نسیم گیلان
آیا زبان‌ در آینده منسوخ می‌شود؟
يکشنبه 9 خرداد 1400 - 20:16:26
آخرین خبر مقاله
نسیم گیلان - ایرنا / زبان یک سیستم ساختاریافته از علائم، نمادها و واژگان است که از آن برای برقراری ارتباط و انتقال معنا استفاده می‌شود. به نقل از تارنمای اِتنولوگ (Ethnologue) در حال حاضر 7 هزار و 117 زبان در جهان وجود دارد که از این تعداد 90 درصد کمتر از 100 هزار نفر گوینده دارند. آمار نشان می‌دهد 86 درصد مردم جهان به زبان‌های آسیایی یا اروپایی سخن می‌گویند. از 7 هزار زبان موجود، 150 تا 200 زبان بین بیش از یک میلیون نفر کاربرد داشته و در عین حال 46 زبان تنها یک گوینده دارند.
زبان، این ابزار ارتباطی دیرینه، در گذر زمان یا تکامل می‌یابد و یا از بین می‌رود. اساتید زبان شناسی اتفاق نظر دارند بین 50 تا 90 درصد زبان‌هایی که در اوایل قرن بیست و یکم مورد استفاده قرار می‌گیرند به احتمال زیاد تا سال 2100 منسوخ خواهند شد.
در جدیدترین اظهارنظرها در این باره ایلان ماسک مدیرعامل شرکت‌ خودروسازی تسلا، شرکت فضایی اسپیس‌ایکس و استارتاپ نورالینک مدعی شده یک تراشه مغزی به زودی موجب می‌شود تمام زبان‌ها منسوخ شده و دیگر برای برقراری ارتباط به روش‌های سنتی نیازی نباشد.
تراشه نورالینک؛ از ذهن خوانی تا خلق یک زبان جهانی
ماسک در یک مصاحبه جدید به توضیح کارکرد تراشه جنجالی شرکت نورالینک پرداخت که قرار است به مغز وصل شده و جای ارتباط کلامی را بگیرد. به گفته وی ، استفاده از این تراشه به شکل‌گیری یک زبان جهانی منجر می‌شود و در مسیر برقراری ارتباط بشر را از حرف زدن با زبان‌های سنتی رایج بی‌نیاز خواهد کرد.
این کارآفرین سرشناس گفت: انسان‌ها با استفاده از این فناوری می‌توانند خیلی سریع‌تر و دقیق‌تر از زبان و ایده‌ها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در این حالت نمی‌دانم چه بلایی به سر زبان‌های رایج خواهد آمد.

نسیم گیلان


به گفته ماسک، موفقیت تراشه نورالینک در نیل به این هدف کمی زمان می‌برد اما اگر روند ساخت و توسعه این فناوری تسریع شود، رسیدن به این مرحله نهایت 5 تا 10 سال طول خواهد کشید. ساخت این تراشه در حال حاضر در مسیر پیشرفت قرار دارد اما ماموریت و هدف اصلی آن فعلا بر به کمک به افراد مبتلا به صدمات مغزی و مشکلات عصبی چون آلزایمر، زوال عقل و آسیب به ستون فقرات متمرکز است.
نورالینک در سودای اتصال مغز انسان به رایانه
استارتاپ نورالینک که در سال 2016 با هدف اتصال مغز انسان به رایانه توسط ایلان ماسک تاسیس شد، چندی پیش در یک ویدئو سه دقیقه‌ای از آزمایش موفقیت‌آمیز خود در تواناساختن یک میمون به انجام بازی‌های ویدئویی به کمک ذهن خبر داد. ماسک در یک سخنرانی در سال 2019 گفته بود شرکتش به یک میمون این امکان را داده تا کامپیوتر را به کمک ذهنش کنترل کند اما این اولین بار است که از این آزمایشات ویدئویی منتشر می‌شود. 
در این ویدئو یک میمون 9 ساله به نام پیجر (Pager) دیده می‌شود که شرکت نورالینک 6 هفته قبل از انجام آزمایش در مغزش تراشه کار گذاشته بود. در ابتدا پیجر با استفاده از یک دسته کنترل متصل به رایانه، نشانگر موس را روی مربع‌های رنگی می‌برد و هربار که نشانگر را درست هدایت می‌کند، از لوله‌ای که در نزدیکی او تعبیه شده به عنوان جایزه اسموتی موز می‌گیرد.
مادامی که پیجر از دسته برای هدایت بازی استفاده می‌کند، تراشه‌های نورالینک فعالیت مغز او را ضبط کرده و این اطلاعات جمع آوری شده را به یک رایانه می‌فرستند تا تحلیل کند هربار که میمون دستش را حرکت می‌دهد، در مغزش چه فعل و انفعالاتی اتفاق می‌افتد. در مرحله بعد دسته کنترل حذف می‌شود اما میمون همچنان به کمک تراشه‌های نورالینک به هدایت بازی از طریق سیگنالهای مغزی خود ادامه می‌دهد.
از دیدگاه تخصصی‌تر، طرز کار فناوری نورالینک به این صورت است: ابتدا داده‌های دریافتی از بیش از 2 هزار الکترودی که در بخش‌های مختلف نواحی حرکتی مغز سوژه تعبیه شده‌اند، جمع‌آوری و سپس با استفاده از یک الگوریتم رمزگشایی می‌توان حرکات دست او را در لحظه پیش‌بینی و در بازی پیاده کرد.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/273071/آیا-زبان‌-در-آینده-منسوخ-می‌شود؟
بستن   چاپ