نسیم گیلان

آخرين مطالب

زبانی که عدد ندارد؛ چگونه پیراها نظریه‌های دیرینه زبان‌شناسی را به چالش کشیده‌اند؟ گفتگو

زبانی که عدد ندارد؛ چگونه پیراها نظریه‌های دیرینه زبان‌شناسی را به چالش کشیده‌اند؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - زومیت / در اعماق جنگل‌های بارانی آمازون، مردمی زندگی می‌کنند که زبان منحصر‌به‌فرد آن‌ها هرآنچه را درباره زبان و شناخت انسانی می‌دانیم، به چالش می‌کشد.
زبان «پیراها» از دهه‌ها پیش زبان‌شناسان را مجذوب خود کرده‌ و البته میان آن‌ها اختلاف‌نظر نیز ایجاد کرده‌ است، چرا که به‌نظر می‌رسد زبان این مردم واژه‌هایی برای بیان مقادیر عددی دقیق ندارد و اعدادی مانند سه، چهار، پنج و امثال آن در شیوه زندگی آن‌ها بی‌تاثیر است.
فرهنگ شگفت‌انگیز پیراها ما را با سوالات عمیقی درباره ماهیت ذهن انسان روبرو می‌کند: آیا زبان ویژگی‌ جهانی و از پیش تعیین‌شده و ذاتی یا مهارتی انعطاف‌پذیر است که توسط فرهنگی که به آن سخن می‌گوید شکل می‌گیرد؟
بازار
پیراها مردمی بومی هستند که در کنار رودخانه مایسی، یکی از شاخه‌های آمازون در شمال‌غربی برزیل زندگی می‌کنند. آن‌ها با جمعیتی در حدود 700 نفر، سبک زندگی نیمه‌کوچ‌نشینی در جنگل‌های بارانی دارند و معمولا در روستاهای کوچکی با جمعیت 10 تا 15 نفر سکونت می‌کنند.
آن‌طور که آی‌اف‌ال ساینس می‌نویسد، مشهورترین تلاش برای درک زبان پیراها از سوی دنیل اورت انجام شد که در سال 1983 در قالب پایان‌نامه‌اش زبان آن‌ها را به پرتغالی توصیف کرد. او در اواخر دهه 1970 ابتدا به آمازون فرستاده شد تا زبان بومی آن‌ها را بیاموزد، انجیل را آموزش دهد و آن‌ها را به دین مسیحیت دعوت کند؛ اما درنهایت وی ماموریت تبلیغی‌اش را رها کرد و بخش زیادی از عمر خود را به مطالعه فرهنگ بومیان اختصاص داد و در چند دانشگاه معتبر به موقعیت استادی دست یافت.
گزارش‌های اولیه دنیل اورت در دهه 1980 نشان می‌داد که زبان پیراها دارای کلماتی برای یک (hói) و دو (hoí) است که تنها با یک تغییر کوچک در لحن از هم متمایز می‌شوند. بااین‌حال، او در مطالعه‌ای در سال 2005، استدلال کرد که زبان پیراها واژه‌ای برای اعداد ندارد و کلمات hói و hoí درواقع معنایی شبیه «مقدار کم» و «مقدار بیشتر» دارند. در این زبان، همچنین کلمه‌ای به نام baàgiso وجود دارد که معنایی مانند «جمع کردن» یا «تعداد زیاد» دارد. بنا به استدلال اورت، زبان پیراها مقادیر را به صورت «مقداری» و «بیشتر» توصیف می‌کند و هرگز اعداد دقیق را بیان نمی‌کند. همچنین، این زبان واژه‌ای برای تعیین‌کننده‌های کمی مانند «همه»، «هر»، «هر یک»، «اکثر» و «کم» ندارد.
اورت همچنین ادعا کرد که زبان پیراها فاقد واژه‌هایی برای رنگ است و فرهنگ آن‌ها هیچ مفهومی از تاریخ یا وجود فراتر از دو نسل گذشته ندارد، هیچ افسانه‌ای درباره‌ی منشا ندارد و آثار هنری تولید نمی‌کند. به این ترتیب، این باور در ذهن اورت شکل گرفت که این ویژگی زبانی به‌طور عمیق در فرهنگ آن‌ها ریشه دارد و به‌شدت بر شیوه تفکرشان تاثیر می‌گذارد.
اورت متوجه شد که حتی پس از ماه‌ها آموزش مداوم، بزرگسالان روستا هنوز قادر به درک مفاهیم عددی نیستند. او در مقاله‌ سال 2005 نوشت: «در سال 1980، به درخواست پیراها، من و همسرم دوره‌ای از کلاس‌های شبانه در شمارش و سوادآموزی را آغاز کردیم. سه فرزندم (که در آن زمان 9، 6 و 3 ساله بودند) نیز در برنامه آموزش مردان و زنان پیراها شرکت داشتند. هر شب به مدت هشت ماه، همسرم تلاش می‌کرد به مردان و زنان پیراها یاد بدهد که به زبان پرتغالی تا عدد ده بشمارند. پس از هشت ماه تلاش روزانه، بدون اینکه نیازی باشد آن‌ها را برای حضور در کلاس فرابخوانیم (تمام جلسات با اشتیاق زیاد توسط خودشان آغاز می‌شد)، مردم به این نتیجه رسیدند که نمی‌توانند این مطالب را یاد بگیرند و کلاس‌ها متوقف شد».
کالب، پسر دنیل اورت پس از بزرگ‌شدن در آمازون تصمیم گرفت راه پدرش را در زمینه زبان‌شناسی ادامه دهد. شواهد روایی دنیل اورت توسط مطالعه‌ی کالب در سال 2011 تایید شد. وی ازطریق مجموعه‌ای آزمایش‌، دریافت که پیراها نمی‌توانند به‌طور پیوسته وظایف ساده ریاضی را انجام دهند.
در یکی از آزمایش‌ها، به 14 نفر از بزرگسالان یک روستای پیراها یک ردیف قرقره‌های نخ نشان داده شد. سپس از آن‌ها خواسته شد با استفاده از بادکنک‌های خالی، ردیفی مشابه بسازند، یعنی به همان تعداد بادکنک در یک خط قرار دهند. هدف این بود که مشخص شود آیا آن‌ها می‌توانند بدون استفاده از عدد، تعداد اشیاء را درست تشخیص داده و تطبیق دهند یا نه. نتیجه این بود که در تعداد کم (مثلا 1 یا 2)، تطبیق درست انجام می‌شد، اما وقتی تعداد بیشتر می‌شد (مثلا 4 یا بیشتر)، دقت آن‌ها کاهش می‌یافت و دیگر نمی‌توانستند تطبیق دقیقی انجام دهند.
آثار دنیل اورت دنیای زبان‌شناسی را تکان داد و باعث بروز جنجال‌های زیادی شد. اورت از زبان پیراها استفاده کرد تا نظریه‌های قدیمی نوام چامسکی، زبان‌شناس برجسته‌ را به چالش بکشد. طبق نظریه زبان چامسکی، انسان‌ها با توانایی ذاتی برای یادگیری زبان به دنیا می‌آیند. طبق این دیدگاه، مغز ما به‌طور ذاتی برای درک الگوها، صداها و ویژگی‌های خاص زبان برنامه‌ریزی شده است و با اینکه زبان‌های جهان بسیار متنوع‌اند، همه آن‌ها از یک مجموعه قوانین جهانی پیروی می‌کنند که نمی‌توان از آن‌ها چشم‌پوشی کرد.
از دیدگاه اورت، زبان پیراها نظریه چامسکی را زیر سؤال می‌برد، زیرا زبان آن‌ها تحت‌تاثیر نیروهای فرهنگی منحصر‌به‌فرد شکل گرفته بود، نه چارچوبی ذاتی که در مغز انسان‌ها وجود داشته باشد.
بااین‌حال، بسیاری از زبان‌شناسان در مخالفت با تحقیقات اورت اظهار داشته‌اند که او در تحلیل ویژگی‌های دستوری زبان پیراها اشتباه کرده است. آن‌ها همچنین می‌گویند شواهدی وجود ندارد که نشان دهد در فرهنگ پیراها مفهوم عدد و کمیت وجود ندارد.
صرف‌نظر از موضع هر شخص در این بحث، نمی‌توان منکر این موضوع شد که زبان پیراها یکی از جالب‌ترین نمونه‌های برجسته تنوع زبانی محسوب می‌شود که تاکنون شناخته شده است. این زبان به روشنی نشان می‌دهد که تجربه انسانی یکسان و کلی نیست و حتی روش‌های ما در صحبت کردن، شمارش، به خاطر سپردن و استدلال کردن می‌تواند به شکل‌هایی متفاوت باشد که هنوز به‌خوبی آن‌ها را درک نکرده‌ایم.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/822965/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امروز زمین در دورترین نقطه از خورشید می‌ایستد

بهبود روش انتقال سلول بنیادی برای ترمیم بافت غضروف

ویروس‌ جدید در خفاش‌ها شناسایی شد

انفجار دو نواختر جدید در آسمان

اولین قدم برای تحقق ژنوم مصنوعی انسان

برای علاقه‌مند شدن فرزندتان به هیئات باید مکانی برای شادی آن‌ها فراهم کرد

خبر خوش برای سهامداران

رشد مصرف برق مهار شد؛ ناترازی در مسیر کاهش 30 درصدی

بهره بین بانکی ثابت ماند

کاهش خفیف قیمت طلا در پایان هفته؛ سکه و دلار روند صعودی گرفت

قیمت جهانی طلا کاهشی شد

سرعت خط ریلی تهران - قزوین - زنجان به 160 کیلومتر افزایش می‌یابد

قیمت نفت اندکی کاهش یافت

آغاز پیش ثبت‌نام محصولات ایران خودرو از امروز

آغاز عرضه 200 هزار دینار ارز اربعین بزودی

جلوگیری از وقوع جرائم ملکی با شفافیت حاصل از سامانه املاک و اسکان

اجتماع عزاداران گیلانی در حرم امام رضا(ع) برگزار می‌شود

اعتراف فرانسه: حملات آمریکا و اسرائیل علیه ایران با قوانین بین‌المللی مطابقت ندارند

بررسی یک نمونه؛ موساد چگونه عملیات روانی می‌کند؟

نماینده مشهد: در مورد حملات اولیه رژیم‌ صهیونیستی موضوع نفوذ مطرح نیست

سرهنگ یمنی: صدها نفر از سران اسرائیل در حملات ایران کشته شده‌اند

کمپین اینفلوئنسر مشهور کره‌ای دربارۀ رهبر انقلاب

آماده سازی مزار شهید ایزدی(حاج رمضان) در حرم حضرت معصومه(سلام‌الله‌علیها)

اینجا آستانه اشرفیه؛ سند شفاف از جنایت اسرائیل

ماجرای نجات سرلشکر موسوی از توطئه ترور

موسویان: گروسی روابط ایران وآژانس را نابود کرد

شهید محمود باقری: خودمان را مدیون و بدهکار انقلاب بدانیم

روایت علایی از برنامه‌ریزی 20 ساله اسرائیل برای جنگ علیه ایران

روزنامه آگاه نوشت: پشت پرده عملیات موساد در ابتدای جنگ

«میشل عزیز» در کتابفروشی‌ها

هوای گیلان خنک می‌شود

مهار آتش‌سوزی تالاب بین‌المللی انزلی در محدوده خمام

در گذشت مادر شهید شجاع یعقوبی در ماسال

کابوس‌ دیدن احتمال مرگ زودرس را 3 برابر افزایش می‌دهد

سیاست‌های حمایتی در بازار سهام فعال می‌شود؛ پایان کابوس بورس؟

از افزایش صادرات نفت به چین تا آغاز صادرات گاز از پارس جنوبی

طلای جهانی سر به زیر ماند

فرهیختگان: اسرائیل 77 برابر ایران در جنگ هزینه کرد

تصمیم وحشیانه خلبانان صهیونیست در طول جنگ تحمیلی علیه ایران

«دکمه خود تخریبی»: سناریویی فاجعه‌بار برای پایان جهان

آزادشدن واردات خودروهای لوکس پس از یک دهه

مناسبت روز/ پنج‌شنبه، 12 تیرماه

نماینده مجلس: خانواده های شهدای جنگ 12 روزه از گروسی شکایت کنند

محدودیت ترافیکی ایام سوگواری تاسوعا و عاشورای حسینی در جاده‌های گیلان

دبیر انجمن صنایع همگن: شورای سیاست‌گذاری خودرو احیا شود

جزئیاتی از چرایی تغییر آبونمان تلفن ثابت

ارزیابی واحدهای آسیب‌دیده آستانه اشرفیه در تجاوز صهیونیست‌ها پایان یافت

میرسلیم: خود مردم با هوشیاری پیام‌رسان‌‌های بیگانه را کنار بگذارند

روزنامه صهیونیستی مدعی همکاری عربستان در جنگ علیه ایران شد

کشف سیاره‌ای نادر به لطف نظریه انیشتین