يکشنبه ۵ مهر ۱۴۰۵
سیاسی

عراقچی: طرح ۷ ‌روزه می‌تواند شرایط تنگه هرمز را به حالت عادی بازگرداند

عراقچی: طرح ۷ ‌روزه می‌تواند شرایط تنگه هرمز را به حالت عادی بازگرداند
نسیم گیلان - ایسنا/ وزیر امور خارجه ایران در گفت و گو با یک برنامه شبکه خبری ان بی سی گفت طرح هفت‌روزه می‌تواند شرایط را در خلیج فارس و تنگه هرمز به حالت عادی بازگرداند. ...
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / وزیر امور خارجه ایران در گفت و گو با یک برنامه شبکه خبری ان بی سی گفت طرح هفت‌روزه می‌تواند شرایط را در خلیج فارس و تنگه هرمز به حالت عادی بازگرداند. بنابراین پرسش مهم این است که چرا آنها این طرح را رد می‌کنند؟ این پرسشی است که آنها باید به آن پاسخ دهند.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر یکشنبه در گفت‌وگویی با برنامه «ملاقات با مطبوعات» از شبکه خبری ان‌بی‌سی نیوز عنوان کرد: خیلی جالب است که گوش بدهید به اظهارات سفیر ایالات متحده در سازمان ملل که ناامیدانه به اتهامات قدیمی و اثبات‌نشده‌ خود اصرار می‌ورزد. آنها چرا طرح هفت روزه ایران را رد کردند؟! طرحی که می‌تواند زندگی عادی را به خلیج فارس و تنگه هرمز بازگرداند؟!
مجری: درباره پیشنهاد شما برای برقراری آتش‌بس هفت‌روزه. رئیس‌جمهور ترامپ این پیشنهاد را رد کرده است. واکنش شما چیست؟
دکتر عراقچی: اول از همه باید بگویم شنیدن صحبت‌های سفیر آمریکا بسیار جالب بود؛ سفیری که برای پاسخ دادن به یک پرسش بسیار ساده، یعنی اینکه چرا آنها طرح هفت‌روزه را رد می‌کنند، به‌شدت به اتهامات قدیمی و اثبات‌نشده متوسل می‌شود.
این طرح هفت‌روزه می‌تواند شرایط را در خلیج فارس و تنگه هرمز به حالت عادی بازگرداند. بنابراین پرسش مهم این است که چرا آنها این طرح را رد می‌کنند؟ این پرسشی است که آنها باید به آن پاسخ دهند.
همچنین برای من عجیب است که سفیر درباره طرح هفت‌روزه صحبت می‌کند، در حالی که ظاهراً آن را نخوانده است. شاید اصلاً نسخه‌ای از آن به دستش نرسیده باشد.
پیشنهاد ما کاملاً روشن است. ما آماده‌ایم تنگه هرمز را باز کنیم، مشروط بر اینکه ایالات متحده اقدامات مشخصی را انجام دهد. این خواسته‌ها جدید نیستند و از ناکجاآباد مطرح نشده‌اند؛ اینها حقوق ماست که می‌خواهیم مورد احترام قرار گیرد.
نخست از همه، می‌خواهیم این جنگ، این جنگ تجاوزکارانه، پایان یابد. آنها هشت ماه پیش این جنگ را با این امید آغاز کردند که بتوانند ظرف دو یا سه روز پیروز شوند. اکنون هشت ماه گذشته است و به اهداف خود نرسیده اند.
ما می‌خواهیم این جنگ پایان یابد. ما می‌خواهیم پول‌ها و دارایی‌هایمان که به‌طور غیرقانونی مسدود شده‌اند، آزاد شوند. می‌خواهیم بتوانیم نفت خود را بفروشیم و ....
بنابراین، ما خواسته‌های مشخصی داریم که ایالات متحده پیش‌تر در توافقات قبلی، خود را نسبت به آنها متعهد کرده است.
توضیح ویدیو
عراقچی افزود: همیشه برای دیپلماسی امید وجود دارد، اما اگر بخواهم صادقانه بگویم، با توجه به رفتار آنها در دو سال گذشته دلیلی وجود ندارد که دوباره به دیپلماسی بازگردیم و بار دیگر با این دولت وارد تعامل شویم.
در سال ۲۰۲۵، آنها پیشنهاد مذاکره دادند. ما پذیرفتیم و وارد مذاکرات شدیم. اما در میانه مذاکرات، به ما حمله کردند.
هشت ماه بعد، در فوریه ۲۰۲۶، بار دیگر پیشنهاد مذاکره دادند. باز هم ما پذیرفتیم و باز هم درست در میانه مذاکرات به ما حمله کردند.
پس از آن، بعد از جنگ، پیشنهاد مذاکره برای دستیابی به یک توافق را مطرح کردند. ما پذیرفتیم. سه ماه مذاکره کردیم، اما تنها دو هفته طول کشید تا توافقی را که خودشان امضا کرده بودند، نقض کنند.
بنابراین، اگر از ما بپرسید، دلیلی وجود ندارد که دوباره به دیپلماسی بازگردیم.
اما من همچنان در تلاش برای استفاده از مسیر دیپلماسی هستم، چون معتقدم نباید هیچ فرصتی برای صلح را از دست داد.
ما به انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا یا هیچ موضوع دیگری از این دست اهمیت نمی‌دهیم. آنچه برای ما اهمیت دارد، منافع ملی‌مان است.
ما همان‌قدر که برای مذاکره آمادگی داریم، برای مواجهه با هر چالشی نیز آماده‌ایم. ما در برابر هر تهاجمی محکم می‌ایستیم.
در برابر هرگونه تجاوزی علیه خودمان ایستادگی می‌کنیم؛ حتی اگر کار به جنگی آخرالزمانی برسد.
توضیح ویدیو
عراقچی گفت: در عین حال، ما برای دیپلماسی آماده‌ایم. اکنون یک طرح کاملاً منطقی روی میز است. اگر آنها بدون هیچ دلیلی آن را رد کنند، این مسئولیت خود آنهاست. البته باید بگویم که اگرچه از رئیس‌جمهور ترامپ شنیده‌ایم که این توافق را رد کرده است، ما همچنان منتظر پاسخ رسمی از طریق میانجی‌ها هستیم.
مجری: لازم است به این نکته اشاره کنم که شما می‌گویید آنها توافق قبلی را نقض کرده‌اند. ایران در تنگه هرمز ابتدا به کشتی‌های تجاری شلیک کرد. اما اجازه دهید بپرسم، چون به نظر نمی‌رسد اعتماد چندانی به دیپلماسی داشته باشید. آیا به رئیس‌جمهور ترامپ اعتماد دارید؟
عراقچی: اول از همه، ما توافق را نقض نکردیم. آنها ابتدا آن را نقض کردند. اما اگر روایت آنها این است و معتقدند ما توافق را نقض کرده‌ایم، پس چرا به ما حمله کردند؟آنها می‌توانستند بند ۱۲ تفاهم‌نامه را فعال کنند؛ بندی که برای این سازوکار جدید حل‌وفصل در نظر گرفته شده است.
مجری: اما درباره سؤال من: آیا به رئیس‌جمهور ترامپ اعتماد دارید؟
عراقچی: ما به خودمان اعتماد داریم. ما هم برای دیپلماسی آماده‌ایم و هم برای جنگ.آنها ما را در هر دو زمینه آزمایش کرده‌اند. آنها دو بار در قالب تجاوز خود ما را آزموده‌اند و اگر بخواهند بار دیگر ما را بیازمایند، از آن استقبال می‌کنیم.
آنها ما را در عرصه دیپلماسی نیز آزموده‌اند. در سال ۲۰۱۵ ما به یک توافق دست یافتیم و این ایالات متحده بود که بدون هیچ توجیهی از آن خارج شد.
اکنون نیز به توافقی دست یافتیم و آنها از آن خارج شدند. بدون هیچ توجیهی آن را نقض کردند. با این حال، ما همچنان یک طرح پیشنهاد کرده‌ایم.
اگر آنها واقعاً خواهان توافقی برای بازگشایی تنگه هرمز هستند، اکنون این امکان وجود دارد. ما یک طرح هفت‌روزه پیشنهاد کرده‌ایم. از آنها می‌خواهیم اقدامات مشخصی را انجام دهند که به اعتقاد ما می‌توانند ظرف چهار یا پنج روز انجام دهند.
سپس در روز ششم، تنگه باز خواهد شد و در روز هفتم، مذاکرات با آنها را برای دستیابی به توافق نهایی از سر می‌گیریم.


نظرات شما