نسیم گیلان - پروژه احداث راهآهن رشت – آستارا که از 20 سال پیش کلید خورده، 162.5 کیلومتر در دو قطعه طراحی شده و شامل 9 ایستگاه صومعهسرا، ماسال، رضوانشهر، پرهسر، اسالم، لیسار، حویق، لوندویل و آستارا میشود.

بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
کریدور شمال – جنوب نیز یکی از مهمترین راههای ترانزیتی بینالمللی است که ارتباط بین کشورهای حوزه خلیج فارس، ایران، دریای خزر، قفقاز، روسیه و اروپا را برقرار کرده و با کاهش قابلتوجه زمان و هزینه انتقال کالا، به افزایش رقابتپذیری حملونقل ایران در سطح جهانی کمک میکند. آن طور که گفته میشود، تکمیل راهآهن رشت – آستارا به تکمیل کریدور بینالمللی ریلی (NOSTRAC) میانجامد و راهآهن ایران را به راهآهن کشورهای قفقاز، روسیه، اسکاندیناوی و شمال اروپا متصل میکند. از سوی دیگر تکمیل این مسیر ریلی، مزایایی از جمله تسهیل در مبادلات بازرگانی از مبادی و مقاصد بندر هلسینکی فنلاند، هامبورگ آلمان، باتومی گرجستان با بنادر جنوبی ایران، دهلی هند، کراچی پاکستان و بانکوک تایلند را به دنبال دارد.
با بهرهبرداری از این مسیر ریلی، ظرفیت جابهجایی بار سالانه تا 15 میلیون تن افزایش خواهد یافت که این امر نه تنها فشار حملونقل جادهای را کاهش میدهد بلکه باعث کاهش آلایندههای زیستمحیطی نیز میشود. افزایش حجم بار ترانزیتی همچنین به توسعه زیرساختهای لجستیکی و اقتصادی منطقه گیلان و بهطور کل کشور کمک شایانی خواهد کرد.
این خط ریلی با سرعت طرح 160 کیلومتر بر ساعت برای قطارهای مسافری و 120 کیلومتر بر ساعت برای قطارهای باری طراحی شده است. مسیر دارای حداکثر شیب طولی 9.3 در هزار و حداقل شعاع قوس افقی 1200 متر است و عرض نهایی زیرسازی آن به 7.6 متر میرسد. در این مسیر، یک تونل به طول 1960 متر احداث خواهد شد و 63 پل بزرگ به طول مجموع 41 کیلومتر طراحی شده که بیانگر پیچیدگی فنی و اهمیت عبور از موانع طبیعی متعدد در مسیر است. همچنین هشت ایستگاه در این پروژه پیشبینی شده که شامل سه ایستگاه مسافری درجه دو و پنج ایستگاه مسافری درجه سه میشود.
این پروژه نه تنها مسیر ریلی ایران را به خطوط راهآهن جمهوری آذربایجان متصل میکند، بلکه فرصتهایی برای تسهیل ترانزیت کالا، توسعه اقتصادی و همکاریهای منطقهای نیز فراهم میآورد.
از طرفی مسیر ریلی رشت – آستارا میتواند مدت حمل بار را از مبدا و مقصد فنلاند به مبدا یا مقصد ایران به صورت ترکیبی دریایی – ریلی به 12 روز کاهش دهد، در حالی که حمل دریایی بار در این مسیر 33 روز زمان نیاز دارد. همچنین مسیر فنلاند به پاکستان را به 18 روز و مسیر فنلاند به هند را به 20 روز کاهش خواهد داد.
هفته گذشته اما تفاهمنامه تحویل زمینهای تملک شده به شرکت روسی به طول 14.2 کیلومتر امضا و مطالعات زمینشناسی این پروژه نیز آغاز شد و وزیر راه و شهرسازی نیز اعلام کرد که به زودی صدای سوت این قطار شنیده میشود و شخص رئیسجمهور به صورت مداوم و مکرر پیگیر اجرای پروژه ریلی رشت – آستارا است.
استاندار گیلان اعلام کرده است که سال گذشته 20 کیلومتر از پروژه 162 کیلومتری راه آهن رشت – آستارا به شرکت پیمانکاری روسیه تحویل شده است. 15 کیلومتر دیگر از پروژه را تحویل دادیم که تحقق 20 درصد کل مسیر را بهدنبال دارد. تا دو ماه آینده نیز پس از تملک، 10 درصد دیگر از مسیر را تحویل می دهیم.
همچنین بخوانید اتصال 10 روستا در چابهار به اینترنت پرسرعت