نسیم گیلان

آخرين مطالب

ستارگان دریایی چگونه به شکل ستاره درآمدند؟ اقتصادی

ستارگان دریایی چگونه به شکل ستاره درآمدند؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - زومیت / ستاره دریایی چگونه به این شکل متقارن پنج‌گانه رسید؟ یک فسیل باستانی در رازگشایی این خارپوست به کمک ما خواهد آمد.
ستاره‌های دریایی موجوداتی زیبا درنظر گرفته می‌شوند؛ اما اگر کمی عمیق‌تر به آن‌ها فکر کنیم، به طرز عجیبی غیرعادی هستند. آن‌ها به‌عنوان خارپوستان، با خیارهای دریایی و توتیاها خویشاوندی دارند؛ یعنی زمانی در گذشته، همگی دارای بدنی متقارن و دوطرفه (مثل ما انسان‌ها) بودند. اما حالا، ستاره‌های دریایی تقارن پنج‌گانه‌ای منحصر به‌فرد و عجیب دارند. چه زمانی اوضاع برای این موجودات به این شکل عجیب درآمد؟
بازار
فسیلی 500 میلیون ساله از مراکش، به دانشمندان کمک می‌کند تا معمای تکاملی چگونگی گذار ستارگان دریایی از تقارن دوطرفه به تقارن پنج‌گانه را حل کنند. این فسیل که توسط دانشمندان موزه تاریخ طبیعی کشف شده، «اطلس‌سیستیس اکنتھا» (Atlascystis acantha) نام‌گذاری شده است.
فسیل در رشته‌کوه‌های «اطلس کوچک» مراکش کشف شده و قدیمی‌ترین خارپوست شناخته‌شده با طرح بدنی دوطرفه به شمار می‌رود. هیجان‌انگیزترین بخش ماجرا این است که این فسیل شکاف مهمی را در تاریخچه فسیلی بین خارپوستان دوطرفه‌ی باستانی و ستارگان دریایی پنج‌طرفه‌ی امروزی پر می‌کند.
فسیل اطلس‌سیستیس
فسیل اطلس‌سیستیس اکنتھا؛ نوارهای رنگی، بخش‌های تکرارشونده را در تقارن دوطرفه آن نشان می‌دهند.
وضعیت حفاظتی فسیل به‌قدری مطلوب است که دانشمندان موفق شده‌اند دریابند این موجود بدنی تخت و خارمانند داشته و از مجموعه‌ای تخصصی از صفحات اسکلتی برای حرکت استفاده می‌کرده است. این ساختارها شباهت زیادی به «آمبولاکرال» دارند؛ یعنی همان ساختارهایی که خارپوستان امروزی برای حرکت و تغذیه از آن استفاده می‌کنند، ویژگی‌ای که پیش از این در هیچ خارپوست اولیه‌ای شناسایی نشده بود.
شواهد فسیلی به بازسازی مراحل تکامل خارپوستان کمک می‌کنند
دکتر «عمران رحمان»، پژوهشگر ارشد موزه و یکی از نویسندگان اصلی مطالعه، در بیانیه‌ای می‌گوید: «این شواهد فسیلی به ما امکان می‌دهند تا مرحله به مرحله روند تکامل طرح بدنی ستاره دریایی و خویشاوندانشان را از اجدادی که به سایر جانوران شباهت بیشتری داشتند، بازسازی کنیم.»
نمودار درخت زندگی جدید خارپوستان
یک نمودار درخت خانوادگی جدید برای خارپوستان، تقارن‌های دوطرفه را در پایه درخت قرار می‌دهد.
تیم پژوهشی با بهره‌گیری از تصویربرداری سه‌بعدی، تحلیل رشد و روش‌های پیشرفته فیلوژنتیک (تبارزایی‌شناسی)، توانست جایگاه اطلس‌سیستیس را در پایه شجره‌نامه خارپوستان قرار دهد. این یافته، نظریه‌های پیشین را که می‌گفتند خارپوستان دوطرفه، شاخه‌هایی فرعی از ستارگان دریایی پیشرفته‌تر بوده‌اند، به چالش می‌کشد.
در عوض، به‌نظر می‌رسد که طرح بدنی پنج‌پر (پنج‌دسته‌ای) که امروز در ستاره دریایی می‌بینیم، بعدها و از طریق تکثیر یک آمبولاکروم (خطوط حرکت روی بدن) منفرد پدید آمده؛ فرآیندی که تنها زمانی ممکن بوده که خارپوستان، بخش تنه‌مانند مشخصی را از دست داده باشند.
دکتر «فرانسیس دان»، پژوهشگر ارشد در موزه تاریخ طبیعی دانشگاه آکسفورد می‌گوید: «سوابق فسیلی تنها راه مستقیم ما برای درک تاریخ تکاملی موجودات زنده در گذر زمان است. این کشف بر نخستین گام‌های شکل‌گیری یکی از شناخته‌شده‌ترین الگوهای بدنی در جانوران امروزی نوری می‌اندازد: ستاره‌ دریایی.»
فسیل‌ها همچنان حامل اطلاعاتی باارزشی هستند که می‌توانند وقتی ژنتیک به‌تنهایی پاسخ‌گو نیست، ناجی علم شوند. با کشف اطلس‌سیستیس اکنتھا، اکنون می‌توانیم مسیر شکل‌گیری ساختارهای پیچیده بدنی خارپوستان را در گذر میلیون‌ها سال رمزگشایی کنیم.
پژوهش در نشریه Current Biology منتشر شده است

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/825134/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم روز اوقات شرعی گیلان ، 17 تیر 1404

آیا می‌توان خاطرات را پس از مرگ نگهداری کرد؟

تسنیم: خبرسازی‌ها درباره سفر عراقچی به واشنگتن کذب محض است

بروجردی: ارسال نامه یک چهره اصلاح‌طلب به اسرائیل شایعه است

پیام کتبی عراقچی به عمان تقدیم شد

دقایقی از نوحه‌خوانی مهدی رسولی در حسینیه امام خمینی: اگر دنیا هم آید پشت‌تان ما 5 تن داریم

واکنش آشنا و نوبخت به ادعای اخیر خاندوزی در صدا و سیما

نائب رئیس مجلس: بردن غنی‌سازی به کشوری دیگر یعنی خودکشی

ستارگان دریایی چگونه به شکل ستاره درآمدند؟

حضور رئیس جمهور در مراسم سوم پدر نماینده رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی در صومعه سرا

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه سه شنبه 17 تیر 1404

بسته حمایتی وزارت صمت برای پشتیبانی از تولید ابلاغ شد

استاندار در حضور رئیس‌جمهور: حل مشکل فاضلاب استان نیازمند کمک فوری است

ادعای کاخ سفید: برای رسیدن به توافقی تازه با ایران در ارتباط هستیم

حمایت قاطع 102 استاد سطوح عالی حوزه قم از رهبر انقلاب

عراقچی: بریکس باید صدای منسجم جنوب جهانی درباره مسائل زیست محیطی شود

آخرین شب مراسم عزاداری امام حسین(ع) در حسینیه امام خمینی برگزار شد

کارشناس روس: آمریکا پتانسیل جنگیدن با کشور بزرگی مانند ایران را نداشت

گرمایش زمین فراتر از پیش‌بینی‌ها؛ انباشت گرمای سیاره در 20 سال گذشته دو برابر شده است

دیزاین زیبای ناخن!

بازتاب حضور رهبر معظم انقلاب در مراسم شب عاشورای امسال

شورای اداری گیلان امروز با حضور رییس جمهور تشکیل شد

پس از دو سال رکود مراکز پروتز و اروتز فعال می‌شوند

راه‌اندازی مجدد سامانه چکاپ رایگان با ظرفیت محدود

رشد 52 درصدی درآمدهای مالیاتی در سال 1403 با هوشمندسازی نظام مالیاتی

گیلان درسوگ سیدالساجدین

گیلانیان درشام غریبان همنوا با اسرای کربلا

بازدید فرمانده نیروی هوایی ارتش از پایگاه‌های شهید بابایی اصفهان و وحدتی دزفول

ادعای اسرائیل هیوم: موضوع اصلی گفت‌وگوی ترامپ و نتانیاهو تدوین گام‌های بعدی در خصوص مسئله ایران است

دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت: برای پزشکیان میدان، دفاع از خاک ایران و دیپلماسی، راه کاهش تنش است

ادعای کاخ سفید درباره تماس با ایران در مورد توافق

آمار رسمی از تعداد شهدای جنگ تحمیلی 12 روزه

تأکید رئیس‌جمهور بولیوی بر نقش سازنده ایران در تحولات بین‌المللی طی دیدار با عراقچی

رونق صنعت چای با تولید 16 هزار تن چای خشک

اولین مقتل فارسی در جغرافیای عثمانی

تکمیل مسیرهای ارتباطی با همسایگان شمالی اولویت دولت است

بحران انقراض پرندگان؛ بیش از 500 گونه پرنده برای بقا به اقدامات حفاظتی ویژه نیاز دارند

شیشه هارو دیگه دور نریز!

تکمیل مسیر‌های ارتباطی با همسایگان شمالی اولویت دولت است

حضور رییس جمهور در مراسم سوم پدر نماینده رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی در صومعه سرا

سیف: بانک مرکزی با مداخله غیرمستقیم، میتواند قیمت ارز را کنترل کند

سیف: برای برخورد با بانک آینده از بانک مرکزی حمایت نمی‌شود

حمایت 30 همتی صندوق‌های توسعه و تثبیت از بازار سهام

ادامه روند ریزش قیمت دلار و طلا؛ سکه امامی به کانال 79 میلیون تومانی بازگشت

نیویورک‌تایمز: اسرائیل دروغ می‌گوید؛ حمله به اوین نمادین نبود

لاوروف: روسیه آماده است اورانیوم غنی‌شده در اختیار ایران قرار دهد

سخنگوی قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا (ص): تمام تحرکات آمریکا، رژیم صهیونیستی و همپیمانان آنان در منطقه را رصد می‌کنیم

سفارت انگلیس در تهران بازگشایی شد

ملاقات معاون وزیر خارجه چین با عراقچی در ریودوژانیرو

دیدار عراقچی با گوترش در حاشیه اجلاس سران بریکس