نسیم گیلان

آخرين مطالب

خبرنگار ایرانی چگونه با گورباچف مصاحبه کرد؟ سیاسی

خبرنگار ایرانی چگونه با گورباچف مصاحبه کرد؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / «زمانی که با گورباچف مصاحبه‌ می‌کردم به من گفت 6 ماه فقط مطالعه کردیم که تو که هستی و از کجا آمدی، شبکه خصوصی هستی یا دولتی، چقدر بیننده دارد و اصلا خود تو که هستی. اینگونه نیست که خیلی راحت بروی جلوی رئیس‌جمهور یک کشور بایستی و از او سوال کنی. مگر الکی است؟ ما در داخل این کارها را کردیم.»
این جملات بخشی از صحبت‌های محمد ساجدی ـ خبرنگار پیشکسوت ـ است که در طول 45 سال فعالیت خبری، تجربه مصاحبه‌ با روسای جمهور جهان را دارد.
او در گفت‌وگویی با ایسنا، علت فقدان برنامه‌های گفت‌وگو محور با مقامات جهانی در رسانه‌های داخلی را تحلیل کرد. وی نبود نیروی متخصص تربیت‌شده، ضعف زیرساختی، اولویت‌ ندادن به برندسازی سیاسی و فقدان انگیزه را از دلایل اصلی این خلأ دانسته و ویژگی‌های خبرنگار ایده‌آل برای جلب نظر مقامات بین‌المللی را برشمرد.
بازار
محمد ساجدی، خبرنگار باسابقه صداوسیما که تجربه مصاحبه با مقامات کشورها را دارد، در گفت‌وگویی با ایسنا درباره اینکه برخی معتقدند در حوزه برندسازی برنامه‌های سیاسی باید فراتر عمل کنیم و مانند سایر مجریان و خبرنگاران مطرح جهان، امکان گفتگو با مقامات کشورهای دیگر را فراهم کنیم، در پاسخ به اینکه دلیل این مسئله چیست؟ به تجربیات فردی خود در این زمینه اشاره و نکاتی را مطرح می‌کند.
گفت‌وگو با 100 تن از روسای جمهور جهان
ساجدی که در قالب کتاب «آقای خبرنگار» مجموعه‌ای از مصاحبه‌هایش با شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی جهان در طول 45 سال فعالیت خبری‌اش را منتشر کرده است، در پاسخ به اینکه خبرنگار یا مجری باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد تا مقامات جهانی برای گفت‌وگو پاسخ مثبت دهند و چرا در رسانه‌های ما به ندرت چنین برنامه‌هایی وجود دارد؟ اظهار می‌کند: من شخصاً در طول 45 سال گذشته با حدود 100 تن از روسای جمهور جهان گفت‌وگو داشته‌ام که جلد اول کتاب آن نیز منتشر شده است. پیش از انقلاب چنین رویدادی در کشور ما رخ نداده بود. دلیل اصلی این است که ما در این زمینه نیروی متخصص تربیت نکرده‌ایم. از ابتدای انقلاب تاکنون، خبرنگاران خارجی بسیاری با مقامات ما مصاحبه کرده‌اند از دوران بنی‌صدر به بعد، اما خبرنگار داخلی که برای گفتگو با شخصیت‌های جهانی اقدام کند، بسیار اندک بوده و شاید من تنها نمونه باشم؛ آن هم به دلیل کار دلی خودم بوده است. از سویی، انگیزه و اولویت کافی وجود نداشته، دغدغه‌های کشور بسیار است و در شرایط سخت اقتصادی، به این حوزه توجه نشده است. امروز می‌خوانم 600 میلیون نفر در دنیا خبر مصاحبه تاکر کارلسون خبرنگار آمریکایی با رئیس‌جمهور پزشکیان را دیدند، قبل از آن هم با پوتین ملاقات داشته، خب چرا ما این کارها را نمی‌توانیم انجام دهیم. 
تفکر حاکم بر صداوسیما اجازه چنین جسارتی را نمی‌دهد
این خبرنگار پیشکسوت همچنین با یادآوری اینکه که زیرساخت رسانه‌ای لازم برای چنین مصاحبه‌هایی فراهم نبوده است، می‌گوید: در دوره مدیریت اسبق سازمان صداوسیما از آقای ضرغامی و حتی آقای جبلی، درخواست مصاحبه با رهبران جهانی را مطرح کردم، اما تفکر حاکم بر صداوسیما اجازه چنین جسارتی را نمی‌دهد. حتی در زمان مدیریت پیشین شبکه خبر به درخواست خودشان که به من گفتند می‌توانی با جورج بوش (رییس جمهور وقت امریکا) صحبت کنی، من وقت گرفتم، پذیرفتند و به من گفتند سوال بدهید، زمانی که به مدیران گفتم، جسارت این کار را نداشتند و اجازه ندادند. وقتی به آقای ضرغامی گفتم گفتند من چک سفید امضا به تو می‌دهم، گفتم من چک نمی‌خواهم، مجوز بده و رفتند که مجوز بدهند. نه جسارت آن را دارند و نه تفکرش را. امیدوارم در کشورمان یک روزنامه‌ یا رسانه‌ای این جسارت را پیدا کند. همین حالا از شخصیت‌هایی مانند بن سلمان (ولیعهد عربستان)، امیر قطر، اردوغان و رئیس جمهور پاکستان، وقت برای مصاحبه‌ دارم و پیش از این هم داشته‌ام، اما این اقدامات در رسانه ملی جدی گرفته نشد و رها شد. مصاحبه‌هایی هم که انجام شده، معمولاً تصادفی و بدون پشتوانه سازمانی بوده‌اند.
مجریان ما سخنوران خوبی هستند اما شَم سیاسی کافی ندارند
او درباره ویژگی‌های یک خبرنگار برای پذیرفته شدن توسط مقامات جهانی، اظهار می‌کند: اطلاعات و آگاهی بالا نسبت به مسائل روز جهان، انگیزه شخصی و تعهد حرفه‌ای و نه صرفاً شعارزدگی، تسلط علمی و فن بیان قوی و پایبندی به چهارچوب‌های نظام در گفتگوها از جمله این ویژگی‌هاست. متأسفانه برخی مجریان در کشور ما سخنوران خوبی هستند اما سواد یا شَم سیاسی کافی ندارند. ترکیب همه این ویژگی‌ها ضروری است. مخاطب جهانی (مثلاً در یوتیوب) بدون تعصب، تنها به محتوای باکیفیت توجه می‌کند. در کشور ما نه تنها نیروی متخصص در این حوزه تربیت نشده، بلکه معدود افرادی که توانایی دارند، خودشان به صورت انفرادی اقدام می‌کنند. به شدت آرزو می‌کنم نهادی پیدا شود و این مصاحبه‌ها انجام شود، خیلی دور هم نیست.
مصاحبه‌هایم عموماً دلی بود
ساجدی در پاسخ به اینکه با توجه به تجربه شما در گفتگو با رهبران جهان، چرا این روند در رسانه تداوم نیافت؟ توضیح می‌دهد: این اقدامات عموماً فردی و دلی و مقطعی بود و پشتوانه سازمانی نداشت. وقتی خاطرات این گفت‌وگوها را مرور می‌کنم خودم تعجب می‌کنم که چطور برای مصاحبه قرار می‌گذاشتم. همین حالا هم این امکان وجود دارد اما به دلیل مسائل مالی این مصاحبه‌ها امکان‌پذیر نیست. مثلاً برای مصاحبه با وزیر خارجه روسیه، خودم شخصاً اقدام کردم، در یک شب زمستانی با دمای زیر صفر، دوستی از مسکو تماس گرفت و گفت وزیر خارجه روسیه نیمه‌شب به وقت تهران در فرودگاه حاضر می‌شود. با وجود سرمای شدید به فرودگاه رفتیم و موفق به گفتگو شدیم. حتی از رئیس جمهور روسیه درخواست مصاحبه کردم که پس از دو ماه موافقت شد و چه مصاحبه جنجالی هم شد اما متأسفانه همکاری لازم از سوی سازمان صداوسیما وجود نداشت. من می‌گفتم مصاحبه‌ها با من، اگر خراب شد، به همه بگویید کار من بوده ولی هزینه کنید، چرا نباید پشت چنین کارهای بزرگی بایستید آن هم در دنیایی که رسانه‌ها رقابت وحشتناکی با یکدیگر دارند. زمانی هم که با گورباچف مصاحبه‌ می‌کردم به من گفت 6 ماه فقط مطالعه کردیم که تو که هستی و از کجا آمدی شبکه خصوصی هستی یا دولتی، چقدر بیننده دارد و اصلا خود تو که هستی. اینگونه نیست که خیلی راحت بروی جلوی رئیس‌جمهور بایستی و از او سوال کنی. مگر الکی است؟ ما در داخل این کارها را کردیم در حالی که مجری و خبرنگار برند و مختصات خود را دارد.
ساجدی که این روزها در رادیو و با برنامه «سایه‌ روشن تاریخ» با تکیه بر تجربیات خود به عنوان خبرنگار، روایتی از تجربه‌های مطبوعاتی و مصاحبه‌های بین‌المللی با چهره‌های سیاسی مطرح جهان را ارائه می‌کند، بر این باور است که حقیقتاً جای خالی یک برنامه حرفه‌ای با بیش از 200 میلیون مخاطب بالقوه برای گفتگو با مقامات کشورهای همسایه و جهانی، در رسانه ما حس می‌شود.
او در پایان گفت: چنین برنامه‌ای می‌توانست بسیار تأثیرگذار باشد اما این خلأ همچنان پابرجاست و راه انداختن چنین برنامه‌ای تمام هم و غم من است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/826087/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز داوری مرحله استانی یازدهمین دوره جشنواره نوجوان خوارزمی در رشت

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ صدرنشینی بیمه دی در سودآوری

باشگاه بیمه گران گزارش می دهد/ رشد پرشتاب بیمه دی در بهار 1404؛ جهش 73 درصدی حق‌بیمه

دستورالعمل «ترتیبات تامین و فروش ارز به زائرین اربعین در سال 1404»  ابلاغ شد

هشدار بانک مرکزی درباره تراکنش‌های سامانه‌های پایا، ساتنا و پل

سهام‌تان را در بورس بیمه کنید

نرخ بلیت پروازهای اربعین پس از تصویب توسط وزارت راه اعلام می‌شود

آب سدها از نصف کم‌تر شد

عدم حضور به موقع پزشکان در برخی از بیمارستان های گیلان پیگیری می‌شود

تشییع و خاکسپاری پیکر شهید توحید مهرپور در رودبار

تحلیل مهمانپرست از شخصیت ترامپ

مخبر: دشمن تمام مولفه‌های قدرت نظام اسلامی را هدف قرار داد

واکنش مسکو به ادعای درخواست پوتین از ایران برای پذیرفتن غنی‌سازی صفر

نماینده ولی‌ فقیه در ارتش: دشمن در جبران تحقیر خود شکست خورد

کلیات طرح «تقویت بنیه نیروهای مسلح» در کمیسیون امنیت ملی تصویب شد

ولایتمدار: اگر نفوذ نبود، شاید بسیاری از عزیزان خود را از دست نمی‌دادیم

رئیس صداوسیما: کشورهای اروپایی متحد رژیم صهیونیستی از دعوت ما استقبال نکردند

نتانیاهو: اگر علیه ایران اقدامی نمی‌کردیم، مرگ ما حتمی بود

لزوم حفظ گنجینه‌های فرهنگی، علمی و هنری

تشییع و خاکسپاری پیکر سرهنگ دوم شهید توحید مهرپور در رودبار

خاکسپاری پیکر سرهنگ دوم شهید توحید مهرپور

تقدیر مدیرکل آموزش و پرورش استان گیلان از کارکنان اداره فناوری اطلاعات

بطری شیشه‌ای یا پلاستیکی؛ کدام یک حاوی میکروپلاستیک کمتر است؟

ادامه سبزپوشی بورس؛ شاخص، پله 2 میلیون و 700 هزار واحد را پس گرفت

نیمی از مطالبات گندم‌کاران پرداخت شد

گواهی مشارکت با سود پیش بینی شده 40 درصد با ضمانت بانک ملی ایران

شناسایی فرار مالیاتی 141 میلیارد تومانی در حوزه محصولات آرایشی

تحلیل محسن هاشمی از سه حوزه تهدید پس از جنگ؛ مکانیسم ماشه، پدافند و نفوذ

منادی مجددا رئیس کمیسیون آموزش شد

اظهارات ظریف درخصوص جنگ 12 روزه؛ ما باید بفهمیم نفوذ از کجا می‌آید

شهریاری دوباره رئیس کمیسیون بهداشت و درمان شد

تعیین اعضای هیئت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس؛ علیزاده رئیس ماند

انتقاد کدخدایی از بی‌ عملی آژانس و شورای امنیت

روایت زینب سلیمانی از شبی که شهرک دقایقی توسط اسرائیل بمباران شد

طرح هادی 17 روستای بخش رودبنه لاهیجان بازنگری می‌شود

پیام مدیرکل آموزش و پرورش استان گیلان به مناسبت 22 تیرماه روز فناوری اطلاعات

حضور مدیرکل آموزش و پرورش استان گیلان در مراسم شهدای کارمند استان گیلان

محکومیت حدود 3 میلیارد تومانی ملوان بندرانزلی

ادعای جدید پژوهشگران: انبساط جهان 7 میلیارد سال دیگر متوقف خواهد شد

ایده دیزاین ناخن

اعتراف آب و فاضلاب به صدور قبض آب بدون قرائت کنتورها!

تأکید قالیباف بر تسهیل تأمین کالای اساسی و حل مشکلات تولیدکنندگان

زمان اعلام نتایج کنکور 1404

تغییر محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار در کانال 87 هزار تومان ماند

تسهیلات تکمیلی 100 میلیون تومانی برای جبران هزینه‌های خاص اقلیمی در گیلان

رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس ماند

مشاور پزشکیان: ما می‌توانیم در هنگام جنگ نیز مذاکره را ادامه دهیم اما...

سخنگوی پیشین وزارت خارجه: باید اولویت نخست کشور انجام یک جراحی بزرگ اقتصادی باشد

دو ایراد و گلایه عطریانفر به بیانیه میرحسین موسوی

«جوکار» به عنوان رئیس کمیسیون شوراها ابقا شد