گزارش شورای جهانی طلا درباره پایان احتمالی روزهای درخشان طلا
سیاسی
بزرگنمايي:
نسیم گیلان - ایرنا / شورای جهانی طلا در تحلیلی نوشت: در صورتی که چشماندازهای تاریخی را در فضای کنونیِ پیرامون طلا لحاظ بکنیم، میتوان انتظار داشت که فلز زرد در کوتاه مدت تا میان مدت تحت فشار قرار بگیرد.
«رِی جیا» رئیس واحد تحقیقات چین در شورای جهانی طلا در تحلیلی نوشت: با مرور چشمانداز تاریخی و توجه به روند نزولی گذشته طلا، برخی رویدادها ممکن است که روند صعودی فلز زرد طی چند سال اخیر را کُند بکند و این در حالی است که برخی تحولات دیگر میتواند به افول طولانیمدت آن دامن بزند.
سناریوی افول طلا
طبق این تحلیل، در صورت تعدیل مخاطرات ژئوپلیتیکی یا تجاری، روند نزولی طلا محتمل است؛ دلار تقویت میشود و شتاب در تقاضا برای سرمایهگذاری در طلا از طریق خریدهای بانک مرکزی، صندوقهای قابل معامله و معاملات خردهفروشی تضعیف خواهد شد.
به گفته وی، «افت پایدار قیمت طلا نیازمند تغییر ساختاری بزرگی است که البته محتمل نیست اما سه سناریو میتواند طلا را به سمت افول درازمدت سوق دهد.»
بازار

سناریوهای محتمل
این سناریوها عبارتند از: کاهش تقاضای بانکهای مرکزی، ورود سایر داراییها به گود رقابت شدید با طلا، تضعیف اشتیاق مصرفکنندگان به فلز زرد و افزایش چشمگیر عرضه طلا.
جیا میگوید: احتمال وقوع مولفههای مذکور که میتواند طلا را وارد بازار خرسی(روند نزولی) بکند، پایین است. بازارها افت و خیز دارند و تعدیل در شتابگیری اخیر طلا، برخی سرمایهگذاران را نگران کرده است.
در حال حاضر، بدهی دولتهای جهان در حال افزایش است؛ به ویژه در آمریکا و رقابت بین قدرتهای بزرگ میتواند همچنان به مخاطرات اقتصادی یا ژئوپلیتیکی دامن بزند.
به گفته تحلیلگر شورای جهانی طلا، «با توجه به این شرایط، معتقدیم که نقش طلا به عنوان یک دارایی راهبردی که ریسک پرتفوی را متنوع کرده و عملکرد آن را بهبود میبخشد، همچنان درخشان خواهد بود.»
68 سقف جدید
جیا میگوید که طلا در سالهای اخیر روند صعودی ممتدی را تجربه کرده است. به گفته وی، قیمت فلز زرد پس از آنکه در سوم نوامبر 2022 میلادی (12 آبان 1401) به یک هزار و 429 دلار تنزل پیدا کرد، تا 30 ژوئن 2025(9 تیر 1404) بیش از دوبرابر افزایش یافت و روی 3287 دلار پایدار شد؛ این یعنی طلا در این بازه، 68 بار سقف تازهای را ثبت کرده است.
عمده دلیل این صعود چشمگیر، خرید دائمی بانکهای مرکزی و همچنین افزایش مخاطرات ژئوپلیتیکی و تجاری اخیر بوده است. با این حال، از آغاز سه ماهه دوم امسال، شتاب صعودی طلا تعدیل شده است.
تحلیلگر شورای جهانی طلا افزود: در طول سهماهه دوم، طلا 5.5 درصد رشد داشت. هرچند این رقم با هر متر و معیاری، رشد قابل قبولی محسوب میشود اما در مقایسه با رشد 19 درصدی در سه ماهه نخست، به مراتب ضعیف به شمار میرود.
پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا دیروز از تعرفههای جدید رونمایی کرد و سرمایهگذاران را به سمت داراییهای امن سوق داد، قیمت طلا بیش از یک درصد افزایش پیدا کرد.
طلای لحظهای کار خود را روی 3356.93 دلار به پایان رساند و این در حالی بود که معاملات آتی فلز زرد در بازار آمریکا اندکی بالاتر و با رشد 1.4 درصدی، با قیمت 3371.20 دلار انجام شد.
پنج دوره نزولی بزرگ
تحلیل شورای جهانی طلا در حالی منتشر شده است که پیشتر شرکت تحقیقاتی «بیامآی»، «سیتیبانک» و موسسه « Motilal Oswal Wealth Management» مستقر در هند، اعلام کردند که روند صعودی طلا در سالهای اخیر، احتمالا به پایان رسیده است.
جیا میگوید که از زمان فروپاشی سیستم «برتون وودز» در سال 1971، یعنی زمانی که نرخ برابری ثابت طلا با دلار متوقف شد، فلز زرد پنج رکود بزرگ را پشت سر گذاشته است.
نظام برتون وودز یک سیستم مالی بینالمللی بود که پس از جنگ جهانی دوم، در سال 1944 در شهر برتون وودز، نیوهمپشایر، ایالات متحده آمریکا پایهگذاری شد. هدف اصلی این نظام ایجاد ثبات در نظام پولی بینالمللی و جلوگیری از بحرانهای اقتصادی مشابه بود. در این نظام، دلار آمریکا به عنوان ارز اصلی و معیار برای سایر ارزها در نظر گرفته شد و کشورهای عضو موظف بودند ارزش پول خود را در برابر دلار تثبیت کنند.
به نوشته شورای جهانی طلا «در جریان این ادوار نزولی، ما متوجه برخی رویههای مشترک شدیم. عمده افت قیمت به روند افزایشی " alt="نسیم گیلان" width="100%" />
مولفه دیگر، کاهش مخاطرات و ابهامات بود. به گفته جیا «در اکثر پنج رکود بزرگ طلا که مورد مطالعه قرار گرفته است، تنشهای ژئوپلیتیکی تعدیل شد، اقتصادها عملکرد بهتری داشتند و تورم در بازارهای بزرگ کاهش یافت. این شرایط اغلب با تقویت بازار بورس و فاصله گرفتن سرمایهگذاران از طلا تلاقی داشت.»
شورای جهانی طلا در پایان نوشت که در برخی موارد، افت شتاب همچنین میتواند به تضعیف قیمت طلا منجر شود؛ به لحاظ تاریخی، افزایش فروش طلا توسط بانکهای مرکزی یا خروج سرمایه از صندوقهای قابل معامله طلا، فشار منفی بر طلا را تشدید میکند.
لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/826061/