافظه اغلب اولین نشانه بیماری آلزایمر است و این امر یافتههای این پژوهش را مهم میکند، همچنین نشان میدهد که کیفیت ذرات کلسترول خوب و نه فقط میزان آن، میتواند در سلامت مغز زنان مسن نقش داشته باشد.
البته خبرهای خوبی هم وجود دارد؛ نتایج تحقیقات گذشته گروه الخودری نشان داده است که عادات سالم میتوانند کیفیت ذرات کلسترول خوب بدن را بهبود بخشند. پیروی از هشت نکته ضروری زندگی مطابق دادههای انجمن قلب آمریکا - مانند ورزش، حفظ وزن سالم و سیگار نکشیدن - میتواند به بهبود عملکرد کلسترول خوب کمک کند. بنابراین حتی اگر کسی سطح کلسترول خوب بالایی داشته باشد، عادات سالم ممکن است باعث شود که این ذرات بهتر کار و از سلامت مغز حمایت کنند.
الخودری میگوید: شروع این عادات سالم از سنین پایین، حتی در دهه چهل زندگی، ایده خوبی است و همان مواردی که از قلب شما محافظت میکنند، میتوانند از مغز شما نیز محافظت کنند.
میوزن کی، پژوهشگر ارشد این پژوهش با دانشمندانی از چندین دانشگاه برتر، از جمله دانشگاه پنسیلوانیا، دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس و دانشگاه میشیگان همکاری کرد. نتایج پژوهش آنان به ما کمک میکند تا درک بهتری از چگونگی تاثیر پیری و یائسگی بر حافظه و عملکرد مغز داشته باشیم.
نتایج کنونی به دانستههای ما در مورد کلسترول و سلامت مغز میافزاید و همچنین نشان میدهد که ارتباط پیچیدهای بین کلسترول، یائسگی و مشکلات حافظه وجود دارد، بنابراین داشتن سبک زندگی سالم برای حمایت از سلامت قلب و مغز مهم است.
نتایج این پژوهش در نشریه «غدد درونریز و متابولیسم بالینی» (Clinical Endocrinology & Metabolism) منتشر شده است.