نسیم گیلان

آخرين مطالب

کاوشگر خورشیدی هند چگونه تاریخ‌ساز شد؟ اقتصادی

کاوشگر خورشیدی هند چگونه تاریخ‌ساز شد؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا /فضاپیمای «آدیتیا-ال1»(Aditya-L1) از هند، تنها چند ماه پس از پرتاب، با توجه به قابلیت‌های جدید خود موفق شد یکی از شدیدترین فوران‌های شراره‌ای خورشید را با جزئیاتی دقیق و بی‌نظیر ثبت کند.
در فوریه 2024، خورشید انفجار عظیمی از پرتو و انرژی را به فضا پرتاب کرد. خوشبختانه کاوشگر خورشیدی هندی موسوم به «آدیتیا-ال1»، در حال رصد کردن آن بود و توانست با استفاده از ابزار و قابلیت‌های جدید خود، اولین تصاویر از یک شراره خورشیدی را در پایین‌ترین لایه‌های جوی خورشید ثبت کند.
به نقل از اس‌تی‌دی، این داده‌ها بینش‌های ارزشمندی در مورد چگونگی پیدایش و تکامل شراره‌های خورشیدی هنگام حرکت در لایه‌های مختلف جو خورشید ارائه می‌دهد. دانشمندان امیدوارند با مطالعه دقیق‌تر این فوران‌ها، نحوه شکل‌گیری، رفتار و تأثیرات آنها بر زمین را بهتر درک کنند.
تازه واردی در میان رصدخانه‌های خورشیدی
در میان کاوشگرهای خورشیدی متعدد در فضا، «آدیتیا-ال1» به تازگی به این فهرست اضافه شده است. این رصدخانه خورشیدی هندی به سرعت در موقعیت خود در «نقطه لاگرانژی L1«( L1 Lagrange point) که یک مدار پایدار بین زمین و خورشید است، مستقر شد.
در تاریخ 22 فوریه 2024(3 اسفند 1402)، یک شراره خورشیدی عظیم با قدرت X6/3 از سطح خورشید، رو به زمین فوران کرد. این نوع شراره از جمله قدرتمندترین انفجارهای پرتوافشانی است که قادر به ایجاد اختلال در ماهواره‌ها، شبکه‌های برق و ارتباطات رادیویی است.
تنها چند ماه بعد، شراره‌های شدید مشابه، شفق‌های قطبی دیدنی را ایجاد کردند که تا جنوب اروپا قابل مشاهده بودند. «رصدخانه پویاشناسی خورشیدی ناسا»(SDO)، «مدارگرد خورشیدی»(Solar Orbiter) از «آژانس فضایی اروپا»(ESA) و چندین تلسکوپ زمینی نیز توجه خود را به این رویدادهای چشمگیر خورشیدی معطوف کردند.
ثبت یک شراره خورشیدی قدرتمند
«مدارگرد خورشیدی» در فاصله بسیار نزدیک‌تری به خورشید (حدود 42 میلیون کیلومتر) در مقایسه با فاصله 150 میلیون کیلومتری فضاپیمای «آدیتیا-ال1»، به دور آن می‌چرخد. با این حال، فضاپیمای هندی‌ها یک مزیت منحصر به فرد دارد که می‌تواند محل منشأ شراره‌های خورشیدی را رصد کند.
هنگامی که یک شراره فوران می‌کند، از لایه‌های مختلف جو خورشید عبور می‌کند و از سطح آن در دمای 5800 درجه سانتیگراد است، شروع می‌شود و به تاج خورشید می‌رسد؛ جایی که دما به بیش از یک میلیون درجه سانتیگراد می‌رسد.
این گرمایش شدید باعث می‌شود که شراره در بخش‌های مختلف از طیف الکترومغناطیسی، انرژی ساطع کند. این طیف‌ از نور مرئی شروع می‌شود و به پرتو فرابنفش تغییر می‌کند. در نهایت نیز در تاج خورشید، پرتو ایکس تولید می‌کند. دانشمندان معتقدند که افزایش دمای پلاسما هنگام حرکت شراره به سمت بیرون به دلیل فوران‌های انرژی مداوم خورشید است که مناطق اطراف را گرم می‌کند.
«مدارگرد خورشیدی» و «آدیتیا-ال1» ابزارهای پیشرفته‌ای برای ردیابی این تغییرات دارند. نکته قابل توجه این است که ابزار «تلسکوپ تصویربرداری فرابنفش خورشیدی»(SUIT) در فضاپیمای «آدیتیا-ال1» برای تشخیص نور فرابنفش با طول موج بلند تعبیه شده است و به آن اجازه می‌دهد کروموسفر پایینی خورشید را که در آنجا شراره‌های خورشیدی از آن سرچشمه می‌گیرند، با جزئیات مشاهده کند. تاکنون، مطالعه این لایه حیاتی خورشید با چنین وضوح بالایی دشوار بوده است.
رمزگشایی از اسرار گرمایش خورشیدی
«سامی سولانکی»(Sami Solanki)، سرپرست «مؤسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک»(MPS) و نویسنده این مقاله می‌گوید: این یک شانس بزرگ است که «آدیتیا-ال1» توانست درست در آغاز دوران تحقیقاتی خود شاهد چنین شراره قدرتمندی باشد. این تحقیقات برای اولین بار به همراه مشاهدات سایر کاوشگرها و تلسکوپ‌ها، تصویری کامل از فرآیندهایی که در لایه‌های مختلف جو خورشید در طول یک شراره رخ می‌دهد، ارائه می‌دهد.
این تیم برای انتشار فعلی تحقیقات خود، داده‌های طیف‌سنج این فضاپیما و همچنین داده‌های سایر کاوشگرهای فضایی و رصدخانه‌های خورشیدی زمینی را بررسی کرد و به این ترتیب توانست نحوه انتشار انرژی آزاد شده را در لایه‌های مختلف جو خورشید ردیابی کند.
«آدیتیا-ال1 »
فضاپیمای «آدیتیا-ال1» اولین فضاپیما برای ماموریت خورشیدی است که توسط «سازمان پژوهش‌های فضایی هند»(ISRO) توسعه داده شده است. این فضاپیما که در سال 2023 پرتاب شد، برای بررسی خورشید از «نقطه لاگرانژی L1» طراحی شده است و مشاهدات مداومی از فعالیت خورشیدی ارائه می‌دهد.
یکی از ابزارهای کلیدی موجود در این فضاپیما، «تلسکوپ تصویربرداری فرابنفش خورشیدی» است که توسط «MPS» ایده‌پردازی شده بود. این ابزار توسط مرکز «بین دانشگاهی نجوم و اخترفیزیک»(IUCAA) در هند طراحی، توسعه و ساخته شده است. سه دانشمند از «MPS» اعضای فعال این تیم هستند که تخصص خود را در این پروژه به کار می‌گیرند.
فضاپیمای «آدیتیا-ال1» با هدف ارتقای درک ما از شراره‌های خورشیدی، جو خورشید و آب و هوای فضا، داده‌های حیاتی را ارائه می‌دهد که می‌تواند به محافظت از ماهواره‌ها، شبکه‌های برق و سامانه‌های ارتباطی روی زمین کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/814499/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران در حال ساخت 20 ماهواره است

تاکید مدیر کل بنیاد مازندران بر ترویج فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت

بهمن صالح نیا، پدر فوتبال گیلان درگذشت

بهمن صالح‌نیا درگذشت

تکمیل رینگ شهری آبرسانی در اولویت قرار گیرد

پیشکسوت فوتبال گیلان درگذشت

اسطوره فوتبال گیلان درگذشت

اسطوره فوتبال گیلان و ایران درگذشت

بنیانگذار باشگاه ملوان درگذشت

پیام تسلیت استاندار گیلان در پی درگذشت موسس باشگاه ملوان

دو شهردار و 3 دهیار در تالش به دادگاه معرفی شدند

استاندار گیلان درگذشت بهمن صالح نیا را تسلیت گفت

صحبت های شنیدنی از اردشیر رستمی

درخشش دانش آموز استثنایی گیلانی در جشنواره کشوری

سرمربی تیم ملوان و پدر فوتبال گیلان درگذشت

چهره سرشناس فوتبال ایران درگذشت +عکس

استاندار گیلان درگذشت بهمن صالح‌نیا چهره ماندگار فوتبال کشور را تسلیت گفت

بزرگترین تلسکوپ جهان از خورشید عکس جدیدی گرفت

پدر فوتبال گیلان و سرمربی پرافتخار ملوان درگذشت – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پدر فوتبال گیلان و سرمربی پرافتخار ملوان درگذشت

آغاز ماراتن کنکور سراسری در گیلان

شاهدی بر زندگی مردم فلسطین زیر سایه آپارتاید صهیونیستی

بازدید رایگان از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی برای معلمان و استادان

کاوشگر خورشیدی هند چگونه تاریخ‌ساز شد؟

عاشقانه‌های غمگین در «سلمآه»؛ دست و دلم به شعر شاد نمی‌رود

پدر معنوی فوتبال گیلان درگذشت

پدر فوتبال گیلان و اسطوره باشگاه ملوان درگذشت

مدیرعامل گوگل دیپ‌مایند: هوش مصنوعی تا ده سال آینده تمام بیماری‌ها را ریشه‌کن می‌کند

سطل زباله هوشمند Ameru با قابلیت تفکیک خودکار

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

شبکه دنا و کنگره شهدا؛ هم سنگر و هم افزا

کاهش متراژ غرفه‌ها برای حضور تعداد بیشتر ناشران است

باز آمدم چون ماه نو!

شاعرانه/ نه دست مانده نه تاب و توان به پیکر من

از دستکاری ژنتیکی تا بیوتروریسم؛ هشدار حمله هکرها به دی‌ان‌ای انسان!

امنیت روانی همسرت رو بِهَم نَریز

اصلاح و بهینه‌سازی زیرساخت برق گیلان نیازمند اعتبار ملی است

اراضی بستر سپیدرود ظرف 3 ماه آینده تعیین تکلیف می شود

عملیات اجرایی احداث واحدهای ثبتی ناحیه 3 رشت و لنگرود آغاز شد

کشف گورستان سه‌هزار ساله در این استان

بالا آمدن آب سد سیمره باعث قطع راه های ارتباطی روستاهای رودبار عرب شد

امشب مشتری به ماه سلام می‌کند / درخشش دو غول آسمانی

پاسخگویی هوش مصنوعی به مشتریان رستوران‌ها

شهرداری گرگان و بنیاد شهید گلستان برای خدمت به ایثارگران هم‌عهد شدند

خودروی بنز میلیاردی قاچاق در لاهیجان توقیف شد

دنبال علم و دانش نرو!

شاعرانه/ از تلخی جان کندنم، از عاشقی واسوختند

افتتاح مرکزمدیریت تجهیزات شبکه راهکار ناورانه برای افزایش پایداری برق گیلان

ستاره های آسمان در حال اجرای کنسرت

آموزش گام به گام مدل موی مجلسی