نسیم گیلان

آخرين مطالب

پرتاب ماهواره‌ای که کارش وزن‌کردن جنگل‌ها است! اقتصادی

پرتاب ماهواره‌ای که کارش وزن‌کردن جنگل‌ها است!
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - خبرآنلاین /با پرتاب یک ماهواره پیشرفته توسط آژانس فضایی اروپا، دانشمندان برای نخستین بار امکان «وزن‌کردن» کربن ذخیره‌شده در بیش از 1.5 تریلیون درخت جهان را پیدا کرده‌اند؛ این گامی نوآورانه در راستای درک بهتر نقش جنگل‌های بارانی در مقابله با تغییرات اقلیمی است.
تینا مزدکی_ جنگل‌های بارانی جهان، که اغلب با عنوان «ریه‌های زمین» شناخته می‌شوند، میلیاردها تُن کربن را در خود ذخیره می‌کنند و از این راه، نقش مهمی در کاهش تأثیرات تغییرات اقلیمی دارند. اما با وجود بیش از یک و نیم تریلیون درخت، اندازه‌گیری دقیق میزان کربن ذخیره‌شده در آن‌ها تا کنون تقریباً غیرممکن بوده است.
اکنون، آژانس فضایی اروپا (ESA) با پرتاب یک ماهواره منحصربه‌فرد در روز سه‌شنبه، گامی تازه در این مسیر برداشته است. این ماهواره با استفاده از یک سیستم راداری ویژه، آنچه را که در زیر پوشش متراکم جنگل‌ها پنهان شده، آشکار می‌کند. این مأموریت با امید به کمک به دانشمندان برای درک بهتر نقش جنگل‌های بارانی در ذخیره کربن و همچنین بررسی تأثیرات جنگل‌زدایی آغاز شده است. موشک حامل این ماهواره از ایستگاه کوروی ESA در گویان فرانسه پرتاب شد و از فراز آمازون یکی از جنگل‌هایی که در این مأموریت مورد بررسی قرار خواهد گرفت عبور کرد.
این ماهواره‌ «چتر فضایی» به خاطر آنتن عظیم 12 متری‌اش که سیگنال‌ها را به زمین می‌فرستد، این لقب را دریافت کرده است. پروفسور جان رمدیوس، مدیر مرکز ملی پایش زمین و پیشنهاددهنده این ایده به ESA، پس از پرتاب گفت: «ما واقعاً می‌خواهیم این جنگل‌ها را بررسی کنیم. ما می‌توانیم درون آن‌ها را ببینیم. اینکه برای نخستین بار با دقت بالا بدانیم دقیقاً چه میزان کربن در آمازون، کنگو و اندونزی وجود دارد، یک دستاورد بزرگ خواهد بود.»
این ماهواره از رادار باند-P با طول موج بسیار بلند استفاده می‌کند که امکان نفوذ به لایه‌های زیرین جنگل و نمایان ساختن شاخه‌ها و تنه‌هایی را که توسط پوشش گیاهی پنهان شده‌اند، فراهم می‌آورد. رالف کوردی، رئیس علوم زمین در شرکت ایرباس گفت: «بیشتر رادارهای فعلی در فضا، تصاویر فوق‌العاده‌ای از کوه‌های یخی ثبت می‌کنند، اما هنگام مشاهده جنگل‌ها فقط نوک آن‌ها، شاخه‌های نازک و برگ‌ها را می‌بینند و نمی‌توانند به عمق جنگل نفوذ کنند. اما دریافتیم که با استفاده از طول موج راداری بسیار بلندتر، می‌توان به اعماق درختان و جنگل‌ها دست یافت.»

نسیم گیلان


ماهواره 1.2 تنی با روشی مشابه اسکن توموگرافی (سی‌تی‌اسکن)، در گذرهای مکرر از فراز جنگل، لایه‌هایی از درختان را تحلیل کرده و تصویری از میزان مواد چوبی موجود در آن‌ها ترسیم می‌کند. این مواد چوبی به شاخصی برای میزان دی‌اکسید کربن ذخیره‌شده (عامل اصلی گرمایش زمین) شناخته می‌شوند. دانشمندان پیش‌تر با اندازه‌گیری درختان منفرد تلاش داشتند به برآوردی کلی برسند؛ کاری که به گفته پروفسور مت دیزنی، استاد سنجش از دور در دانشگاه کالج لندن، «چالشی بسیار بزرگ» به شمار می‌آید.
او توضیح داد: «داده‌های فعلی ما بسیار پراکنده است، چون اندازه‌گیری‌ آن، واقعاً دشوار است. در واقع، ما تلاش می‌کنیم وزن میزان کربنی که در یک و نیم تریلیون درخت مناطق گرمسیری ذخیره شده را اندازه بگیریم. ماهواره‌ها تنها ابزار منسجم و قابل اتکا برای انجام این کار هستند.»
قرار است پس از پرتاب، اندازه‌گیری‌های زمینی نیز ادامه یابند تا داده‌هایی که ماهواره ارسال می‌کند، اعتبارسنجی شوند. این پروژه که ایده اولیه‌اش توسط پروفسور شان کوئگان از دانشگاه شفیلد مطرح شده، در بریتانیا ساخته شده است. با این حال، کوئگان می‌گوید این مأموریت نتیجه تلاشی بین‌المللی است: «این مأموریت حاصل دهه‌ها کار بسیار نوآورانه با همکاری برخی از بهترین دانشمندان اروپا و آمریکا است.»
با وجود انجام دهه‌ها آزمایش، اجرای کامل این مأموریت فضایی با چالش‌های فنی زیادی روبه‌رو است. دکتر کوردی در این باره گفت: «برخی اجزای ماهواره بسیار بزرگ‌اند، از جمله آنتن تاشوی 12 متری آن. باز کردن آن شبیه باز کردن یک چتر در فضاست، فقط خیلی بزرگ‌تر. بنابراین منتظریم تا این مرحله به‌خوبی انجام شود.»

نسیم گیلان


شرکت ایرباس برای ساخت بازتاب‌دهنده آنتن، مهندسانی از شرکت آمریکایی L3Harris Technologies را به سایت خود در استیونج آورد. شرکت L3Harris متخصص سیستم‌های بزرگ تاشو است و این فناوری است که فعلاً در اروپا در دسترس نیست. تیم علمی این مأموریت امیدوار است ظرف شش ماه آینده نخستین نقشه‌ها را ارائه دهد و در ادامه، طی پنج سال آینده به گردآوری داده‌ها ادامه دهد. این نقشه‌های سالانه، علاوه‌بر نمایش میزان کربن ذخیره‌شده، اطلاعاتی درباره کربن از دست‌رفته در نتیجه جنگل‌زدایی نیز در اختیار خواهند گذاشت.
پروفسور دیزنی در این زمینه گفت: «نوع مشاهداتی که طی 50 سال گذشته از ماهواره‌هایی مانند Landsat به دست آورده‌ایم، به شدت تحت‌تأثیر ابرها قرار دارند. در مناطق گرمسیری، ما اغلب با ابر روبه‌رو هستیم، بنابراین ممکن است بخش‌هایی از جنگل را نبینیم.»
ویژگی دیگر رادار طول‌موج بلند ماهواره بایوماس این است که می‌تواند از میان ابرها نفوذ کرده و تصویری منسجم و قابل مقایسه از جنگل‌ها در طول سال‌های مختلف ارائه دهد. به گفته کوردی، همین ویژگی است که توجه دانشمندانی را که بیش از 20 سال روی این پروژه کار کرده‌اند، جلب کرده است: «این پروژه هیجان‌انگیز است، چرا که به ما نشان خواهد داد جنگل‌ها و درختان‌ سیاره ما چگونه در فرآیندهایی که زمین را اداره می‌کنند نقش دارند؛ به‌ویژه در فرآیندهای مرتبط با تغییرات اقلیمی که امروزه و در آینده برای ما حیاتی هستند.»
منبع: bbc

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/814620/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام وزیر آموزش و پرورش به مناسبت روز معلم

این پدیده‌ شگفت‌انگیز ذهن علم را به خود مشغول کرده است

شمیم عطر رضوی در آسمان گیلان / اینجا دل ها به پنجره فولاد گره خورد

در حرم اشرف، عطر رضا پیچید؛ دل‌ها به مشهد پر کشید

«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)

محور برنامه های هفته معلم، تکریم مقام معلم و تشریح توسعه عدالت آموزشی باشد

ابداع چوبی به قدرتمندی فولاد

پرتاب ماهواره‌ای که کارش وزن‌کردن جنگل‌ها است!

خانواده‌ای که همه حافظ قرآن‌اند

بیش از 1000 گیلانی در صف دریافت زمین جوانی جمعیت هستند

برداشت بیش از 300 تُن برگ سبز چای از باغات شفت

کشف یک انبار احتکار اقلام خوراکی بیش از 30 میلیارد ریالی در لاهیجان

«گل آقا» با زبان طنز به دنبال حل مشکلات مردم بود

نوجوانانی که عازم حج هستند این سفرنامه را بخوانند !

انگار که لال شده باشم ؛ شاید هم کور و کر !

پیام مدیرکل آموزش و پرورش استان گیلان به مناسبت آغاز فرا رسیدن هفته بزرگداشت مقام معلم

پیام مشترک نماینده ولی‌فقیه در گیلان و استاندار

بی اطلاعی 40 درصد مبتلایان به فشار خون از بیماری خود

هشدار پژوهشگران؛ آلودگی محیطی، تیروئید کودکان را هدف گرفته است

امروز جامعه به طنزهای چون گل آقا نیازمند است

چاپ بیست‌وهشتم کتاب «اتاق شماره 6» منتشر شد

هیچ کس، هیچ کس اینجا به تو مانند نشد

محور برنامه های هفته معلم، بر تکریم مقام معلم و تشریح توسعه عدالت آموزشی باشد

آزمایش راهکارهای خنک‌سازی تجهیزات الکترونیکی با کمک یک تراشه جدید

برگزاری نهمین جشنواره ملی طنز و رسانه در فومن

پروژه فیبر نوری آستارا تا پایان اردیبهشت به بهره برداری می رسد

چالش کشیدن هنرمندانه سیاست‌ ها مهم ترین ویژگی طنز «گل آقا» بود

بازدید استاندار گیلان از حوزه برگزاری آزمون سراسری در فومن

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

پرتاب محموله ایرانی به ماه توسط کاوشگر چینی چانگِ 8

خطرات کنونی هوش مصنوعی ترسناک‌تر از پیش‌بینی‌های آخرالزمانی است

«معمای هوش مصنوعی» منتشر شد

کنکور سراسری 1404 در گیلان آغاز شد؛ بازدید استاندار از حوزه امتحانی فومن

برگزاری روز نجوم 1404 در سراسر ایران با شعار «نجوم، آموزش و ترویج علم»

پوست، آینه‌ای از تنش‌های درونی انسان

تجلیل از دختران معظم شهدا و بانوان شاغل در بنیاد شهید قم به مناسبت روز دختر

قوانین ایثارگری بازنگری می‌شود

نابودی 60 هزار هکتار از تالاب‌های کشور جدی است

دبیرخانه فیلم کوتاه رشت در این شهر دایر می‌شود

دبیرخانه فیلم کوتاه رشت دایر می‌شود

وضعیت سینماهای رشت مناسب نیست؛ لزوم توجه به این ظرفیت توسط مدیریت شهری

رشت ظرفیت‌ خوبی در زمینه فعالیت های هنری دارد

وضعیت سینماهای رشت مناسب نیست؛ لزوم توجه مدیریت شهری

صحبت هایی دلنشین از باران نیکراه

«کلاه کیه؟» کتاب جدید مجید راستی منتشر شد

پیام مشترک نماینده ولی‌فقیه در استان و استاندار گیلان به مناسبت هفته معلم

مدیرکل آموزش و پرورش گیلان، سخنران پیش از خطبه‌های نمازجمعه این هفته رشت

پیام مدیرکل آموزش‌وپرورش استان گیلان درپی درگذشت معلم و مربی شهیر فوتبال استان

ساخت ربات‌های بومی «آرش» و «مایا» برای درمان کودکان مبتلا به سرطان و اوتیسم

مورچه جهنمی؛ شکارچی مرگبار 113 میلیون ساله