نسیم گیلان

آخرين مطالب

رصد تولد ستاره‌ها در مرکز کهکشان راه شیری با چشم «جیمز وب» علمي

رصد تولد ستاره‌ها در مرکز کهکشان راه شیری با چشم «جیمز وب»
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / دانشمندان طی مطالعه‌ای جدید بررسی می‌کنند که چگونه یک مهد ستاره‌ای در قلب کهکشان راه شیری تحت تأثیر میدان‌های مغناطیسی قوی این منطقه قرار می‌گیرد.
با وجود دهه‌ها تحقیق در ارتباط با فرآیند شکل‌گیری ستاره‌ها، هنوز سوالات بی‌پاسخ زیادی وجود دارد. از آنجا که ستاره‌ها تقریباً تمام عناصر شیمیایی جهان از جمله کربن و اکسیژن ضروری را برای حیات تولید می‌کنند، درک شکل‌گیری آنها برای کشف منشأ جهان و حیات بسیار مهم است.
به نقل از اس‌تی‌دی، در قلب کهکشان راه شیری ما، صورت فلکی «کمان سی»(Sagittarius C) قرار دارد. این منطقه‌ متراکم مملو از مواد تشکیل‌دهنده ستاره است. با این حال، این منطقه ستاره‌های بسیار کمتری از آنچه دانشمندان انتظار دارند، تولید می‌کند.
تأثیر میدان‌های مغناطیسی قوی بر تشکیل ستاره
این تحقیقات بر اساس تصویری که در سال 2023 توسط «تلسکوپ جیمز وب ناسا» گرفته شده است، نتایج جدیدی را نشان داد. دانشمندان جریان‌های قدرتمندی از «پیش‌ستاره‌های»(protostars ) در حال شکل‌گیری را در «کمان C» کشف کرده‌اند.
این یافته‌ها همچنین بینش جدیدی در مورد چگونگی تأثیر میدان‌های مغناطیسی قوی بر گاز «میان ستاره‌ای»(interstellar) و شکل‌دهی چرخه زندگی ستارگان ارائه می‌دهد.
«جان بالی»(John Bally)، اخترفیزیکدان «دانشگاه کلرادو بولدر»(Colorado Boulder) و یکی از محققان ارشد این تحقیقات، گفت: یک سوال بزرگ در منطقه مولکولی مرکزی کهکشان ما این بوده است که اگر در اینجا گاز متراکم و غبار کیهانی زیادی وجود دارد و ما می‌دانیم که ستاره‌ها در چنین ابرهایی تشکیل می‌شوند، چرا تعداد کمی ستاره در اینجا متولد می‌شوند؟
وی افزود: اکنون ما برای اولین بار، مستقیماً رصد کردیم که میدان‌های مغناطیسی قوی ممکن است نقش مهمی در مهار شدن فرآیند تشکیل ستاره حتی در مقیاس‌های کوچک، داشته باشند.
از آنجا که صورت فلکی «کمان سی» مملو از گرد و غبار است، مطالعه دقیق آن مدت‌هاست که یک چالش بوده است. اما ابزارهای پیشرفته فروسرخ در «جیمز وب» به ستاره‌شناسان این امکان را می‌دهد که از میان مه و غبار عبور کرده و ستارگان جوان را در این محیط ناپایدار با وضوح بی‌سابقه‌ای مشاهده کنند.
آزمایش نظریه‌های تولد ستاره در شرایط سخت
«ساموئل کرو»(Samuel Crowe) یکی دیگر از محققان ارشد این تحقیقات و دانشجوی کارشناسی ارشد در «دانشگاه ویرجینیا»(Virginia )، گفت: محیط ناپایدار مرکز کهکشان، مکانی جذاب برای آزمایش نظریه‌های تولد ستاره است و قابلیت‌های ابزار فروسرخ «جیمز وب» فرصتی را برای توسعه مشاهدات مهم گذشته فراهم می‌کند.
توانایی ابزار فروسرخ در آشکارسازی تولد ستارگان
محققان یافته‌های اولیه تلسکوپ «آرایه میلی‌متری بزرگ آتاکاما»(ALMA) را در درخشان‌ترین خوشه صورت فلکی «کمان سی» مشاهده کردند. این یافته‌ها نشان می‌داد دو ستاره عظیم در آنجا در حال شکل‌گیری هستند.
آنها از داده‌های ابزار فروسرخ در «تلسکوپ فضایی اسپیتزر»( Spitzer Space Telescope) از ناسا، ماموریت «رصدخانه استراتوسفر اخترشناسی فروسرخ»( SOFIA)، «رصدخانه فضایی هرشل»( Herschel Space Observatory ) و «تلسکوپ جیمز وب » برای تعیین اینکه هر یک از «پیش‌ستاره‌های» عظیم در حال حاضر بیش از 20 برابر جرم خورشید هستند، استفاده کردند. همچنین «جیمز وب » جریان‌های درخشانی را که توسط هر «پیش‌ستاره» ایجاد می‌شوند، نمایان کرد.
مسئله چالش برانگیزتر، یافتن «پیش‌ستاره‌های» کم‌جرم است که هنوز در پیله‌هایی از غبار کیهانی پوشیده شده‌اند. محققان داده‌های «جیمز وب» را با مشاهدات گذشته تلسکوپ «ALMA» مقایسه کردند تا پنج پیش‌ستاره کم‌جرم احتمالی را شناسایی کنند.
رصد مستقیم فوران‌های تولد ستارگان
این تیم همچنین 88 ویژگی را شناسایی کرد که به نظر می‌رسد گاز هیدروژن را برانگیخته کردند. در این مناطق مواد از ستارگان جوان به بیرون فوران می‌کنند و بر ابر گازی اطراف خود تأثیر می‌گذارند. بررسی این ویژگی‌ها منجر به کشف یک ابر ستاره‌ساز جدید شد که میزبان حداقل دو «پیش‌ستاره» است که جریان‌های پرسرعت خود را تغذیه می‌کنند.
«کرو» گفت: فوران‌های مواد ناشی از تشکیل ستارگان در صورت فلکی «کمان سی» در مشاهدات گذشته نشان داده شده است، اما این اولین بار است که ما توانسته‌ایم آنها را در نور فروسرخ رصد کنیم. دیدن این فرآیند بسیار هیجان‌انگیز است، زیرا هنوز چیزهای زیادی در مورد تشکیل ستاره نمی‌دانیم و این برای نحوه عملکرد جهان بسیار مهم است.
میدان‌های مغناطیسی و تولد ستارگان
تصویر «جیمز وب» در سال 2023 از «کمان سی»، ده‌ها رشته متمایز را در منطقه‌ای از پلاسمای هیدروژن داغ در اطراف ابر اصلی تشکیل ستاره نشان داد. بررسی جدید «بالی» و تیمش آنها را به این فرضیه رسانده است که این رشته‌ها توسط میدان‌های مغناطیسی شکل گرفته‌اند.
«بالی» گفت: حرکت گاز در حال چرخش در نیروهای کِشَندی شدید ابرسیاهچاله در کهکشان راه شیری یا «کمان ای*»( Sagittarius A*) می‌تواند میدان‌های مغناطیسی اطراف را کشیده و تقویت کند. این میدان‌ها پلاسما را در «کمان سی» شکل می‌دهند.
نگاهی متفاوت به بوم‌شناسی ستارگان
محققان فکر می‌کنند که نیروهای مغناطیسی در مرکز کهکشان ممکن است به اندازه کافی قوی باشند که از پخش شدن پلاسما جلوگیری کنند و در عوض آن را در رشته‌های متمرکز دیده شده در تصویر ارسالی از تلسکوپ محدود کنند.
همچنین این میدان‌های مغناطیسی قوی ممکن است در برابر نیروی گرانش مقاومت کنند که معمولاً منجر به فروپاشی ابرهای متراکم گاز و غبار شده و باعث تشکیل ستاره‌ها می‌شود. این موضوع، نرخ کمتر از حد انتظار تشکیل ستاره در «کمان سی» را توجیه می‌کند.
«کرو» خاطرنشان کرد: این یک حوزه هیجان‌انگیز برای تحقیقات آینده است، زیرا تأثیرات میدان‌های مغناطیسی قوی در مرکز کهکشان ما یا سایر کهکشان‌ها، بر بوم‌شناسی ستاره‌ای به طور کامل در نظر گرفته نشده است.
این یافته‌ها در مجله Astrophysical Journal منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/814708/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز تحول بنیادین در کلاس‌های درس ابتدایی با مشارکت 320 هزار معلم

کاندیدای جدید سیاره نهم منظومه شمسی کشف شد

هوش مصنوعی با شبیه‌سازی ضربان قلب ابزارهای تشخیص «جعل عمیق» را دور می‌زند!

نامه جلال به امام خمینی(ره) از سرزمین وحی

بخشی از کتاب/ تواضع درباره خرد خاموش بشر

انتقال همه داروها به بدن با یک کپسول!

آیت الله بهجت (ره) مایه افتخار و مباهات ایران و جهان است

قدردانی از معلمان وظیفه انسانی و اخلاقی است

آخرین وداع با پدر، فوتبال گیلان گریست

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

ربات‌های انسان نما خودروهای هیوندای را مونتاژ می‌کنند

تهیه همبرگر به سبک ایستگاه فضایی بین‌المللی

جلسه برنامه‌ریزی اجلاسیه شهدای سنگرساز بی‌سنگر

مراسم سالگرد آیت‌الله بهجت فومنی (ره) در فومن برگزار می‌شود

بخشی از کتاب/ ماراتن کتاب‌خوانی در متروی پاریس

فرصتی برای نشستن رو در رو با جلال؛ تماشای دنیا با عینک یک روشنفکر عاصی

صالح نیا مکتب اخلاق فوتبال ایران بود

لزوم توجه همه جانبه به بزرگترین دستگاه تعلیم و تربیت

روایت مهربانی

میکروپلاستیک‌ها می‌توانند منجر به انسداد شریان‌ها شوند

ماجرای فوت توزیع‌کننده شیشه و گل در زیباکنار چیست؟+ فیلم

کار خلاقانه در فرمانداری رشت؛ وقتی یک معلم فرماندار شد

ضرورت برنامه ریزی دقیق در توزیع آب کشاورزی توسط آبسواران شفت

گزارش پلیس از انسداد یک آزادراه

نگرانی رشتی‌ها از هدررفت آب سد آیت الله بهجت شهر بیچار + فیلم

فرونشست در 30 استان ؛ گیلان تا 2 سال دیگر درگیر فرونشست خواهد شد | می‌ توانیم جلوی فرونشست را بگیریم

ماجرای فوت توزیع‌کننده شیشه و گُل در زیباکنار چیست؟

برندگان جایزه ادگار 2025 معرفی شدند

اثر جدید یامین‌پور در نمایشگاه کتاب؛ نگاهی به اندیشه آوینی و هایدگر

نواخته شدن زنگ سپاس در مدارس گیلان

ساخت دستگاه همگن‌ساز فراصوتی برای آزمایشگاه‌ها و صنایع از سوی دانش‌بنیان‌ها

جشن 50 هزارنفری دختران ایران در محفل بزرگ ولادت حضرت معصومه (س)

دانش آموزان با خواندن وصیتنامه شهدا با سبک زندگی آن‌ها آشنا شوند

وزیر ورزش: اخلاق‌مداری مرحوم صالح‌نیا سرلوحه ورزش و تربیت جوانان قرار گیرد

«بهمن صالح‌نیا» یک مکتب اخلاقی در فوتبال ایران بود

انسداد آزادراه منجیل به رودبار

آزادراه منجیل به رودبار مسدود شد

درس هایی از نهج البلاغه با حضور نماینده ولی فقیه در گیلان برای کارکنان حوزه ستادی آموزش و پرورش

«دارپا» یک فضاپیما را برای پیدا کردن آب به ماه می‌فرستد

پیدا کردن آب در کره ماه با «LASSO»

هوش مصنوعی «گوگل» در ارزیابی ایمنی امتیاز پایینی گرفت

وداع با پدر فوتبال گیلان: بهمن صالح‌نیا، خداحافظ!

صدور هشدار نارنجی؛ تشدید رگبار، رعدوبرق و وقوع سیل در 18 استان

تیراندازی توزیع کننده شیشه و گُل در رشت؛ متهم کشته و همدستش بازداشت شد

استیلی: توجه به اخلاقیات از خاصیت مردان فوتبال گیلان است

هشدار ناپایداری‌های فصلی در گیلان

پایان رفعت: زنده یاد صالح‌نیا اسطوره اخلاق فوتبال گیلان بود

جهانپور: بهمن خان تاریخ فوتبال ملوان بود

آیت‌الله بهجت (ره) نسبت به انقلاب اسلامی حساسیت ویژه‌ای داشت

لزوم معرفی شخصیت و سلوک عارفانه آیت الله بهجت به نسل جدید