نسیم گیلان

آخرين مطالب

آیا می‌توان روی ماه با نور زمین کتاب خواند؟ اقتصادی

آیا می‌توان روی ماه با نور زمین کتاب خواند؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - خبرآنلاین / این روزها این سؤال مطرح می‌شود که آیا می‌توان در طول شب و در زمان حضور ماه در آسمان، از نور بازتابی زمین برای کارکرد پنل‌های خورشیدی استفاده کرد؟
غزال زیاری: عکسی که از کره زمین در مدار ماه ثبت‌شده و از آن با عنوان "طلوع زمین" یاد می‌شود، یکی از مشهورترین تصاویری است که تاکنون از فضا به دست ما رسیده است.
در این میان و در شرایطی که همه به زیبایی این تصویر اذعان دارند، باید گفت که این عکس اطلاعات کمی درباره مقیاس یا روشنایی آن بخش از فضا به ما می‌دهد. اینجاست که این سؤال مطرح می‌شود که ماه برای فضانوردان مأموریت آپولو چقدر روشن به نظر می‌رسیده؟ و آیا ساکنان آینده ماه می‌توانند از نور آن بهره مفیدی ببرند؟
بازار


بحث‌های زیادی درباره درخشندگی سیارات از دید یکدیگر مطرح‌ می‌شود؛ ازجمله اینکه اگر از مریخ، کره زمین را نگاه کنیم، سیاره ما چقدر روشن به نظر می‌رسد. اما تمام این موارد در مقایسه با سلطه نوری یک سیاره بر آسمان قمر خودش کم‌نور به‌حساب می‌آیند.
فاکتورهای مهم در درخشندگی یک سیاره
درخشندگی یک سیاره یا قمر از مکانی دیگر به پنج عامل بستگی دارد: فاصله، اندازه جسم، فاصله آن از خورشید، سپیدایی (میزان بازتابش آن یا آلبدو) و اینکه چه بخشی از آن توسط خورشید روشن شده است.
فاصله ماه تا زمین، طبیعتاً برابر با فاصله زمین تا ماه است و فاصله هردوی آن‌ها از خورشید آن‌قدر مشابه است که می‌توان آن را نادیده گرفت. شعاع زمین 3.7 برابر شعاع ماه است؛ بنابراین سطح زمین 13.4 برابر بیشتر از ماه است. سپیدایی (ضریب بازتاب) ماه برابر با 0.136 و سپیدایی زمین 0.434 است، یعنی زمین 3.2 برابر بیشتر نور را بازتاب می‌دهد. البته این مقدار بسته به میزان پوشش ابر و اینکه ناظر رو به اقیانوس یا خشکی باشد، تا حدود زیادی متغیر است؛ اما به‌طور میانگین، با در نظر گرفتن تمام این عوامل، وقتی زمین به‌صورت تقریباً کامل (full Earth) از ماه دیده می‌شود، حدود 43 برابر نوری که ماه کامل به زمین می‌تاباند را به ماه بازمی‌تاباند.
نور ماه در هنگام ابر ماه (supermoon) نسبت به مواقعی که ماه دورتر است روشن‌تر به نظر می‌رسد و همین مسئله در جهت عکس نیز صادق است. اما به‌طور کلی، روشنایی حاصل از نور ماه در زمین در بازه‌ای بین 2 تا 10 لوکس قرار دارد.
روشنایی ماه از دید زمین تحت تأثیر ابرها و اعوجاج جوی قرار می‌گیرد. فضانوردان ماه البته نگرانی چندانی از بابت جو ندارند، اما دید مستقیم به زمین نیز همیشه مقدور نیست؛ چرا که شیشه کلاه ایمنی لباس فضایی بخشی از نور را مسدود می‌کند. البته میزان دقیق این مسدودسازی مشخص نیست، هرچند که انتظار می‌رود تا در آینده لباس‌های فضایی دستخوش پیشرفت‌های زیادی شوند؛ پس شاید بهتر باشد تا این عوامل را خنثی‌شده در نظر بگیریم.
موضوع دیگر، میزان کامل بودن زمین از دید ماه است. از نیم‌کره نزدیک به زمین در سطح ماه، زمین همیشه در آسمان دیده می‌شود، اما دقیقاً مثل ماه برای ما ساکنان زمین، کره زمین نیز بسته به موقعیت خورشید، برای ناظران در ماه به اشکال " alt="نسیم گیلان" width="100%" />

مطالعه روی سطح ماه
فرض کنیم شما یک فضانورد هستید که دور از پایگاه قرار دارید و چراغ‌قوه‌تان از کار افتاده. ناگهان با جسمی روبه‌رو می‌شوید که نوشته‌ای روی آن وجود دارد (نگران نباشید، لزوماً یک بشقاب‌پرنده نیست و شاید یکی از لوح‌های یادبود مأموریت آپولو باشد). آیا می‌توانید این نوشته‌ها را با اتکا به نور زمین بخوانید؟
این موضوع به عواملی مثل وضوح و اندازه فونت بستگی دارد؛ اما در شرایط عادی برخی از افراد توانسته‌اند حتی با نور ماه کامل نیز چیزهایی را بخوانند که لزوماً تابلوهای بزرگ هم نبوده‌اند.
برای خواندن بیش از چند سطر از یک کتاب یا لوح، معمولاً نوری بیش از آنچه ماه فراهم می‌کند موردنیاز خواهد بود. حتی نور زمین نیز کمتر از مقداری است که اغلب افراد برای مطالعه آن را ترجیح دهند. به‌طورمعمول، برای مطالعه راحت، صدها لوکس نور توصیه می‌شود. بااین‌حال، با دید طبیعی و تمرکز کافی، احتمالاً می‌توانید پیام روی لوح را با نور زمین بخوانید، هرچند ممکن است چشمانتان کمی اذیت شود.
اما در مورد شارژ پنل‌های خورشیدی چطور؟ متأسفانه، در این رابطه خبر خوبی نداریم؛ چرا که باید زمین‌تاب را با نور خورشید و نه نور ماه، مقایسه کرد.
نور مستقیم خورشید ممکن است بیش از صدهزار لوکس باشد؛ هرچند در حالت معمول، کمی کمتر است. در یک روز ابری که بهترین پنل‌های خورشیدی فقط مقدار ناچیزی برق تولید می‌کنند، میزان نور حدود 100 لوکس است و برای این میزان نور و برای اثبات امکان‌پذیری، شاید بتوان فقط طراحی کرد که بتوانند چراغ‌های یک درخت کریسمس را با کمتر از 10 لوکس روشن کنند. اما به شکل واقع‌بینانه، اگر بخواهید یک پایگاه را در طول شب طولانی ماه باانرژی خورشیدی راه‌اندازی کنید، بهتر است باتری‌های عظیم داشته باشید یا به سراغ طراحی خطوط انتقال برق بسیار بلند بروید.
ضعف نور زمین همچنین توضیح می‌دهد که چرا بسیاری از دانشمندان نسبت به ادعاهایی که می‌گفتند همه‌گیری کووید-19 بر دمای ماه تأثیر گذاشته، بسیار مشکوک بودند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/816551/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پایان لیگ دسته اول فوتبال با شکست سنگین شهرداری آستارا

گیلان، پیشرو در توسعه زیرساخت‌های ارتباطی و دیجیتال است

انتصاب معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش استان گیلان

روابط‌ عمومی‌ها نقش کلیدی در افزایش سرمایه اجتماعی دارند

داروی درمان ایدز، شاید جلوی آلزایمر را بگیرد!

گفت‌و‌گو با بازیکنان داماش گیلان پس از ابقا در لیگ آزادگان

هوادار فولاد در رشت ناراحت از عدم صعود نفت آبادان!

آیا می‌توان روی ماه با نور زمین کتاب خواند؟

کلاهبرداری با رمالی، طلسم و جادو در رشت

انتشار تصاویر خصوصی دختر جوان پس از رد خواستگاری؛ متهم دستگیر شد

حبیب‌الله رضادوست به‌عنوان رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور معرفی شد

آیین کلنگ‌زنی احداث خوابگاه جدید متأهلی دانشگاه گیلان باحضور استاندار

علم ریاضی چه زمانی اختراع شد؟

تاکید مدیرکل بنیاد مازندران بر نامگذاری مکان های شهری به نام شهدا

برگزاری جلسه هماهنگی کمیته‌های تخصصی کنگره 4000 شهید گلستان در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان

مراسم ابتدایی بازی شهرراز و شهرداری آستارا

ریل‌گذاری فرهنگی با رویکرد مردمی؛ خبرگزاری مهر دغدغه فرهنگ و هنر دارد

روابط‌عمومی‌ها باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند

دفتر مطالعات و پژوهش‌ها از مراکز مهم بنیاد شهید و امور ایثارگران است

لزوم رفع موانع و نارسائی‌های مرتبط با نقاط حادثه خیز گیلان

هلال احمر در کنار مردم پای کار جشن غدیر است

طراحی کپسول هوشمند برای آدم‌های فراموشکار

آموزش ساخت شمع با گل هورتانسیا

هنر بهترین ابزار برای انتقال ارزش ها به نسل جدید است

حوزه؛ سنگر جهاد شناختی/ آمریکایی ها آرام آرام در حال کوتاه آمدن از مواضع خود هستند‌

چین روبات‌های انسان نما را جایگزین کارگران نمی‌کند

اجرای 250 برنامه همزمان با هفته میراث فرهنگی در گیلان

انتشار تصاویر خصوصی دختر گیلانی پس از رد خواستگاری

لزوم نامگذاری بیمارستان لاکان رشت به نام آیت الله شهید رئیسی

رفع تصرف63 هزار و 906 متر مربع از اراضی ملی در گیلان

رفع تصرف 63 هزار و 906 متر مربع از اراضی ملی در گیلان

کشف انبار کالای قاچاق بیش از 4 میلیارد ریالی در رشت

قرآن معجزه و هنر خداوند است

آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان همراه با اعمال تغییرات احکام جدید از فردا

تاکید رهبر انقلاب بر ساختار نوین، عدالت و کیفیت در آموزش و پرورش

ماهواره هندی پس از پرتاب در فضا گم شد

دیپلماسی مقاومت بخشی از مکتب و ایدئولوژی سیاسی نظام جمهوری اسلامی است/خدمت و شهادت تجلی نوع نگاه حکمرانی و مدیریت در ایران است

بی‌نیازی از دنیا مبنای دفاع از مظلوم و دیپلماسی مقاومت است

هوش مصنوعی می‌تواند روی افکار خود تأثیر بگذارد

«شهادت هم‌پای مردم» در نگارخانه شهدای گیلان

باید‌ها و نباید‌های روابط عمومی در ارتباط با رسانه‌ها

هوش مصنوعی چه تاثیری بر کارمندان دارد؟

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهید والامقام «میری»

برنامه‌های بزرگداشت شهدای خدمت در استان‌ همدان اعلام شد

شاخص‌ترین برنامه‌های بنیاد استان در برگزاری آئین‌های بزرگداشت شهدای خدمت

آغاز «هفته شهدای خدمت» در استان یزد؛ پاسداشت فداکاری خادمان مردم

ارائه خدمات بنیاد شهید و امور ایثارگران رسالتی متفاوت از سایر نهادهای دولتی است

بازدید از موزه‌های گیلان امروز رایگان است

سرمایه‌ مردم گیلان، موتور توسعه دیگر استان‌ها

راه‌اندازی مرکز خدمات مشاوره و روان‌شناسی دانشگاه گیلان