نسیم گیلان
راهنمای سفر از چابکسر تا جواهردشت
يکشنبه 7 ارديبهشت 1404 - 16:05:13
نسیم گیلان - در ارتفاعات جواهر ناشناخته طبیعت زیبای گیلان، از یک سو دامنه‌های سبز سماموس را خواهید دید و از سوی دیگر، دشتی از ابر در برابر چشمانتان طنازی خواهند کرد!
وقتی فاصله کوه و جنگل به حداقل می‌رسد، به یک شهر زیبا نزدیک می‌شوی که تصویر زیبای «میرزا کوچک خان جنگلی»، ورود تو را به دروازه شرقی گیلان، خوشامد می‌گوید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اینجا، دیار سرسبزی است که هر‌آنچه از زیبایی‌های شمال تصور می‌کنید، یکجا گرد آورده است؛ کوه و جنگل و ساحل زیبای خزر. به محض ورود به چابکسر، دریای لاجوردی مازندران، تمام حواس‌ ما را به خود جلب می‌کند. گاهی چنان مجذوب می‌شوی که یادت می‌رود سرت را برگردانی و کوه‌های سربه فلک کشیده و سبز آن و در نهایت، قله «سماموس» زیبا را ببینی.
کمی آن سوتر، پل هلالی سه تکه چابکسر بر روی رودخانه زیبای «آچی رود»، جلوه دیگری به این دیار داده است. وقتی به اینجا سفر کردی، حتماً به روستاهای سرولات، لیمه سرا و جنگسرا نیز سری بزنید و از ارتفاعات آن، چشم‌انداز شورانگیز جنگل‌های شمال را ببینید و از گشت و گذار در دل دامنه‌های پر از چای و رودهای پرآبش، لذت ببرید.

نسیم گیلان

گل سرسبد شمال
در مرز مازندران و گیلان، از رامسر که به چابسکر بروی و آنجا را رد کنی، سمت چپ بعد از پل، تابلوی «سرولات» را می‌بینی. سرولات، از زیباترین ییلاقات کشور است که در سال‌های اخیر، مورد توجه گردشگران ایرانی و خارجی قرار گرفته و به موازات این علاقه‌مندی، طبیعت زیبا و بکر آن نیز دستخوش تغییر و تهاجم شده است. این روستای زیبا، در کنار «آچی رود» و در 3 کیلومتری چابکسر قرار دارد و در دره‌ای محصور میان قله‌های البرز شمالی، از جمله «سماموس» قرار گرفته است.
عمر سکونت در این روستا، به 400 سال پیش می‌رسد و از قدیم الایام، مرکبات و خصوصاً پرتقال آن بسیار معروف و مرغوب بوده است. این ییلاق از معدود مناطق شمالی است که کمترین رطوبت را دارد و نسیمی که از آچی رود می‌وزد، هوای آن را بسیار لطیف و معتدل کرده است.
دیدنی‌های سومین شهر گیلان
در ترانه‌های محلی گیلان، در کنار تمام توصیفات زیبایی که از طبیعت و شالیزار و دریا هست، از شهرهایی مثل رودسر هم می‌توان سراغ گرفت، حتی از بازار سنتی قدیمی‌اش که در منابع تاریخی هم به آن اشاره شده است. البته شهرت رودسر فقط به دریا و ییلاقاتش نیست. این منطقه علاوه بر محصولات کشاورزی معمول شمال ایران، مثل چای و برنج و مرکبات، در تولید فندق و گیاه گل‌گاو‌زبان هم از سرآمدان ایران است.
شهرستان رودسر از نظر تاریخی هم دارای اهمیت است؛ از آن جهت که اولین ضرابخانه کشور در زمان شاه عباس صفوی در روستای «تمیجان» رودسر شروع به کار کرد.
رودسر، سومین شهر وسیع استان گیلان است که در سفر به آنجا، حتماً دیداری هم از یکشنبه بازار رودسر داشته باشید که از معروف‌ترین هفته بازارهای شهرهای شمالی است. انواع ماهی، مرکبات، برنج، چای، حصیر، ابریشم، گل گاوزبان، لباس محلی قاسم آبادی و هزاران قلم سوغات دیگر را پیشنهاد می‌کنیم که از همین بازار خریداری کنید.
رودسر، شرقی‌ترین منطقه استان گیلان، منطقه‌ای سرسبز در کنار دریا است که در کمتر از 3 ساعت، از ساحلش می‌توان به ارتفاعات خوش آب و هوای ییلاقی‌اش رسید. اگر گذارتان به ساحل زیبا و ماسه‌ای رودسر افتاد، حتماً والیبال ساحلی را دراین ساحل بکر امتحان کنید، چون اینجا یکی از مهمترین جاذبه‌های گردشگری استان گیلان و یکی از قطب‌های والیبال ساحلی ایران به شمار می‌رود.
جواهر ناشناخته گیلان جواهردشت، جواهرده نیست! جواهردشت، جواهری ناشناخته در طبیعت زیبای گیلان است با مسیر جنگلی بسیار زیبا، دشت‌های سرسبز و وسیع در ارتفاعات البرز و هوای پاک و سکوت گیرا.
جواهردشت، در پناه ضلع شمالی قله سماموس، بلندترین قله گیلان و در ارتفاعات مشرف به کلاچای قرار دارد. یکی از زیبایی‌های نادری که منحصر به جواهردشت است،
رقص دایمی ابرها در اطراف شماست. به دلیل قرار گرفتن در محل تقابل دو جبهه هوا، مناظر بدیعی از برخورد ابرها در این منطقه پدید می‌آید. اگر کمی در ارتفاعات جواهردشت پیاده‌روی کنید، برفراز ابرها قرار خواهید گرفت و از یک سو، قله زیبای سماموس را در کنار خود خواهید دید و از سوی دیگر، دشتی از ابر در برابر چشمانتان طنازی خواهد کرد.
در دامنه‌ها‌ی ییلاق جواهردشت که ایستاده باشی، دریای خزر را پیش رو خواهی داشت. همچنین بر فراز ابرها می‌شود غروب خورشید را هم دید که در پشت یال برآمده از بلندای قله‌ سماموس و در میان آب‌های دریای خزر فرو می‌رود. جواهردشت، بلندترین ییلاق منطقه‌ کلاچای است و طبیعت دوستانی را می‌طلبد که دلتنگ طبیعت زیبا و هوای مطبوع این منطقه شده‌اند. مسافر طبیعت گرد در اینجا با فرهنگ اقوام گیلک و نوع معاش آنها آشنا می‌شود، جنگل‌های سرسبز جواهردشت را می‌بیند و می‌تواند تجربه‌ای بی‌نظیر از حضور در طبیعتی منحصر به فرد داشته باشد.
صعود به قله سماموس قله «سماموس» در اکثر مواقع سال پوشیده از برف است؛ به همین جهت در عین زیبایی، رودهای زیادی از این کوه سرچشمه می‌گیرند. صعود به سماموس برای هر کوهنوردی یک اتفاق خوشایند است، چرا که در مسیر رسیدن به قله آن بر فراز تماشاکوه، شاهد یکی از بی‌نظیرترین چشم‌انداز طبیعت خواهید بود؛ دشت وسیع جواهر دشت و کرانه‌های دریای خزر همه در یک قاب قرار می‌گیرند تا تجربه‌‌ای به یاد ماندنی داشته باشید. کوه سماموس به لحاظ ارتفاع زیاد و دیگر جاذبه‌های طبیعی خاص خود، هر سال مقصد بسیاری از کوهنوردان کشور است.
برای دستیابی به این قله، می‌توان از چند مسیر استفاده کرد. بهترین و کوتاهترین راه، همان مسیری است که به تازگی ساخته شده و در حقیقت یک راه ماشین رو به شمار می‌آید. این راه از کهنه تنگدره جواهرده تا سماموس شرقی کشیده شده است. تنها مسیر دسترسی شمالی قله، جاده رحیم آباد، گرمابدشت، جوردشت و سماموس است که دسترسی به این قله را از گیلان امکان پذیر می‌سازد. کوه سماموس دارای رسوبات دریایی مانند صدف‌ها و گوش ماهی‌هاست. سنگواره‌های یافت شده در میانه این کوه نشان می‌دهد که در گذشته دریای تتیس، آن را در بر می‌گرفت.
«سماموس» در گویش مازندرانی، به معنای کوه آسمانی است. این کوه مانند جزیره‌ای است که جنگل‌های بسیاری آن را احاطه کرده‌اند. این جنگل‌ها در ارتفاعات 2 هزار متری این منطقه، گسترش یافته‌اند و انتهای آن، سبزه‌زارها و چمن‌زارهایی است که جای درختان جنگلی را می‌گیرند.
شگفتی‌های چشمه «دَمکِش» «دَمکِش»، چشمه‌ای در 5 کیلومتری غرب رودسر است که دارای ویژگی‌های منحربفردی است. سرچشمه آن که در زیر درخت کهنسالی از گونه «افرا» قرار دارد، از داخل گودال بزرگ، به صورت گردابی بیرون می‌ریزد، اما دمدمی مزاج است! گاهی چند ساعت و حتی چند روز خشک است و گاهی هم چند روز به طور مستمر می‌خروشد!
آب این چشمه برای دفع سنگ کلیه و جبران کمبود آهن بسیار مفید و سودمند است و نسیم خنکی که همیشه قبل از خروش چشمه می‌وزد، از ویژگی‌های جالبی است که مردم از آن یاد می‌کنند.
150 متر بالاتر از این چشمه، دریچه غاری وجود دارد که نسیم خنک آن در فصل تابستان مانند کولر خنک کننده، به بیرون می‌وزد. چشمه «دمکش» که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، گردشگری در روستای «دمکش» را چند برابر رونق داده است.

نسیم گیلان

چطور برویم؟ برای رسیدن به شهرهای شرقی استان گیلان، زیباترین مسیرها را در پیش خواهید داشت؛ اگر از تهران عازم این شهرها هستید و به مسیرهای امن علاقه بیشتری دارید، اتوبان تهران – رشت، انتخاب خوبی است.
با عبور از کمربندی رشت، به لاهیجان و لنگرود و سپس به رودسر و چابکسر خواهید رسید. اگر نمی‌توانید برای رسیدن به شمال، مسیری جز جاده چالوس را طی کنید، بعد از تنکابن و رامسر، به چابکسر و بعد، به رودسر و لنگرود بروید. مسافران آذربایجانی، بعد از گذشتن از گردنه حیران و اسالم، باید از رضوانشهر، کپورچال و بندر انزلی عبور کنند تا به رشت و لاهیجان و سپس، لنگرود و رودسر و چابکسر برسند.

http://www.gilan-online.ir/Fa/News/814042/راهنمای-سفر-از-چابکسر-تا-جواهردشت
بستن   چاپ