نسیم گیلان

آخرين مطالب

"چادر کردیم رفتیم تماشا"؛ سفرنامه حج یک زن قاجار اقتصادی

"چادر کردیم رفتیم تماشا"؛ سفرنامه حج یک زن قاجار
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - تسنیم / نهضت سفرنامه‌نویسی در ایران اگرچه در دوره صفوی شروع شد،‌ اما شکل‌گیری آن را باید به دوره قاجار مرتبط دانست،‌ ادبیات حج در ایران مولود این دوره تاریخی به‌ویژه در فاصله سال‌های 1290 تا 1320 قمری است، کارشناسان بر این باورند که سفرنامه‌های حج قاجاری گنجینه‌های پایان‌ناپذیر برای شناخت بسیاری از مسائل دینی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و تمدنی مسلمانان هستند.
سفرنامه‌های این دوره، به‌ویژه نوشته‌جاتی که به سفر به مکه و مدینه مربوط می‌شود، از لحاظ ادبی و تاریخی اهمیت بالایی دارند. این آثار عمدتاً شامل توصیف جزئیات مناسک حج، زندگی روزمره حجاج، فرهنگ بومی و شرایط سیاسی اجتماعی آن زمان هستند، به‌عبارت دیگر این سفرنامه‌ها نه‌تنها به‌عنوان اسناد تاریخی مهم به‌شمار می‌روند، بلکه نمایانگر تحولات اجتماعی، فرهنگی و دینی ایران در دوره قاجار نیز هستند.
در سنت سفرنامه‌نویسی‌، زنان معمولاً جایگاهی نداشتند،‌ از همین دوره قاجار بود که زنان سفرنامه‌نویس ظهور کردند و معمولاً سفرنامه‌هایی از حج را به‌رشته تحریر درآورده‌اند‌، پژوهش‌ها نشان می‌دهد که از 290 سفرنامه حج نگاشته‌شده در ادبیات فارسی 36 سفرنامه متعلق به زنان است.
یکی از سفرنامه‌های جالب توجه زنان دوره قاجار "سفرنامه عالیه خانم شیرازی" است که با عنوان «چادر کردیم،‌ رفتیم تماشا» از سوی انتشارات اطراف منتشر شده است.
کتاب "چادر کردیم رفتیم تماشا"، اولین کتاب از مجموعۀ سفرنامه‌های قدیمی زنان، همزمان با حکومت ناصرالدین‌شاه نگاشته شده است. در بخش اول عالیه خانم شیرازی در مورد شروع سفرش از کرمان، رفتن به بمبئی و سختی‌ها و ماجراهای سفر حج و عتبات می‌نویسد. در بخش دوم با پایان سفر حج و رسیدن به تهران، او مدتی طولانی در دربار ناصری می‌ماند.
عالیه خانم شیرازی در زمان ناصرالدین شاه تصمیم می‌گیرد به بمبئی و از آن‌جا به سفر حج برود. او که اساساً زنی شجاع، مستقل و جسور بود بدون همراهی شوهر و فرزندانش به این سفر سخت و طولانی قدم می‌گذارد.
عالیه در این سفرنامه نشان می‌دهد تا چه‌حد سرسخت است و برای به دست آوردن آنچه می‌خواسته با مردان جنگیده، وارد مذاکره شده و گاهی هم راهش را جدا کرده است.
او با بزرگان و افراد سرشناس آشنایی داشته و در سفرش با آن‌ها دیدار کرده است. در سامرا به خانۀ میرزای شیرازی رفته و در تهران مهمان ناصرالدین‌شاه شده است، نقطۀ اوج نوشته‌های او مربوط به دوران حضورش در تهران و دربار ناصری است؛ او که به‌عنوان یک غریبه به دربار رفته است، تصویری بی‌پروا و دست‌اول از آن‌جا ارائه می‌کند، تصویری که تا حدی با روایت‌های پیشین متفاوت است و همین هم باعث متمایز متن او می‌شود.
"چادر کردیم رفتیم تماشا" از نظر قدمت، اولین سفرنامه دوره قاجار (ناصری) است، نسخه خطی آن در کتاب‌خانه‌ مرکزی دانشگاه تهران نگهداری می‌شود که به مجموعه امام جمعه کرمان تعلق دارد و توسط نوه‌شان به دانشگاه اهدا شد.
کتاب دارای متن روان و ساده‌ای نیست. در انتهای کتاب فهرستی از کلمات دشواری که امروزه رایج نیستند ارائه شده است، بنابراین در حین خواندن بارها باید به انتهای کتاب مراجعه کرد، البته معنی بعضی کلمات از قلم افتاده است مثل «درمان یک من نیم قران.» که من نه در فهرست انتها یافتم و نه در فضای اینترنت، ویراستار هم سعی کرده است به متن سفرنامه وفادار باشد.
سفرنامه دارای هشت فصل جداگانه است که هر فصل مربوط به یک جغرافیاست، مثلاً فصل سوم از بمبئی تا مکه و فصل چهارم از رسیدن به مکه و مدینه را روایت می‌کند. 
عالیه خانم شیرازی سفرنامه‌اش را این‌گونه آغاز می‌کند: «روز شنبه بیست‌وپنج شهر رمضان‌المبارک سنه 1309 در منزل فعلی مکان دولاب سه ساعت به غروب مانده سوار شدیم، با چشم گریان و دل بریان و دوری احباب و مفارقت اقوام آمدیم رُق‌آباد، دوستان مشایعت آمدند، در آن‌جا وداع کرده، برگشتند، شب را سرکار خانم تب کردند به‌شدت.»
و این‌چنین روزنگاری‌های خود را به پایان می‌برد: «امروز که دوشنبه دهم است صبح از خواب برخاسته، گفتند کربلایی اسماعیل آمده، خیلی خوشحال شدم ولی به‌واسطه نیامدن بچه‌ها خیلی خیلی پریشانم که اگر باکی نداشتند چرا همراه کربلایی اسماعیل نیامدند، رفتم کربلایی را، تعلیقه سرکار آقا را زیارت کردم، چشمم روشن شد ولی خدا می‌داند و دل من، هرچه قسم می‌خورند بچه‌ها باکی ندارند من باور نمی‌کنم، مثل بید می‌‌لرزم، تا خودم چشمم به صورت همه نیفتد، باور نمی‌کنم که هست و که نیست، به‌امید خدا، هر چه خداوند خواسته می‌شود.»
مرحوم باستانی پاریزی درباره این سفرنامه نوشته است: «این سفرنامه تماماً معنوی است و براساس سفرنامه بانویی است که صدوچند سال پیش از کرمان به حج مشرف شده. گمان کنم سفری دلپذیر باشد برای آن‌ها که امروز ظرف دو سه ساعت خود را به خانه خدا می‌رسانند و حاجی سه‌ساعته می‌شوند.»

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/814865/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«مین» جدید ارتش امریکا برای نابودی تانک‌های نسل جدید

نیروی انتظامی همواره کنار مردم است

سردار حسن پور فرمانده انتظامی گیلان شد

احداث پروژه‌های آموزشی با اعتبار بیش از 100 میلیارد تومانی مولدسازی در لنگرود

اجرای 165 برنامه هفته بسیج سازندگی در گیلان

عرضه «تاجان» در نمایشگاه کتاب؛ قصه دلاوری که مقابل انگلیسی‌ها ایستاد

چرخش یک سیاه‌چاله کلان‌جرم

رویداد ملی استارتاپی «نوآفرین» با محوریت ترویج و ارتقای نوآوری‌های اجتماعی برگزار می‌شود/ مهلت ارسال ایده تا 31 خردادماه

بارش‌های رگباری باران در گیلان

لزوم نمایش اقتدار با بهره‌گیری از نیروهای توانمند

طراحی و پیاده سازی سامانه مدیریت شهری شهرداری شلمان

سردار رضایی: نیروی انتظامی موثرترین مولفه در امنیت ملی کشور

سردار رضایی: نیروی انتظامی موثرترین مولفه در امنیت ملی کشور است

بانوان کیک بوکسینگ رودسر قهرمان گیلان شدند

آبرسانی به 86 روستا با 185 کیلومتر لوله‌گذاری در گیلان

صمت گیلان: صنایع برای سرمایه‌گذاری در نیروگاه خورشیدی یک هفته مهلت دارند

فرمانده انتظامی استان گیلان معارفه شد

بخشی از کتاب/ یک عاشقانه آرام

این تلسکوپ غول‌پیکر به فضا لیزر شلیک می‌کند

میتونی موهات با کانزاشی ببندی؟

محکومیت 2 میلیارد و 900 میلیون ریالی قاچاقچی پوشاک در گیلان

انحلال شورای روستای زیاز در اشکور به دلیل تخلفات اداری

آئین تکریم و معارفه فرمانده انتظامی گیلان

گریه سقوط: تهران، مسجدسلیمان، شیراز یا رشت!

پهنه آبی گیلان در انتظار اعتبار؛ تالاب انزلی از «مونترو» خارج می‌شود!

حاجی واقعی ازدیدناصرخسرو؛‌ گفتمش «زدی لبیک از سر علم و...»

چرا مردم عادی به دنبال شهرت در اینستاگرام هستند؟

تاکید بر فراگیر کردن آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در مدارس شاهد

انتصاب سرپرست اداره کل اشتغال و کارآفرینی بنیاد شهید و امور ایثارگران

‌پایگاه سوادآموزی در مدارس ابتدایی راه‌اندازی می‌شود

کشف جهانی از ابَرزمین‌های ناشناخته

21 تن چای قاچاق به ارزش 28 میلیارد ریال در لاهیجان کشف شد

آغاز ساخت توسعه اورژانس پورسینای رشت

لایروبی بیش از 40 کیلومتر از انهار

تندباد رشت را درنوردید

مناسبت روز/ یکشنبه، 14 اردیبهشت‌ماه

صحبت های شنیدنی سروش صحت

کتابی برای 13 هزار کودکی که با آرزوهایشان به خاک سپرده شدند

برگزاری آیین تجلیل از معلّمان نمونه شهرستان املش با حضور مسؤلین کشوری، استانی و شهرستانی

دیدار مدیران کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان‌های آذربایجان غربی و شرقی با خانواده‌ شهید آیت‌الله آل‌ هاشم

بازدید سرپرست اداره کل امور مشاورین در دستگاههای اجرایی از بیمارستان صدر

سینماهای رشت کیفیت صوتی و امکانات تصویری مناسب ندارند

تأکید آیت‌الله فلاحتی بر تسریع در تکمیل سدها و احیای رودخانه‌های گیلان

همکاری «اپل» و «آنتروپیک» در ساخت یک پلتفرم کدنویسی هوش مصنوعی

"چادر کردیم رفتیم تماشا"؛ سفرنامه حج یک زن قاجار

افزایش ناپایداری‌های جوی در گیلان

رودبار زیبایی بی پایان در گیلان

سقوط 13 درخت در رشت؛ تندباد خسارت جانی نداشته است

حریق یکباب مغازه در بلوار گیلان رشت؛ 27 آتش نشان اعزام شد

آغاز تحول بنیادین در کلاس‌های درس ابتدایی با مشارکت 320 هزار معلم