نسیم گیلان

آخرين مطالب

دانشمندان 76 درصد از ماده نامرئی بین کهکشان‌ها را نقشه‌برداری کردند علمي

دانشمندان 76 درصد از ماده نامرئی بین کهکشان‌ها را نقشه‌برداری کردند
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / ستاره‌شناسان در یک مطالعه پیشگامانه موفق شدند با استفاده از «فوران‌های رادیویی سریع»(FRB) 76 درصد از کل ماده معمولی را در محیط بین کهکشانی ردیابی کنند.
تقریباً نیمی از ماده معمولی جهان که مسئول ساختن همه مواد از پروتون‌ها و ستاره‌ها گرفته تا سیارات و انسان‌هاست، به دلیل ماهیت پراکنده خود گریزان باقی مانده بود و دانشمندان تاکنون آن را گم‌شده در نظر می‌گرفتند. 
اکنون در یک مطالعه پیشگامانه، ستاره‌شناسان از «موسسه فناوری کالیفرنیا»(Caltech) و «مرکز اخترفیزیک»(CfA) موفق شده‌اند این ماده گمشده را با استفاده از «فوران‌های رادیویی سریع» به طور مستقیم شناسایی کنند. این فوران‌ها، امواج کوتاه و قدرتمند رادیویی هستند که از کهکشان‌های دور سرچشمه می‌گیرند.
بازار
به نقل از آی‌ای، این سیگنال‌های کیهانی که فقط چند میلی‌ثانیه طول می‌کشند، به عنوان کاوشگرهای دقیق عمل می‌کنند و محیط بین کهکشانی را که نامرئی است، روشن می‌کنند. این فوران‌ها میلیاردها سال نوری را طی می‌کنند تا به زمین برسند و از ابرهای گاز یونیزه شده بین کهکشان‌ها عبور می‌کنند. امواج رادیویی بسته به میزان ماده‌ای که در طول مسیر با آن مواجه می‌شوند، کمی کند می‌شوند.
دانشمندان با اندازه‌گیری این پدیده که موسوم به «پراکندگی»(dispersion) است، می‌توانند مقدار ماده نامرئی را در مسیر فوران‌ها محاسبه کنند.
«لیام کانر»(Liam Connor) استادیار در «دانشگاه هاروارد»(Harvard) و نویسنده ارشد این مطالعه می‌گوید: «فوران‌های رادیویی سریع» از میان مهِ محیط بین کهکشانی می‌درخشند و با اندازه‌گیری دقیق سرعت کاهش نور، می‌توانیم وزن آن مه را حتی زمانی که برای دیدن بیش از حد ضعیف است، اندازه بگیریم.
«فوران‌های رادیویی سریع» در کانون توجه
این مطالعه 69 مورد از این فوران‌ها که به خوبی مکان‌یابی شده بودند و هر کدام دارای کهکشان میزبان و فاصله شناخته‌شده‌ای بودند را تحلیل کرد. یکی از فوران‌های مورد مطالعه، موسوم به «فوران رادیویی سریع 20230521B» است که در فاصله 9/1 میلیارد سال نوری قرار دارد و این امر آن را به دورترین «فوران رادیویی سریع» ثبت شده تاکنون تبدیل می‌کند.
اگرچه ستاره‌شناسان تا به امروز بیش از هزار «فوران‌ رادیویی سریع» را شناسایی کرده‌اند، اما تنها حدود 100 مورد از آنها به طور دقیق تا کهکشان‌های میزبانشان ردیابی شده‌اند.
این مکان‌یابی بسیار مهم است، زیرا دانستن منشأ و فاصله یک «فوران‌ رادیویی سریع» برای استفاده از آن در نقشه‌برداری ماده‌ای که از آن عبور کرده ضروری است. به همین دلیل این تعداد اندک برای مطالعه فعلی کلیدی بوده‌اند. از این میان، 39 مورد با استفاده از شبکه‌ای متشکل از 110 آنتن رادیویی در کالیفرنیا که برای شناسایی و مکان‌یابی این فوران‌ها طراحی شده است، کشف شدند. فوران‌های باقی‌مانده از رصدخانه‌های جهانی به دست آمدند. 
سرنخ‌های بزرگ از ذرات کوچک
یافته‌های دانشمندان تأیید می‌کند که تقریباً 76 درصد از ماده معمولی در محیط بین کهکشانی، به مقدار کم در فضا پراکنده شده است. 15 درصد دیگر در هاله‌های گازی اطراف کهکشان‌ها قرار دارد و تنها بخش کوچکی در خود کهکشان‌ها، ستارگان، یا گاز سرد کهکشانی یافت می‌شود.
«ویکرام راوی»(Vikram Ravi) استادیار نجوم در «موسسه فناوری کالیفرنیا» می‌گوید: مثل این است که ما سایه همه ذرات سنگین با «فوران‌های رادیویی سریع» به عنوان نور پس‌زمینه می‌بینیم. اگر یک نفر را روبروی خود ببینید، می‌توانید اطلاعات زیادی در مورد او پیدا کنید، اما اگر فقط سایه او را ببینید، باز هم می‌دانید که او آنجاست و تقریباً چقدر بزرگ است.
این توزیع ماده با پیش‌بینی‌های انجام شده توسط شبیه‌سازی‌های کیهان‌شناسی پیشرفته مطابقت دارد، اما تاکنون به صورت رصدی تأیید نشده بود. این یافته‌ها همچنین مسیرهای جدیدی را برای کاوش در فیزیک بنیادی باز می‌کنند. 
«راوی» افزود: این تنها آغازی برای «فوران‌های رادیویی سریع» در کیهان‌شناسی است. ما انتظار داریم که پروژه جدید «تلسکوپ رادیویی DSA-2000» در کالیفرنیا که در حال حاضر برای صحرای نوادا در حال توسعه است، تا سالانه 10 هزار «فوران‌ رادیویی سریع» را مکان‌یابی کند.
این مطالعه در مجله Nature Astronomy منتشر شده است. 

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/821805/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 10 تیر 1404

روایت قابل تامل وزیر نیرو از میزان مصرف برق برای بیت‌کوین

واشنگتن: ترامپ خواستار روابط عادی ایران با دیگر کشورها است

فیدان: تداوم آتش‌بس میان ایران و اسرائیل از اولویت‌های راهبردی ما است

با این ویدیو خودت آرایشگر خودت شو!

بازدید سخنگوی وزارت خارجه ایران از منطقه حادثه تروریستی رژیم صهیونی به آستانه اشرفیه

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه سه شنبه 10 تیر 1404

رنامه‌ریزی برای کاهش ناترازی برق تا 14 هزار مگاوات

تخت‌روانچی خطاب به مجری بی‌بی‌سی: اگر شجاعت انتقاد از آمریکا را ندارید باید سکوت کنید!

خضریان: شبکه‌های نفوذ داخلی رژیم صهیونیستی در ایران ضربه‌ جدی دیده است

کشف یک لاشه دیگر پهپاد صهیونیستی در کوه‌های لرستان

فارس: صدای شنیده شده در شمال تهران مربوط به تست‌های معمول پدافندی است

متن پیام وزیر امور خارجه که در آستانه اشرفیه توسط بقائی قرائت شد

بقائی در دیدار با برادر شهید دانشمند هسته‌ای: ترور ناجوانمردانه دانشمندان علمی نشان از عجز دشمنان دارد

محمود واعظی: تا زمانیکه رئیس آژانس رویه‌اش را عوض نکند، باید درباره عضویت‌مان در NPT تجدید نظر کنیم

پزشکیان: مردم باید با افکار و دیدگاه‌های افرادی مثل شهید باقری آشنا شوند

فیلمی جدید از لحظه اصابت موشک‌های رژیم صهیونیستی به صداوسیما

تأکید بر تکمیل زنجیره تولید صنعت نساجی در گیلان

اعزام مشمولان وظیفه عمومی به مراکز آموزشی

رونمایی از نماهنگ «شب‌های محرم» در گیلان

دیدار استاندار گیلان و سخنگوی وزارت خارجه با خانواده شهید دانشمند هسته‌ای

فرزانه صادق: پیگیری بنیاد مسکن برای بازسازی منازل آسیب دیده در حمله رژیم ادامه دارد

قرائت پیام عراقچی در جمع مردم آستانه‌ اشرفیه در تشییع شهدا

ماجرای حمله به جلسه سران قوا از زبان معاون ارتباطات دفتر رئیس‌جمهور

پیکر دانشمند هسته‌ای به همراه 6 عضو دیگر خانواده‌اش به خاک سپرده شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و مصر

واکنش قوچانی، عضو شورای اطلاع رسانی دولت به تهدیدهای اسرائیل برای ترور وزیر خارجه

قطع گاز در رشت

تشییع پیکر مطهر شهدای مظلوم حمله ددمنشانه رژیم صهیونیستی در آستانه اشرفیه

سخنگوی دولت گفت: تنها 25% کالاهای اساسی توزیعی در دوران جنگ مصرف شدند

پیش بینی بورس سه شنبه 10 تیر 1404

راه اندازی مجدد سامانه چکاپ سلامت در منزل

خدمات حضوری بانک سپه از سر گرفته شد

سرنوشت پول مسافران تورهای لغو شده چه می‌شود؟

رنگ سبز بازار طلا و ارز؛ سکه بهار آزادی به کانال 75 میلیون تومان رسید

ماجرای دستگیری جیسون رضاییان گاندو با پهپاد

کاهش نسبی دما در گیلان از چهارشنبه

مراسم تشییع 5 تن از شهدای آستانه‌اشرفیه آغاز شد

بحرینی: حقوق زنان قربانی تجاوز رژیم صهیونیستی باید مورد توجه جهانی قرار گیرد

ابطحی: برای منافع ملی، منافع شخصی را کنار بگذاریم

سرلشکر رحیم‌صفوی: خاورمیانه بزرگ با محوریت انقلاب اسلامی و جبهه مقاومت شکل خواهد گرفت

نماینده مجلس سنای پاکستان: آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر سیاسی و مرجع تقلید ماست

پزشکیان: دولت متولی اصلی جبران خسارات جنگ است

حضور پزشکیان در مراسم گرامیداشت سردار سپهبد شهید محمد باقری

توضیحات معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور درباره شایعه استعفای پزشکیان

حضور دریابان شمخانی در مراسم بزرگداشت سردار شهید غلامرضا محرابی

طرح کابینه اوکراین برای اعمال تحریم علیه ایران

ابلاغ پیام کتبی عراقچی به وزیر خارجه کویت توسط سفیر ایران

چت جی پی تی با تراشه‌های استیجاری گوگل فعال می‌شود

انتصابات جدید ستادی در استانداری گیلان