نسیم گیلان

آخرين مطالب

رشت تاریخی فقط میدان شهرداری و بازار نیست؛ اگر این بناهای تاریخی رشت را ندیده‌اید شاید دیگر نبینید/ شهر که میراثی ندارد! مقالات

رشت تاریخی فقط میدان شهرداری و بازار نیست؛ اگر این بناهای تاریخی رشت را ندیده‌اید شاید دیگر نبینید/ شهر که میراثی ندارد!
  بزرگنمايي:

 
  تاریخ رشت کجاست؟ وقتی وارد این شهر می‌شویم، نشانه‌های درستی از پیشینه آن پیدا نمی‌کنیم. اگرچه کمتر پیش می‌آید مسافری به رشت سفر کرده باشد و میدان مرکزی آن را ندیده باشد؛ یا به بازار قدیمی رشت نرفته باشد.
 
اما همه این‌ها فقط شما را تا گذشته عصر پهلوی رشت عقب می‌برد. گذشته‌ای که وقتی آن را به خاطر بسپارید، شهر رشت برایتان یک شهر عصر پهلوی معنا پیدا می‌کند. گویی این شهر در دوره پهلوی اول یعنی رضاشاه به وجود آمده و کمتر از 100 سال قدمت دارد. اما واقعیت خیلی متفاوت‌تر از مشاهدات امروزی شماست.
رشت در دوره شاه عباس اول صفوی مرکزیت غرب شمال ایران را به دست می‌آورد و مرکز استان گیلان می‌شود. اهمیت ابریشم و کسب و کار روغن این شهر را به یک مرکز مهم تجارت تبدیل می‌کند. راه ارتباطی بندر پیربازار، پیش از آن‌که انزلی و غازیان نقشی در اتصال ایران به دریای خزر داشته باشند، دروازه اروپا به ایران بوده‌است. نخستین‌بار تجارت با همسایگان شمالی ایران که مهمترین‌شان روس‌ها بودند، از طریق بندر پیربازار انجام شد.
شاید همین اهمیت‌های تاریخی بود که شهر رشت را درگیر جنگ‌های متعددی کرد که بارها منجر به اشغال آن شد. اشغالی که با خود ویرانی آورد و روس‌ها و انگلیسی‌ها به دفعات دست به چنین تهاجماتی زدند که البته در این میان نقش روس‌ها بسیار پررنگ‌تر است.
اما فقط این‌ نیست. آتش‌سوزی‌های مهیب در 1263 که بازار رشت را طعمه خود کرد و یا طاعون مرگباری که در سال 1209 شمسی، 6 هزار نفر را در این شهر کشت هم رشت را به ورطه نابودی کشاندند و همه آن اعتبار ارزشمندی را که به دست آورده بود، ویران کردند. به همه این‌ها حوادث غیر مترقبه را هم اضافه کنید که گاهی مثل سیل و زلزله به جان این شهر افتاده‌اند.
با این‌حال شهر و تاریخ معماری‌اش تا به روی کار آمدن رضاشاه، و آغاز عصر پهلوی اول هم دوام آورد اما اگرچه هدف پهلوی‌‌ها احیاء و تجدد شهر بود اما برای این‌کار ردپای قاجاری به‌جای مانده در آن را محو کرده و معماری عصر خودشان را برپا کردند. حالا فقط لکه‌هایی از گذشته خیلی دور رشت باقی مانده و حتی همان معماری عصر پهلوی، به خصوص پهلوی اول هم رو به نابودیست.
بزرگترین ضربه به بدنه تاریخی رشت از سال‌های 1340 و با شکل گیری طر‌ح‌های تفصیلی آغاز شد. قرار بود ماشین‌ها در شهر تردد راحت‌تری داشته باشند. باید خیابان‌ها کشیده می‌شد، گذرها عریض‌تر و پیاده‌راه‌ها تنگ‌تر می‌شدند. اولین ضربه به کالبد و رگ حیاتی شهر هم همین سال‌ها زده می‌شود. خیابانی می‌کشند که بازار کهن رشت را دو تکه می‌کند. این‌کار را که کردند، به مرور عناصر به جای مانده از آن مثل کاروانسرای میخچی را هم نابود کردند.
اما پیش از این تاریخی تخریب شهر از میدان مرکزی آن آغاز می‌شود. همین میدانی که به میدان شهرداری شهرت دارد و مسافران را جذب خودش می‌کند. این‌جا در دوره قاجار هم میدان بوده؛ با معماری و عناصر شهری آن دوران. در دوره رضا شاه کل این میدان در هم کوبیده می‌شود و کم‌کم میدان شهردای فعلی جان می‌گیرد. میدانی که انگار هرگز کامل نشده چرا که یک ضلعش هنوز خالیست.
اجرای این قبیل طرح‌ها آنقدر ادامه دار شد تا این‌که محله‌های رشت یک به یک کوچک و کوچکتر و تغییر چهره دادند. حالا کمتر می‌شود انسجام و اتصال درستی در محلاتی که تنها نامی از آن‌ها باقی مانده پیدا کرد. خانه‌‌های تاریخی یک به یک خراب شدند و پس از انقلاب این روند سرعت چندبرابری گرفت و اگر جایی سالم می‌ماند مثل خانه میرزاکوچک جنگلی، به دلیل برخی عقاید ارزشی و داستان‌های بازمانده از رشادت‌های دوران جنگ بود.
شهر حالا اگر میراثی هم دارد، رها شده و مثل حمام حاجی نفس‌های آخرش را می‌کشد. خیلی از خانه‌ها انگار به عمد رها شده‌اند تا کاملا ویران شوند و یا حتی زمانی که می‌خواهند مرمت کنند، مثل آنچه در امامزاده مشهور رشت که خواهر امام‌رضا هست کردند هم اصولی و درست نبوده‌است. ضعف کار اینجاست که رشت پیمانکار و کارشناس خبره‌ای که میراث و تاریخ رشت را بشناسد کم دارد. حتی حالا توان کارشناسی خود اداره کل میراث فرهنگی گیلان هم افت کرده‌است و آن کارآمدی سابق را ندارد. هرچند سال‌ها قبل هنگامی که موزه روستایی در نزدکی رشت ساخته می‌شد تا معماری سنتی و کهن این شهر و روستاهای تابع آن را حفظ کند، نیروی کارشناسی تربیت شد اما چون همه چیز را رها کردند، همان تلاش‌های هم امروز بی‌ثمر مانده‌است.
اما ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود. شهر رشت حالا یک کارگاه ساختمانی بزرگ شده‌است. کارگاهی که گردانندگان آن منتظرند، یک خانه تاریخی دیگر که مدتیست رها شده و کسی به دادش نمی‌رسد فروبریزد و به جایش یک آپارتمان یا برج جدید بسازند.
در شهر رشت امروز مرمت آنچنانی که در یزد و اصفهان و شیراز می‌شناسیم انجام نمی‌شود. کار پژوهشی ویژه‌ای هم نشده و باستان‌شناسی شهری هم در آن متوقف مانده‌است. نه بودجه‌ای وجود دارد و نه پشتوانه مردمی تا به داد این شهر برسد. اما هنوز امیدهایی وجود دارد. مثلا مردم این شهر اهمیت فضای پیاده را درک کرده‌اند که باعث شده شهر رشت تنها شهر ایران باشد که مرکز آن به طور کامل پیاده است. جوانان علاقه‌مندی حالا در رشته میراث فرهنگی تحصیل کرده‌اند که هنوز به کار گررفته نشده‌اند. شاید بشود گفت بارقه‌هایی از میل و اشتیاق مردمی در این شهر سوسو می‌کند که باید چراغ آن را روشن نگه‌داشت.
 

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/704131/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای عجیب چینی‌ها: با هوش مصنوعی دیپ‌سیک، جنگنده نسل ششمی ساختیم

سازوکار احداث نیروگاه‌های خورشیدی در ادارات اعلام شد

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

فیلم‌های کوتاه راه‌یافته به جشنواره فضای باز اعلام شدند

گره‌گشایی از معضل رسوبات در مسیر قایقرانی و اسکله‌های انزلی

لزوم همراهی اصحاب رسانه در راستای حل مشکلات گیلان

پیشگیری از وقوع جرم از اولویت اصلی مجموعه انتظامی است

پیشگیری از وقوع جرم اولویت اصلی مجموعه انتظامی است

مقابله با ساخت‌ و ساز غیرمجاز در اولویت کارهای دهیاران قرار گیرد

«فرزندآوری» مأموریت شرعی، ملی و بهداشتی

شتاب در لایروبی رودخانه پیربازار با مشارکت بسیج سازندگی

رویای کیمیاگران محقق شد؛ تبدیل سرب به طلا در برخورددهنده هادرونی بزرگ

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

آیت‌الله بهجت، گوهر کم‌نظیر زمانه خود

پیگیری ثبت تالاب کوهستانی دریاچه گهر در کنوانسیون

خدمت صادقانه به مردم مهم‌ترین معیار پذیرش مسئولیت در نظام است

استاندار گیلان: سیره آیت‌الله بهجت چراغ راه هدایت انسان‌ها و مسئولان است

این آینه هوشمند درباره پوشش و استایل شما نظر می‌دهد

آیا اینترنت TD-LTE جایگزین مناسبی برای فیبر نوری است؟

گلستان میزبان هفته بزرگداشت شهدای خدمت

نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق برای شناخت ایثارگران هستیم

بهره‌برداری از پروژه جهاد آبرسانی در بخش اسالم شهرستان تالش

پس لرزه اظهارات جدید ترامپ درباره مذاکرات/ نماینده رشت: نمی گذاریم سرنوشت لیبی در ایران تکرار شود

محکومیت بیش از 3 میلیارد ریالی فروشنده کولر قاچاق در گیلان

بارش های همرفتی و فصلی در گیلان شدت می گیرد

«در معیّت پرزیدنت» با زیباکلام، آشنا و امیرخانی

هدفونی که مترجم همزمان چند کاربر می شود

آیا زمان خداحافظی با تکینگی اینشتین فرا رسیده است؟

آسیب‌های کمال‌گرایی والدین نسبت به دانش‌آموز

پدر شهیدان «فرهادی» از مازندران به فرزندان شهیدش پیوست

آسیب گیاه آروجیا به اکوسیستم‌های محلی گیلان

هشدار ناپایداری‌های فصلی در گیلان

امیدواری به بازگشت بینایی با نانوذرات طلا

اسپیس‌ایکس خود را برای پرتاب نهم استارشیپ آماده می‌کند

اولین نشست توجیهی و تبیینی دبیران شورای اقامه نماز مراکز تابعه بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

مسجد کانون همبستگی و محله محوری در تحقق تمدن نوین اسلامی است

نامه دعوت به زیارت؛ دخترانی که به عشق امام رضا(ع) باحجاب شدند

دوربین‌های دید در شب‌ به اندازه عینک می‌شوند

مراسم تجلیل از معلمان و اساتید شاهد و ایثارگر استان اصفهان برگزار شد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «دیانتی»

یادمان شهید گمنام فومن افتتاح شد

کاهش 1.7 درصدی آب بدون درآمدِ گیلان

ویلاسازی در شالیزارها؛ کابوس برنج‌کاران گیلانی

دستور رئیس مجلس درباره پیگیری رسیدگی‌ها درخصوص روستای خرشک

دکتر ظریف برای دیدار با مردم و جشن امضای کتابش به نمایشگاه کتاب می‌رود

برچسب هوشمند؛ پزشک آینده روی پوست شما

در ساختار اداری و سیاستی کشور مسیری برای ترویج علم شکل نگرفته است

توقیف سمند با خلافی 285 میلیون ریالی در شفت

بهسازی آسفالت محور قدیم قزوین ـ رشت آغاز شد