نسیم گیلان

آخرين مطالب

علم ریاضی چه زمانی اختراع شد؟ علمي

علم ریاضی چه زمانی اختراع شد؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / انسان‌ها ده‌ها هزار سال پیش شروع به شمارش کردند، اما چه زمانی موفق به کشف حساب پیشرفته، جبر و حتی انجام محاسبات دیفرانسیل و انتگرال شدند؟ 
ریاضیات اساس همه علوم است و از زمانی که انسان‌ها شروع به شمارش کردند، راه درازی را پیموده‌اند. اما چه زمانی مردم شروع به حل معادلات ریاضی کردند؟ پاسخ این سوال کمی پیچیده است.
به نقل از ال‌اس، از آنجایی که تصور می‌شود ریاضیات محض با شمارش متفاوت است، همچنین به دلیل اینکه بسیاری از انواع پیشرفته ریاضیات مانند حساب دیفرانسیل و انتگرال، تنها در چند صد سال گذشته توسعه یافته‌اند، شرح تاریخچه این علم کمی دشوار است.
تاریخچه شمارش
انسان‌ها نمی‌توانستند بدون فهمیدن نحوه شمارش اولیه، بر ریاضیات محض و پیچیده تسلط پیدا کنند و شواهد نشان می‌دهد که گونه انسان‌ها ده‌ها هزار سال پیش در حال شمارش بوده است.
استخوان «ایشانگو»(Ishango) از منطقه «کنگو»(Congo) در آفریقا نشان می‌دهد که گونه «انسان خردمند»( Homo sapiens) حداقل 20 هزار سال است که نوعی از شمارش را انجام می‌دهد. این استخوان 10 سانتی‌متری که احتمالاً متعلق به یک بابون یا گربه وحشی است، در دهه 1950 میلادی پیدا شد.
پژوهشگران معتقدند که ده‌ها شیار موازی که روی سطح آن ایجاد شده، نوعی شمارش از یک شیء ناشناخته بوده است. «الکساندر مارشاک»(Alexander Marshack) باستان‌شناس در سال 1970، استدلال کرد که این یک تقویم قمری شش ماهه است.

نسیم گیلان

استخوان ایشانگو
همچنین استخوان دیگری موسوم به «لبومبو»( Lebombo) وجود دارد که در دهه 1970 در جنوب آفریقا کشف شد و متعلق به حدود 43 هزار سال پیش است. این استخوان نیز با شیارهای بریده شده پوشیده شده است و ممکن است یک شمارش برای 29 روز یک ماه قمری یا برای شمارش چرخه قاعدگی انسان بوده باشد.
«ینس هویروپ»( Jens Høyrup) مورخ ریاضیات از دانمارک می‌گوید: ریشه‌های بسیار باستانی شمارش هرگز قابل شناسایی نبوده است، اما ممکن است از مشاهدات آسمان شب توسط انسان‌های اولیه، قبل از ترک آفریقا الهام گرفته شده باشد.
وی افزود: در آن زمان هیچ نور مصنوعی وجود نداشته و فقط آتش‌های درون غارها روشن بودند و وقتی آلودگی نوری نباشد، ماه و ستارگان منظره‌ای شگفت‌انگیز برای تماشا هستند.
نقش سومریان در پیشرفت ریاضیات
گام بزرگ بعدی در ریاضیات با سومریان برداشته شد. آنها مخترع خط میخی که قدیمی‌ترین نوع نوشتار شناخته شده است، بودند.
سومری‌ها یکی از اولین تمدن‌های بین‌النهرین بودند و شهرهای آنها در منطقه‌ای که اکنون جنوب عراق است، حدود 4500 تا 1900 پیش از میلاد رونق داشته است. از جمله پیشرفت‌های کلیدی آنها، اختراع اعدادی بود که می‌توانستند روی لوح‌های گلی با علائم خط میخی بنویسند. آنها از «سامانه اعداد پایه 60»( sexagesimal number system) برای شمارش استفاده می‌کردند. این سامانه همچنان برای شمارش در مسائل مثلثات، ناوبری و زمان‌بندی استفاده می‌شود.
ریاضیات برخلاف شمارش ساده، مطالعه الگوها و روابط با استفاده از استدلال منطقی و مفاهیم انتزاعی است. سومریان باستان مفاهیم حساب مانند جداول ضرب و تقسیم و جبر را توسعه دادند که در آن مقادیر ناشناخته با نمادها نمایش داده می‌شدند. آنها همچنین فرمول‌هایی برای محاسبه مساحت مثلث‌ها، مستطیل‌ها و اشکال نامنظم ابداع کردند که با آنها زمین را اندازه‌گیری و سامانه‌های آبیاری را طراحی می‌کردند.
«دانکن ملویل»(Duncan Melville) ریاضیدان «دانشگاه سنت لارنس»( St. Lawrence) می‌گوید: این پیشرفت‌ها ناشی از دیوان‌سالاری رو به رشد سومریان بوده است.
وی افزود: نگه‌دارندگان سوابق نه تنها باید می‌دانستند چه چیزی به انبارهایشان وارد یا از آنها خارج می‌شود، بلکه باید می‌دانستند چه مقدار یا چه تعداد هستند.
کاتبان سومری بسته به آنچه اندازه‌گیری می‌شد، از نمادهای ریاضی مختلفی استفاده می‌کردند. آنها در کارهایی مانند یافتن مساحت یک مزرعه از روی اندازه‌گیری‌های آن از این سامانه‌های تبدیل استفاده می‌کردند.
«دانکن» می‌گوید: به این ترتیب ما شاهد آغاز هندسه حسابی و محاسباتی بودیم.
ریاضیات مدرن
علاوه بر پیشرفت‌های سومری‌ها و جانشینان بین‌النهرینی آنها، تخصص و نوآوری‌های اولیه در علم ریاضی از مصر باستان، یونان، هند و چین و بعدها از تمدن اسلامی سرچشمه گرفت.
علم ریاضیات در اوایل اروپای مدرن شکوفا شد. در آنجا دو دانشمند، هر دو ادعا کردند که حساب دیفرانسیل و انتگرال را اختراع کرده‌اند. اختراع آنها راهی برای تعیین مساحت هندسی محصور شده توسط هر منحنی و پیشرفت مهمی در ریاضیات بود که زیربنای بسیاری از مهندسی و علوم مدرن است.
یکی از آنها «آیزاک نیوتن»(Isaac Newton) بود که حساب دیفرانسیل و انتگرال را برای اثر خود در سال 1687 با عنوان «اصول ریاضی فلسفه طبیعی»(Principia Mathematica) اختراع کرد. یکی دیگر از آن دانشمندان، «گوتفرید ویلهلم لایبنیتس»(Gottfried Wilhelm Leibniz) از آلمان بود که چند سال قبل، یک سامانه ریاضی از دیفرانسیل و انتگرال منتشر کرده بود. نمادگذاری وی هنوز هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این دو مرد و حامیانشان درگیر مشاجره‌ای تلخ بر سر اینکه چه کسی شایسته‌ی تقدیر برای این اختراع است، شدند. این مشاجره‌ها شامل ادعاهایی مبنی بر اینکه «لایبنیتس» مخفیانه به دست‌نوشته منتشر نشده «نیوتن» نگاهی انداخته بود، می‌شد، اما مورخان اکنون فکر می‌کنند که «نیوتن» و «لایبنیتس» حساب دیفرانسیل و انتگرال را مستقل از یکدیگر توسعه داده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/815963/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش زمان تشخیص بیماری با طراحی شبکه عصبی پیچشی

آخرین مهلت ثبت‌نام در مسابقات ملی برنامه‌نویسی ICT Challenge

مهاجرانی: پرداخت‌های غیرقانونی در دولت پیگیری می‌شود

مقاوم‌سازی مسکن روستایی در رودسر به 66 درصد رسیده است

کاپیتان تیم ملی دل در گرو داماش دارد!

اجرای پروژه دیواره‌سازی رودخانه اوشمک برای حفظ محیط‌زیست

رونمایی از اعلان همایش ملی بزرگداشت فردوسی

واردات برنج در فصل برداشت ممنوع شود تا کشاورزان متضرر نشوند

ساعت برگزاری امتحانات نهایی تغییر نخواهد کرد

جهان زودتر از تصور قبلی انسان به پایان می‌رسد

فوت 3 نفر در پی تصادف پراید در رشت

بیش از 1300 کیلوگرم انواع مواد مخدر در گیلان امحا شد

برخورد خودرو با درخت در رشت / 3 نفر کشته شدند

کارخانجات چای‌سازی گیلان زیر ذره‌بین استاندارد

امحاء بیش از یک تن انواع مواد مخدر در رشت

تداوم بارش رگبار‌های پراکنده باران در گیلان

ادای احترام سخنگوی دولت به هوشنگ ابتهاج و شهدای رشت

نشست «دیدار با م. مؤیّد» شاعر پیشکسوت

یک مجموعه داستان و رمان جدید در نمایشگاه کتاب

شفق قطبی چیست و چطور به وجود می‌آید؟

کشف رویداد کم‌سابقه؛ سیاه‌چاله‌ای سرگردان ستاره‌ای دوردست را بلعید

نشر شاهد در خط مقدم ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ایستاده است

سهم 87 درصدی ماهیان گرم‌آبی در تولیدات شیلاتی گیلان

محیط زیست چالش اصلی گیلان است

ذخیره آب سدسفیدرود افزایش یافت

رونمایی از «تاریخ تحلیلی ورزش‌های باستانی و کشتی پهلوانی»

رونمایی از زندگی‌نامه شهید قاسم سلیمانی به زبان قزاقی

قورباغه‌های ظریف چگونه از انقراض عامل نابودی تی رکس جان سالم به در بردند؟

افتتاح یک مدرسه خیّرساز در مسکن مهر رشت

لایروبی بیش از 3 کیلومتر از رودخانه پیربازار

پارک بزرگ لاکان رشت تا پایان 1405 به بهره‌برداری کامل خواهد رسید

احداث تقاطع نیروی دریایی تا شهریور طول می‌کشد

34 خانوار روستای خرشک بی‌خانمان هستند

مرگ 3 نفر در رشت بر اثر برخورد شدید خودرو با درخت

برداشت بیش از 150 تن گل محمدی از گلستان‌های گیلان

دومین مربی تاریخ گیلان راهی پاراآسیایی 2026 ژاپن شد

مشارکت بیش از 10 هزار دانش آموز در برگزاری مرحله منطقه ای هشتمین دوره لیگ علمی دانش آموزی دوره اول متوسطه

ترفند تکاملی عجیب؛ برخی گیاهان برای گرده‌افشانی بوی تعفن تولید می‌کنند

گزارش تصویری حاشیه بازی فوتبال فجر سپاسی و داماش گیلان

برخورد هولناک پژو با درخت | 3 نفر جان باختند + تصاویر

تصادف خودرو با درخت در رشت 3 قربانی بر جا گذاشت

پروژه‌های مشترک با قرارگاه محرومیت‌زدایی ارتش در رشت آغاز شد

کشف 24 دستگاه ماینر در شهرک صنعتی لوشان

گرامیداشت شهدای خدمت، تجلی وفاداری به آرمان‌های انقلاب در قم

برخورد یک خودروی سواری با درخت در رشت 3 کشته بر جا گذاشت

محکومیت بیش از 5 میلیارد ریالی قاچاقچی قند و شکر در گیلان

علم ریاضی چه زمانی اختراع شد؟

گیلان قطب تولید بلو بری/ کشت11 رقم جدید

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 23 اردیبهشت‌ماه

ذهنم بدجور درگیر اجنه شده است