نسیم گیلان

آخرين مطالب

رشتی که نمی‌بینیم! مقالات

رشتی که نمی‌بینیم!
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - کافی‌است نگاهی گذرا به فضای مجازی، شبکه‌های اجتماعی و صفحات شخصی توریست‌های ایران‌گرد بیندازید. محال است که تصویری، فیلمی یا به اصطلاحِ شبکه‌های مجازی امروزی بلاگ‌های منتشر شده در این فضا اثری از رشت را در آن نبینید. آن هم با صدای خاطره‌انگیزِ اساتیدِ شعر و موسیقی استاد فریدون پوررضا وقتی هم کمی هوای رشت بارانی شده باشد و این تلاقی چه حیرت‌انگیز و زیبا خواهد شد.
اما آیا تابحال به گذشته‌های رشتِ زیبایمان نگاه کرده‌ایم؟ به اینکه در دلِ این شهر تاریخی چه گذشته است و رشت چگونه رشت شد؟ یا نگاهی به بازار بزرگش که مقصد تمامی گردشگران است کرده‌ایم و در کوچه‌پس‌کوچه‌هایش قدم زده‌ایم تا تاریخ را مرور کنیم؟
با نگاهی به ساختمان‌های سفید و زیبای به جا مانده از تاریخِ کهن رشت، مانند ساختمان شهرداری، ساختمان پست، ساختمان کتابخانه ملی و بنای استانداری قدیم می‌توان سفری کوتاه به تاریخِ مردم رشت کرد. مسافرخانه‌های قدیمی که هنوز دست نخورده باقی مانده است ما را به سفری می‌برد که دلمان نمی‌خواهد از آن برگردیم. 
بازار رشت
رشت، که نخستین بار در سده چهارم در کتاب حدود العالم به آن اشاره شده یکی از نواحی 11 گانه کرانه‌های غربی سفیدرود در گیلان است. محدوده‌ای که دست‌کم از قرن نهم بیه‌پس یا گیلانِ بیه‌پس نام گرفته است. با این همه اگر مراد از قریه‌الرصد در احسن‌التقاسیم مقدسی چنان‌که محمد قزوینی حدس زده همان رشد یا رشت باشد، می‌توان از وجود روستای رشت هم در سده چهارم اطمینان یافت.
بر اساس کتاب تاریخ اولجایتو، نوشته کاشانی، رشت در اوایل سده هشتم، شهری آباد بود و در کنار میدان بزرگ آن، مسجد و مزار استاد ابوجعفر قرار داشت که اکثر اقوام گیلانی به ارشاد او مسلمان شده بودند.
شهر رشت بیش از چهار و نیم قرن است که مرکزیت کل گیلان را بر عهده دارد و به عنوان بزرگ‌ترین شهر سواحل شمالی ایران جزو کوچکی از جلگه گیلان و دشت‌های جنوبی دریای خزر محسوب می‌شود. این جلگه که در دو حد جنوبی و شمالی خود، بین کوه‌های البرز و نوار سلحلی قرار داشته، شهرهای رشت، بندرانزلی و لاهیجان را در برگرفته است.
شهر رشت کنونی که امروز مرکز گیلان است، در ادوار گذشته به صورت روستایی بین دو منطقه گیلان یکی «بیه‌پیش» که مرکز آن لاهیجان و دیگری «بیه‌پس» که مرکز آن فومن بود، قرار داشت و چون در مسیر ارتباطی واقع شده بود، یکی از توقفگاه‌هایی بود که مورد استفاده کاروان‌های عبوری قرار می‌گرفت.
موقعیت استقرار رشت در عرصه فضایی گیلان و نقش آن در اتراق کاروان‌های عبوری بین شرق و غرب گیلان، مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته و از آن در حکم یکی از سازوکارهای مهم تجمع جمعیت و فعالیت نام می‌برند. این شهر تا قبل از دوره صفویه اهمیتی نداشت و رشد آن از این دوره، به خصوص در دوره شاه عباس شروع شد و تا امروز بر اهمیت آن افزوده شده است.
بدون شک گذر دو رود گوهر رود (غرب شهر) و سیاه رود (شرق شهر) در رشت برای نخستین ساکنان آن اهمیت فراوانی داشته و از علل اصلی پیدایش نخستین هسته‌های شهری رشت بوده‌اند و شاید «رشت بازار» بین این دو رود و در دو سوی حریم آن برپا شده است. بسیاری از محلات دیرین رشت چون صیقلان، ساغریسازان، رودبارتان، دباغیان، نقره‌دشت، قلمستان، کیاب و چمارسرا در پیرامون این دو رود شکل گرفته‌اند.
بازار اصلی شهر رشت از دیرباز مهم‌ترین کانون فعالیت‌های تجاری و اقتصادی شهر بوده است. بازار رشت را راسته‌ای مرکب از سه یا چهار کوچه تنگ موازی با هم تشکیل شده که کوچه‌های دیگری به طور عمودی آن‌ها را قطع می‌کند و در آن کاروان‌سراها و دکان‌های نزدیک به هم و انبارهای ذخیره کالا وجود دارد. برای جلوگیری از رسیدن نم و رطوبت به کالاها معمولاََ با فاصله‌ای از سطح زمین سکوهایی درست می‌شود و دکاندارها در بازار رشت معمولاً کالاهای خود را به صورت توده‌ای روی پیشخوان قرار می دادند که از سطح زمین در حدود یک متر بالاتر بود.
امروزه این دکان‌ها با تغییراتی، محل فعالیت حرفه‌هایی چون مسگری، بلورفروشی، میخ‌فروشی و غیره شده است. این بازار با مساحتی حدود 32 هکتار در میان خیابان‌های امام خمینی (ره)، شهید مطهری، انقلاب ،حاجی‌آباد و شریعتی قرار گرفته است. محدوده بازار متشکل از بافتی متراکم است که به صورت ارگانیک شکل گرفته است.
چند راسته این بازار در این مجموعه وجود دارد از جمله راسته‌های طلافروشان، طوافان، بلورفروشان کتاب‌فروشان، میوه فروشان، لباس فروشان، مواد غذایی و پلاستیک فروشان، مبل فروشان و لوازم خانگی است. نحوه قرارگیری صنوف و مشاغل مختلف در بازار دارای نظم و ترتیب حساب شده‌ای است.
بازار طلافروشان رشت
طلافروشی‌ها در ابتدای بازار قرار دارند صحافی و کتابفروشی‌ها و راسته طوافان در دالان و اطراف مساجد قرار گرفته و سپس پارچه و بلور و چینی‌فروشان در امتداد یا به موازات بازار زرگرها شکل می‌گیرند و مواد غذایی نیز عموماً در امتداد آن‌ها است. یکی از دلایل همجواری این راسته‌ها در جوار یا در امتداد یکدیگر و همچنین علت قرار گرفتن آن‌ها در ورودی بازار به جهت سهولت دسترسی مشتریان به این راسته‌ها بوده است. تیمچه‌های ظروف و بلور و بازارچه‌های پارچه و منسوجات گران‌قیمت از پرمخاطب‌ترین و پُررفت‌وآمدترین محله‌های بازار به شمار می‌روند.
کاروان‌سرای ملک
به سبب رونق تجارت ابریشم گیلان از دوران صفویه به بعد، رشت به عنوان مرکز ثقل تجارت و بازرگانی ایران بوده و وجود کاروان‌سراهای بزرگ با دروازه‌های چوبی و آهنین و محوطه‌های وسیع انبار کالا، حکایت‌گر گذشته پررونق تجاری در این شهر بارانی است.
یکی از ویژگی‌های مهم معماری کاروان‌سراهای رشت، تزئینات آن است. در محوطه داخل سراها، به علت تجاری بودن آن، تزئینات کمتری دیده و توجه معماران بیشتر به ترکیب فضاها و تزئینات سر درها معطوف بوده است. نقوش سردرها تقریباََ یکسان است و از جمله آن‌ها می‌توان به نقش‌های چندپره کوچک در اطراف یک کادر اشاره کرد.
کاروان‌سرای محتشم
از کاروان‌سراهایی که از دوران گذشته در رشت وجود داشته و برخی از آنان هنوز نیز پابرجاست می‌توان به کاروان‌سراهای سعادت، طاقی بزرگ، طاقی کوچک، ملک، چینی‌چیان، گلشن و محتشم اشاره کرد.
قصه رشت، به همین بازار و کاروان‌سراها و بنای تاریخی محدودی که گفتیم خلاصه نمی‌شود. رشت را باید کوچه به کوچه گشت. رشت را باید خیابان به خیابان نگریست. باید سر به هوا بود توی رشت تا بناهای تاریخی، کوچه‌های با اصالت و بارانِ نقره‌ای‌اش را چشید. باید رشت را نفس کشید.
اما با همه این اصالت و زیبایی‌ها، هستند خاطراتی که در حال فراموشی‌اند. عمارت‌هایی که جایشان را به ساختمان‌های عریض و طویل داده‌اند و کوچه‌هایی که به خیابان‌های پر از آپارتمان تبدیل شده‌اند. منکر این قضیه نیستیم که برای توسعه شهری و شهرسازی مدرن باید برخی از ساختمان‌های کهنه را نو کرد اما برخی کم‌لطفی‌ها (نمی‌خواهم بگویم بی‌تدبیری‌ها!) منجر به این شده که نسبت به عمارت‌ها، کاروان‌سراها، سرای مسافر یا همان مهمانخانه‌های قدیمی که از روزگارانی بسیار دور هنوز سروقامتانه در رشت خودنمایی می‌کنند، بدون هیچ توجهی به حال خود رها شده‌اند تا کم کم از بین رفته و مجبور به تغییر کاربری آن شوند و در نهایت این عمارت‌های تاریخی را تخریب کنند.
متأسفانه برخی از این عمارت‌ها و ساختمان‌های قدیمی بر اثر ناملایمتی‌ها و رها شدن‌ها چهره درهمی به خود گرفته‌اند و این دلگیری ظاهر منجر می‌شود تا رشت نیز دلش به حال این ظاهر دردمند بسوزد و دلگیر شود. و در نهایت منجر به زشت شدن چهره شهری خواهد شد که روزانه مسافران زیادی از آنجا گذر می‌کنند.
قطعاََ شهری همچون رشت که همواره بخشنده و دل‌ربا بوده و از جای جای ایران زمین برای چند روز نفس کشیدن در این شهرِ زیبا به آن سفر می‌کنند، حقی بر گرده رشتوندان و مسؤولانش دارد. حفاظت و حراست و نگهداری از آثار کهن، عمارت‌ها و بافت قدیمی شهری که خود یک نوع جاذبه گردشگری و امانتی تاریخی است، تنها اقدامی کوچک در پاسخ به بخشندگی این شهرِ بهشتی است.
  

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/727824/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعیین تکلیف مزایده فرکانس‌های 3600 و 3700 مگاهرتز در هفته جاری

نشست صمیمانه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با مدیران صندوق قرض‌الحسنه شاهد

سفر یک روزه مدیر کل بنیاد مازندران به شهرستان بهشهر

اینفوگرافیک برنامه‌های بزرگداشت هفته خدمت

آغاز پروژه‌های مشترک با قرارگاه محرومیت‌زدایی ارتش در رشت

کلنگ ساخت یک مدرسه در رشت بر زمین زده شد

تمام تلاش ما برای ساخت ایران است

صعود کوهنوردان دوستدار محیط زیست به ارتفاعات ماسوله + تصاویر

افتتاح مدرسه مهرعظام رشت در سفر سخنگوی دولت به گیلان

افتتاح یک واحد آموزشی خیرساز در رشت با حضور سخنگوی دولت

ارتباطات در خاموشی؛ وقتی باتری‌ها توان ادامه ندارند

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

ادای احترام سخنگوی دولت به هوشنگ ابتهاج

برداشت 3 هزار تُن برگ سبز چای از باغات شفت

انتشار بخشی از زندگی شهید «رضا خوارزم»

سفر مهاجرانی به دیار میرزا کوچک جنگلی؛ برگزاری شانزدهمین نشست خبری

آزادی 11 زندانی در دهه کرامت با همراهی خیرین در لاهیجان

افتتاح یک مدرسه خیر ساز در مسکن مهر رشت

ادای احترام سخنگوی دولت به مقام شهدا در رشت

علاقه عراقی‌ها به سعدی و خیام

تکنولوژی دیپ‌لیک اینتل تنها 5 سال پس از تولد به فراموشی سپرده شد

خانواده سرمایه ماندگار و محور تحول اجتماعی در کشور است

رگبار و رعدوبرق در 13 استان؛ کاهش دما در استان گیلان از امروز

برنج‌کاری دیگر نمی‌صرفد

جشن امضای کتاب «قاسم» برگزار می‌شود

هوش مصنوعی به کمک پاکسازی پلاستیک از اقیانوس‌ها آمد

دانشمندان بزرگ‌ترین موانع در ساخت چیپ‌های فوتونیک را شکستند!

نحوه دوخت یک دامن زیبا

سخنگوی دولت وارد گیلان شد

افزایش ظرفیت تامین آب شرب 28 حلقه چاه در سطح استان گیلان

مهاجرانی وارد بندر انزلی شد

مناسبت روز/ دوشنبه، 22 اردیبهشت‌ماه

سفر سخنگوی دولت به منطقه آزاد انزلی

خزانه‌گیری برنج در جوار رودخانه زلال زیلکی

ادای احترام سخنگوی دولت به مقام شامخ شهدا در گیلان

آغاز سفر سخنگوی دولت به گیلان با حضور در گلزار شهدای رشت

آزادی گروگان‌ اهل رودبار جنوب پس از ٨٠ روز در پاکستان

آزادی گروگان رودباری پس از 80 روز اسارت وحشتناک در پاکستان !

هشدار زرد هواشناسی برای رگبار و رعدوبرق در گیلان

پایان گروگان‌گیری در رودبار جنوب با تلاش نیروهای امنیتی و اطلاعاتی

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

هشدار ایلان ماسک: خورشید، زندگی در زمین را نابود خواهد کرد

همه تمهیدات برای اجرای امتحانات نهاییِ سالم در گیلان

210 نیروی آموزش دیده، مهیای حفاظت امتحانات نهایی استان گیلان

دانشمندان تمامی ماده گمشده جهان را پیدا کردند

پایان سال‌های رکود قایق‌ها در انزلی

احضار بلاگر رشتی به‌دلیل نقض حریم خصوصی همسر سابق

امنیت امروزمان را مدیون خون شهدا هستیم

گروه جهادی شهدای رسانه فومن برگزیده شد

رنگ لباس چه تأثیری روی رفتار ما دارد؟