نسیم گیلان

آخرين مطالب

کاوشگر نیوهورایزنز ناسا اولین آزمایش ناوبری میان‌ستاره‌ای تاریخ را انجام داد علمي

کاوشگر نیوهورایزنز ناسا اولین آزمایش ناوبری میان‌ستاره‌ای تاریخ را انجام داد
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - زومیت /اخترشناسان با مشاهده جابه‌جایی ستارگان در عکس‌های نیوهورایزنز، موقعیت آن را در کهکشان محاسبه کرده‌اند؛ تکنیکی که برای سفرهای میان ستاره‌ای مفید است.
درحالی که فضاپیمای «نیوهوریزانز» ناسا با سرعت به بیرون از منظومه شمسی ما می‌تازد، آن‌قدر از زمین فاصله گرفته که جایگاه ستارگان در کهکشان راه شیری از دید آن، به‌طور محسوسی متفاوت از آن چیزی است که ما از زمین می‌بینیم. اخترشناسان اکنون از این تفاوت زاویه دید استفاده کرده‌اند تا موقعیت این فضاپیما را در کهکشان مشخص کنند؛ این نخستین نمونه از ناوبری میان‌ستاره‌ای در تاریخ محسوب می‌شود.
بازار
«نیوهورایزنز» که در سال 2006 برای بررسی پلوتو به فضا پرتاب شد، در سال 2015 به این هدف دست یافت.
این کاوشگر از آن زمان بسیار فراتر رفت و اکنون درحال عبور از «کمربند کویپر» است؛ ناحیه‌ای وسیع و مملو از اجرام کوچک در فاصله میلیاردها کیلومتری از خورشید. فضاپیما اکنون با سرعت ده‌ها هزار کیلومتر بر ساعت در حرکت است.از روی زمین، وقتی به آسمان شب نگاه می‌کنیم، ستاره‌ها آن‌قدر دورند که حتی با تغییر مکان، جایگاهشان تقریباً ثابت به نظر می‌رسد؛ مگر اینکه تلسکوپی قدرتمند داشته باشیم.
اما از دید «نیوهورایزنز»، به دلیل اثر اختلاف منظر (پارالاکس)، جایگاه ستارگان دچار تغییر قابل‌توجهی شده است. این موضوع در سال 2020 تأیید شد؛ زمانی که فضاپیما تصاویری از دو ستاره‌ی نزدیک، «پروکسیما قنطورس» و «وُلف 359»، به زمین فرستاد.اکنون، «تاد لاور» از آزمایشگاه تحقیقات نجومی فدرال آمریکا (NOIRLab) در آریزونا و همکارانش با بهره‌گیری از همین اثر، توانسته‌اند موقعیت فضاپیما را تعیین کنند.
آن‌ها این کار را با مقایسه تصاویر گرفته‌شده توسط نیوهورایزنز از پروکسیما قنطورس و وُلف 359 با داده‌های «تلسکوپ فضایی گایا» انجام دادند که دقیق‌ترین نقشه‌ی ستارگان راه شیری را تهیه کرده است.لاور می‌گوید: «ما نقشه‌ای سه‌بعدی و به‌اندازه‌ی کافی دقیق از کهکشان اطرافمان داریم که بتوانید بفهمید کجای آن هستید. این دقت، آن هم فقط با دوربین خودتان [روی یک فضاپیما]، شگفت‌انگیز است.»برای محاسبه موقعیت فضاپیما، لاور و تیمش به موقعیت ستارگان از دید دوربین سوارشده روی نیوهورایزنز نگاه کردند. آن‌ها با رسم خط دید از هر ستاره به سمت فضاپیما، نقطه‌ای را یافتند که این دو خط بیشترین نزدیکی را به هم دارند. سپس با استفاده از موقعیت دقیق این دو ستاره که در نقشه ستاره‌ای گایا ثبت شده، مشخص کردند این نقطه نسبت به منظومه شمسی دقیقاً کجا قرار دارد.تقریباً همه‌ی فضاپیماها برای تعیین موقعیت خود با دقتی در حد ده‌ها متر، از «شبکه فضای دوردست» ناسا (DSN) استفاده می‌کنند؛ مجموعه‌ای از فرستنده‌های رادیویی روی زمین که به‌طور منظم سیگنال‌هایی به فضا می‌فرستند.
روش اختلاف منظر در مقایسه با این شبکه دقت بسیار کمتری داشت و توانست موقعیت نیوهورایزنز را تنها درون کره‌ای با شعاع 60 میلیون کیلومتر تعیین کند؛ یعنی تقریباً نصف فاصله زمین تا خورشید.
لاور می‌گوید: «ما قرار نیست شبکه فضای دوردست را کنار بگذاریم، این فقط یک آزمایش نمایشی است.» با این حال، او می‌گوید که با دوربین و تجهیزات بهتر، می‌توان دقت این روش را تا 100 برابر افزایش داد.به گفته‌ی «ماسیمیلیانو واسیله» از دانشگاه استرکلاید بریتانیا، استفاده از تکنیک جدید برای ناوبری میان‌ستاره‌ای می‌تواند نسبت به DSN مزایایی داشته باشد؛ زیرا با دورشدن بیشتر فضاپیما از زمین، می‌تواند موقعیت دقیق‌تری ارائه دهد و همچنین این امکان را می‌دهد که فضاپیما بدون نیاز به انتظار برای سیگنال رادیویی از منظومه شمسی، به‌صورت مستقل عمل کند.
واسیله می‌گوید: «اگر بخواهید به یک ستاره واقعی سفر کنید، داریم از فاصله‌هایی در حد سال نوری صحبت می‌کنیم. در این صورت سیگنال شما از شبکه فضای دوردست باید تمام آن مسیر را طی کند و برگردد، و چون با سرعت نور حرکت می‌کند، این رفت و برگشت ممکن است سال‌ها طول بکشد.»بااین‌حال، واسیله اشاره می‌کند که درحال حاضر هیچ مأموریتی برای سفر به اعماق فضای میان‌ستاره‌ای در دست اجرا نیست، بنابراین کاربرد این تکنیک تا زمانی که چنین مأموریتی شکل نگیرد، محدود باقی می‌ماند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/825563/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راه رفتن مجدد کودک فلج 8 ساله با درمان جدید سلولی

ابلاغ 12 مصوبه جدید شورای عالی اشتغال

اظهارات صمصامی در مورد تزریق 60 همت به بازار بورس؛ در شرایط غیرعادی نباید نماد و بازار را باز کنیم

مناسبت روز/ شنبه، 21 تیر ماه

پیام فرمانده کل سپاه در پی درگذشت علی طائب

انتقادات یک فعال سیاسی از صداوسیما

اهدای عضو پلیس وظیفه شناس، شهید توحید مهرپور در رشت

موفقیت دانش آموز گیلانی در پویش کشوری نذر خدمت

شهدای اخیر گلستان نماد وحدت و همبستگی اقوام و مذاهب مختلف کشورند

رئیس اتحادیه مشاوران املاک: مهاجران افغان بازار مسکن را به هم می‌زدند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: چرا جراحی اقتصادی را از سفره مردم شروع می‌کنید؟

ایران به رفتار یونسکو معترض شد

حسین شریعتمداری: مکانیسم ماشه کاغذ پاره است فریب نخورید!

اثری از «گالیله» رکورد زد

چه نماز میخونی چه نمیخونی این ویدیو رو ببین

رکوردشکنی نفتی ایران بعد از 46 سال

ثبت‌ سفارش شکر آغاز شد

ابطحی: وقت ‎مذاکره با آمریکایی است که فهمیده نیروی نظامی ایران شوخی نیست!

آمریکا مهندس ایرانی دارای اقامت دائم را در فرودگاه لس‌آنجلس بازداشت کرد

ایجاد منطقه آزاد مشترک آستارا، از برنامه های دولت

روایتی از محرم در هند

دیدار استاندار گیلان و سخنگوی وزارت خارجه با خانواده شهید دانشمند هسته‌ای

بورس روی لبه بی اعتمادی

واعظی: رژیم صهیونیستی با خطای محاسباتی وارد جنگ 12 روزه شد

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 21 تیر 1404

سجاد عاشوری به ملوان پیوست!

گفته‌های شاهدان عینی از حمله رژیم صهیونیستی به میدان تجریش

عضو کمیسیون امنیت ملی: غنی‌سازی حق ایران است و بر سر آن مذاکره نمی‌کنیم

کشف کارگاه تولید پهپادهای انتحاری رژیم صهیونیستی در داخل کشور

آیین تکریم و معارفه‌ی امام جمعه سنگر

نگاهی به یکی از ابزارهای ‌مورداعتماد در آزمایشگاه‌های شیمی که ممکن است گمراهمان کند!

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 21 تیر 1404

وزارت دفاع آمریکا، اصابت موشک ایرانی به پایگاه هوایی خود در قطر را تایید کرد

محسن رضایی: پشت سر رهبر انقلاب گام برداریم و از افراط و تفریط پرهیز کنیم

فرمانده کل سپاه پیام داد

تجلیل از الگو‌های برتر عفاف و حجاب لنگرود

جشن 3 سالگی تلسکوپ «جیمز وب» با سحابی «پنجه گربه»

بیت‌کوین با عبور از 118 هزار دلار رکورد زد

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان از آینده بازار ارز و طلا

یارانه سیاه و رانت، صنعت خودرو را به کدام سو می برد؟

پیش‌ بینی بورس شنبه 21 تیر 1404

مقام صداوسیما: به تک‌تک این 180 نفر حاضر در بیانیه اقتصاددانان مشکوکم

رسانه آمریکایی: نتانیاهو برای بقای قدرت به ایران حمله کرد

اتهام‌زنی رییس ستاد ارتش فرانسه به ایران، روسیه و چین

سخنگوی شورای نگهبان: مصوبه تعلیق همکاری با سازمان انرژی اتمی ابلاغ شده و لازم الاجرا است

هوای گیلان گرم‌ تر می‌ شود

هوش مصنوعی تا 20 سال دیگر اکثر شغل‌ها را نابود می‌کند

چک‌های 2 بانک هک شده پاس نمی‌شوند؟

تصویری از غول راداری آمریکایی منهدم شده در پایگاه العدید قطر در اثر حملات ایران

سفیر ایران در روسیه: ما به‌دنبال درگیری نیستیم