نسیم گیلان
تلخ شدن طعم زیتون در ذائقه تولید/تداوم روند کاهش تولید زیتون در گیلان
جمعه 9 مهر 1400 - 10:50:48
نسیم گیلان -

نسیم گیلان


به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، رودبار که تا چند سال پیش قطب تولید زیتون کشور بود، اکنون به دلیل موانع مختلفی از جمله کمبود آب ، عدم صدور مجوز‌های برداشت آب از سفید رود و مگس زیتون، در جایگاه سوم تولید زیتون کشور ایستاده است.
کمبود آب سد بزرگی در مسیر توسعه زیتون رودبار بوده است.
به گفته کارشناسان و آمار‌های موجود، استان‌های دیگر به راحتی از آب سفیدرود برای توسعه و افزایش سطح زیر کشت باغ‌های خود بهره مندند، اما کمبود آب و نبود مجوز دستاوردی جز کاهش کیفیت محصول و در نتیجه کاهش فروش زیتون برای باغداران رودباری به همراه داشته است.
در حال حاضر گیلان از لحاظ سطح زیر کشت زیتون در رتبه پنجم و در تولید زیتون مقام سوم کشور قرار دارد.

نسیم گیلان

آبیاری سنتی با توجه به زمان بر بودن، محدودیت منابع آبی و وقوع خشکسالی‌های اخیر، جوابگوی باغ‌های زیتون نیست و تامین آب باغ‌ها یکی از مشکلات باغداران زیتون است.
سال گذشته طبق آمار‌های جهاد کشاورزی گیلان بیش از 18 هزار تن زیتون از هشت هزار و 560 هکتار باغ زیتون رودبار برداشت شد، که این میزان تولید نشان از افت 30 درصدی تولید نسبت به سال قبل‌تر خود داشت.
با این وجود منوچهر پارسافر، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی گیلان گفت: پیش بینی شده برداشت 12 هزار تن زیتون در سطح شهرستان رودبار خبر داد، که نشان می‌دهد افت تولید نسبت به سال گذشته هم بیشتر باشد.

نسیم گیلان

عدم صدور مجوز برداشت آب، بلای جان تولید زیتون او این کاهش را بی ارتباط با کمبود آب برای باغ‌های استان و افزایش سطح زیر کشت در استان‌های همجوار ندانست و افزود: در گیلان کشت غالب، برنج است؛ به این دلیل همچنان مجوز‌های برداشت آب برای باغ‌های زیتون صادر نمی‌شود.
در حال حاضر آب 5 هزار و 600 هکتار از باغ‌های زیتون این شهرستان از طریق آبیاری قطره‌ای و حدود 2 هزار هکتار از باغ ها، سنتی و با استفاده از آب چشمه‌ها و انهار آبیاری می‌شوند.

نسیم گیلان

این درحالیست که آبیاری سنتی باتوجه به زمان بر بودن، محدودیت منابع آبی و وقوع خشکسالی، جوابگوی باغ‌های زیتون نیست و تامین آب باغ‌ها یکی از مشکلات باغداران زیتون در تولید این محصول است.
57 درصد باغ‌های زیتون رودبار صنعتی و مدرن و 43 درصد سنتی و خرده مالکی هستند.
از این میزان حدود 2 هزارو 100 هکتار از اراضی پایین سد سفیدرود را باغ‌های قدیمی تشکیل می‌دهند که حتی در آن‌ها مالک حضور ندارد. این باغ‌ها بیشتر به آفت مگس زیتون مبتلا هستند و در آن‌ها همه ساله با کاهش تولید مواجه هستیم.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی گیلان گفت: اگر مشکلات صدور مجوز برداشت آب در رودبار رفع شود سالانه می‌توانیم به جای 200 هکتار برای 400 هکتار از باغ‌های زیتون طرح‌های توسعه‌ای اجرا کنیم.

نسیم گیلان

عدم مشارکت باغداران سنتی در مبارزه با آفت زیتون در این میان آفت مگس زیتون که از سال82 با زیتون‌های قاچاق به باغ‌های رودبار راه پیدا کرد، هر بار با مساعد شدن شرایط آب و هوایی و خشکسالی به جان باغ‌ها می‌افتد و در کیفیت زیتون و روغن استحصال شده از آن تاثیر منفی به جای می‌گذارد.
درحالی که درسال‌های اخیر مبارزه غیرشیمیایی با مگس زیتون در سطح باغ‌های پایین دست رودبار انجام شده، اما وجود باغ و درختان قدیمی و سختی سم پاشی در باغ‌های سنتی صعب العبور، همچنان بستری مناسبی برای رشد مگس زیتون در رودبار است.
در این رابطه مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان گفت: 57 درصد باغ‌های زیتون رودبار صنعتی و مدرن و 43 درصد سنتی و خرده مالکی هستند.

نسیم گیلان

از این میزان حدود 2 هزار و 100 هکتار از اراضی پایین سد سفید رود را باغ‌های قدیمی تشکیل می‌دهند که حتی در آن‌ها مالک حضور ندارد.
این اراضی بیشتر به آفت مگس زیتون مبتلا هستند و در آن‌ها همه ساله با کاهش تولید مواجه هستیم.
این درحالیست که جهاد کشاورزی در بحث حفظ نباتات، اقدامات زیادی از جمله توزیع سم مالاتیوم، کارت زرد و پروتیین هیدرولیزات را بین باغداران سنتی پایین دست سد اجرا کرده، اما تا مادامی که باغداران مشارکت نداشته باشند هر چه تلاش کنیم به جایی نمی‌رسیم.
منوچهر پارسافر با تأکید به اصلاح و نوسازی باغ‌های موجود در اراضی شیبدار و صعب العبور و لزوم جایگزین کردن نهال‌های قدیمی با نهال‌های جدید با استفاده از یارانه نهال را در کاهش جمعیت مگس زیتون تاثیر گذار دانست و افزود: این مشکل در باغ‌های صنعتی و بالادست که در اراضی مسطح قرار دارند دیده نمی‌شود.
22 هزار باغدار در سطح 9 هزار 253 هکتار از اراضی رودبار به سطح زیر کشت باغ‌های زیتون اختصاص دارد از این میزان 8 هزار 662 هکتار باغ‌های، بارور هستند.
شرایط نامناسب اقلیمی، نبود سرمای مناسب در فصل زمستان و پدیده باد گرم درزمان تلقیح میوه زیتون موجب کاهش تولید درهمه استان‌های زیتون خیز کشور شده است.

نسیم گیلان

او با بیان اینکه امسال افزایش تولید در زیتون نداریم با پیش بینی برداشت 12 هزار تنی محصول گفت: 50 درصد تولید به منظور روغن کشی و 50 درصد زیتون کنسروی مورد استفاده صنایع مرتبط قرار می‌گیرد.
در این بخش برای خود کفایی در حوزه روغن زیتون و جلوگیری از واردات بی رویه نیمی از محصول را به روغن کشی اختصاص می‌دهیم.
در شهرستان رودبار 10 کارخانه روغن کشی با ظرفیت 24 هزار تن و 100 واحد بسته بندی سنتی، مدرن و نیمه مدرن با ظرفیت 12 هزارتن آماده دریافت و فراوری تولید امسال هستند.
با توجه به استراتژیک بودن شهرستان رودبار که به گفته کارشناسان بیش از 80 درصد اقتصاد کشاورزی اش وابسته به زیتون است، کاشت زیتون با هدف توسعه و گسترش علمی باغ‌های این محصول، اصلاح باغ‌های قدیمی، مبارزه با مگس زیتون و افزایش کمی و کیفی روغن زیتون در منطقه امری ضروری است.
موسسه تحقیقات کشاورزی جهاد کشاورزی چه عملکردی دراین بخش داشته است؟

نسیم گیلان

روغن زیتون رودبار از باکیفیت‌ترین روغن‌های جهان در این رابطه علیرضا فلاح نصرت آباد، رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان از کسب دانش فنی مقابله به مگس زیتون با استفاده از تفاله محصول به مرور خبر داد.
او افزود: در بحث توسعه زیتون در شهرستان رودبار، مگس زیتون، کم آبی و اصلاح نهال باغ‌ها از مهمترین عوامل هستند.
هر سال در این شهرستان با کمبود آب روبرو هستیم و ما در بحث آموزش و ترویج همواره از باغداران خواستیم که آبیاری را به تاخیر نیاندازند.
با وجود اینکه بسیاری از اراضی رودبار درسطوح شیب دار قرار دارند باغداران می‌بایست تمام باغ‌های خود را به آبیاری تحت فشار و قطره‌ای مجهز کنند.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان با اشاره به سال آوری باغ‌های زیتون گفت: سال آوری تاثیر زیادی در تولید زیتون دارد. با تغذیه متعادل عناصرغذایی، عناصر ریزمغذی و مصرف کود‌های دامی که گواهی ثبت از موسسه تحقیقات دارند می‌توانیم سال آوری مناسبی برای تولید زیتون رقم بزنیم.

نسیم گیلان

فلاح با بیان اینکه کیفیت روغن زیتون با دو روش شیمیایی و حسی‌اندازه گیری می‌شود، افزود: در موسسه تحقیقات زیتون استان موفق به راه‌اندازی ارزیابی حسی زیتون شدیم و کارشناسان ما از طریق بویایی و چشایی کیفیت زیتون را برای روغن کشی ارزیابی و سنجش می‌کنند.
طبق گزارشات بین اللملی روغن زیتون رودبار از باکیفیت‌ترین روغن‌های جهان معرفی شده است.
او تصریح کرد: برای ارتقا کیفیت زیتون تولیدی در باغ‌های شهرستان رودبار، آب فاکتور مهمی است و کمبود آن تاثیر منفی بروی تولید گذاشته است.
اما به دلیل اینکه بیشتر ارقام باغ‌های رودبار محلی هستند نیاز داریم ارقام محلی را با رقم‌های توسعه یافته و اصلاح شده جایگزین کنیم.
از آنجایی که درآمد باغداران رودباری چندان بالا نیست و جایگزینی ارقام جدید با محلی چند سال طول می‌کشد چندان از سوی آن‌ها مورد استقبال قرار نگرفته است.
این درحالیست که با اصلاح و نوسازی باغ‌های زیتون، جمعیت مگس نیز کنترل می‌شود، اما متأسفانه عزمی دراین کار وجود ندارد.
انتهای پیام/م.‌ی

http://www.gilan-online.ir/Fa/News/299929/تلخ-شدن-طعم-زیتون-در-ذائقه-تولید-تداوم-روند-کاهش-تولید-زیتون-در-گیلان
بستن   چاپ