نسیم گیلان

آخرين مطالب

وقتی می‌میریم چه اتفاقی در مغز ما می‌افتد؟ اقتصادی

وقتی می‌میریم چه اتفاقی در مغز ما می‌افتد؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - آخرین خبر / وقتی جیمو بورجیگین، عصب‌شناس، متوجه شد ما «تقریبا هیچ چیز» درباره اتفاقاتی که در لحظه مرگ در مغز رخ می‌دهد نمی‌دانیم، شگفت‌زده شد. این در حالی است که «مرگ، بخشی اساسی از زندگی است».
وقتی جیمو بورجیگین، عصب‌شناس، متوجه شد ما «تقریبا هیچ چیز» درباره اتفاقاتی که در لحظه مرگ در مغز رخ می‌دهد نمی‌دانیم، شگفت‌زده شد. این در حالی است که «مرگ، بخشی اساسی از زندگی است».
توجه او به این موضوع حدود یک دهه پیش و به صورت «کاملا تصادفی» جلب شد.
بازار
خانم بورجیگین به گفت: «ما در حال انجام آزمایش روی موش‌ها بودیم و ترشحات نوروشیمیایی مغز آن‌ها را بعد از جراحی پایش می‌کردیم.»
ناگهان دو تا از موش‌ها مردند.
او می‌گوید: «یکی از موش‌ها ترشح بسیار زیادی از سروتونین داشت. آیا آن موش دچار توهم شده بود؟» و توضیح می‌دهد که سروتونین با توهم مرتبط است.
دیدن این انفجار سروتونین – که ماده‌ای موثر در تنظیم خلق‌وخو است – کنجکاوی او را برانگیخت.
او می‌گوید: «آخر هفته به سراغ تحقیقات علمی رفتم، فکر می‌کردم باید توضیحی برای این پدیده وجود داشته باشد. اما وقتی فهمیدم ما تا این حد درباره روند مرگ اطلاعات کمی داریم، شگفت‌زده شدم.»
از آن زمان، دکتر بورجیگین که دانشیار نورولوژی و فیزیولوژی مولکولی و یکپارچه در دانشگاه میشیگان است، خود را وقف مطالعه اتفاقاتی کرده که در لحظه مرگ در مغز رخ می‌دهد.
و آنچه او کشف کرده، به گفته خودش، برخلاف چیزی بود که پیشتر تصور می‌شد.
تعریف مرگ
او توضیح می‌دهد که برای مدت‌ها، اگر کسی پس از ایست قلبی نبض نداشت، از نظر بالینی مرده تلقی می‌شد.
در این روند، تمرکز بر روی قلب بود: «به آن ایست قلبی می‌گویند، اما کسی از ایست مغزی حرفی نمی‌زند.»
دکتر بورجیگین اضافه می‌کند: «از نظر علمی، این‌گونه درک شده که مغز دیگر عملکردی ندارد، زیرا هیچ واکنشی نشان نمی‌دهد. این افراد قادر به صحبت کردن، ایستادن یا نشستن نیستند.»
مغز برای عملکرد خود به مقدار زیادی اکسیژن نیاز دارد. اگر قلب نتواند خون پمپاژ کند، اکسیژن به مغز نمی‌رسد.
او می‌گوید: «پس تمام نشانه‌های سطحی حاکی از این است که مغز دیگر فعالیتی ندارد یا دست‌کم، در وضعیتی کم‌فعال است، نه بیش‌فعال.»
اما تحقیقات تیم او چیز دیگری نشان می‌دهد.
مغز در «اوج فعالیت»
در مطالعه‌ای در سال 2013 روی موش‌ها، تیم دکتر بورجیگین مشاهده کرد که پس از توقف ضربان قلب، فعالیت شدیدی در برخی انتقال‌دهنده‌های عصبی رخ می‌دهد.
او می‌گوید: «سطح سروتونین 60 برابر افزایش یافت و دوپامین که ماده‌ای شیمیایی است و حس سرخوشی ایجاد می‌کند، به شدت افزایش پیدا کرد، چیزی بین 40 تا 60 برابر.»
دکتر بورجیگین در ادامه می‌گوید: «نوراپی‌نفرین، که شما را هوشیار می‌کند، بعد از مرگ موش‌ها تقریبا 100 برابر افزایش یافت.»
او می‌افزاید که مشاهده چنین سطح بالایی از این مواد در زمان حیات حیوان امکان‌پذیر نیست.
در سال 2015، تیم او مطالعه‌ای دیگر درباره مغز موش‌های در حال مرگ منتشر کرد.
او توضیح می‌دهد: «در هر دو مطالعه، 100 درصد حیوانات فعالیت شدید عملکردی مغز را نشان دادند. مغز در حالت بیش‌فعال قرار می‌گیرد، در یک وضعیت فوق‌العاده فعال.»
امواج گاما
در سال 2023، آن‌ها مطالعه‌ای را منتشر کردند که بر چهار بیمار در حال کما متمرکز بود که به دستگاه‌های حفظ علائم حیاتی متصل بودند. این دستگاه‌ها مجهز به الکترودهای نوار مغزی بودند که فعالیت مغز را ثبت می‌کرد.
این چهار بیمار در حال مرگ بودند. پزشکان و خانواده‌هایشان به این نتیجه رسیدند که دیگر هیچ کمکی به آن‌ها ممکن نیست و تصمیم گرفتند دستگاه‌ها را خاموش کنند.
با اجازه بستگانشان، دستگاه‌های تنفس مصنوعی که آن‌ها را زنده نگه می‌داشت، خاموش شد.
محققان متوجه شدند که دو نفر از این بیماران، مغزی به شدت فعال داشتند که نشانه‌ای از عملکرد شناختی بود.
امواج گاما - سریع‌ترین امواج مغزی – نیز مشاهده شد. این امواج در پردازش اطلاعات پیچیده و حافظه نقش دارند.
یکی از بیماران، فعالیت مغزی شدیدی در لوب‌های گیجگاهی در هر دو سمت مغز نشان داد.
دکتر بورجیگین اشاره می‌کند که پیوندگاه گیجگاهی-جداری سمت راست برای حس همدلی بسیار مهم است.
او می‌گوید: «بسیاری از بیمارانی که از ایست قلبی نجات یافته و تجربه نزدیک به مرگ داشته‌اند، می‌گویند که این تجربه آن‌ها را به انسانی بهتر تبدیل کرده و توانایی درک و همدلی آن‌ها را افزایش داده است.»
تجربه نزدیک به مرگ
برخی از افرادی که تجربه نزدیک به مرگ را حس کرده‌اند، می‌گویند که زندگی‌شان مثل فیلمی از جلوی چشمشان می‌گذرد یا لحظات کلیدی را به یاد می‌آورند.
بسیاری می‌گویند نور شدیدی دیده‌اند و برخی دیگر تجربه خروج از بدن را توصیف کرده‌اند، گویی از بالا به صحنه نگاه می‌کرده‌اند.
آیا مغز بیش‌فعال که در تحقیقات دکتر بورجیگین مشاهده شده، می‌تواند توضیح دهد که چرا برخی افراد چنین تجربیات شدیدی در آستانه مرگ دارند؟
او می‌گوید: «بله، فکر می‌کنم همین‌طور باشد. دست کم 20 تا 25 درصد از بازماندگان ایست قلبی، گزارش داده‌اند که نوری سفید یا چیزی شبیه به آن را دیده‌اند که نشان می‌دهد قشر بینایی آن‌ها فعال شده است.»
او در مورد دو بیماری که پس از خاموش شدن دستگاه‌های تنفس مصنوعی، فعالیت مغزی بالایی داشتند، می‌گوید: «قشر بینایی آن‌ها (که از بینایی آگاهانه پشتیبانی می‌کند)، فعالیت شدیدی نشان داد که احتمالا با این تجربیات بصری مرتبط است.»
درک جدید
دکتر جیمو بورجیگین قبول دارد که مطالعه آن‌ها روی انسان‌ها بسیار محدود است و تحقیقات بیشتری لازم است.
اما بعد از بیش از 10 سال پژوهش در این زمینه، یک چیز برای او کاملا روشن است. او می‌گوید: «به جای این که مغز در ایست قلبی فعالیت کمی نشان دهد، به نظر می‌رسد که بسیار بیش‌فعال است.»
اما مغز در لحظه‌ای که متوجه می‌شود اکسیژن دریافت نمی‌کند، چه واکنشی نشان می‌دهد؟
او پاسخ می‌دهد: «ما در تلاشیم این موضوع را درک کنیم. در منابع علمی، اطلاعات کمی در این باره وجود دارد. واقعا هیچ چیزی مشخص نیست.»
او به خواب زمستانی اشاره می‌کند و می‌گوید که فرضیه‌ای درباره این موضوع دارد: «موجودات زنده، از جمله موش‌ها و انسان‌ها، یک مکانیسم درونی برای مقابله با کمبود اکسیژن دارند.»
جیمو بورجیگین توضیح می‌دهد: «تا کنون تصور بر این بوده که مغز در ایست قلبی، تنها یک ناظر بی‌تقصیر است. وقتی قلب از کار می‌افتد، مغز هم به سادگی می‌میرد. این تفکر رایج است که مغز نمی‌تواند با این شرایط مقابله کند و صرفا از بین می‌رود.»
اما او تاکید می‌کند که هنوز به‌ صورت قطعی نمی‌دانیم که آیا واقعا این‌ طور است یا نه.
او معتقد است که مغز به این راحتی دست از مبارزه نمی‌کشد. همان‌ طور که در مواجهه با بحران‌های دیگر از خود دفاع می‌کند، در اینجا نیز می‌جنگد و می‌گوید: «خواب زمستانی یکی از بهترین مثال‌هایی است که به نظر من نشان می‌دهد مغز در واقع دارای مکانیسمی برای زنده ماندن در این شرایط یا مقابله با کمبود اکسیژن است. اما این موضوع هنوز نیاز به بررسی دارد.»
چیزهای زیادی برای کشف باقی مانده است
دکتر جیمو بورجیگین بر این باور است که آنچه او و تیمش در مطالعات خود یافته‌اند، تنها مشتی نمونه خروار است و هنوز نکات بسیاری برای کشف کردن وجود دارد.
او می‌گوید: «من معتقدم که مغز دارای مکانیسم‌های درونی برای مقابله با هیپوکسی است (زمانی که از اکسیژن محروم می‌شود)، اما ما هنوز آن را درک نکرده‌ایم.»
دکتر بورجیگین می‌گوید: «ما می‌دانیم که افرادی که دچار ایست قلبی می‌شوند، تجربیات ذهنی شگفت‌انگیزی دارند و داده‌های ما نشان می‌دهد که این تجربه به دلیل افزایش فعالیت مغزی رخ می‌دهد.»
او در ادامه می‌افزاید: «اما اکنون سوال اینجاست که چرا مغز در حال مرگ، فعالیتش شدت می‌گیرد.»
او می‌گوید: «ما باید این موضوع را درک کنیم، و درباره آن مطالعه و تحقیق کنیم، چون ممکن است در مورد میلیون‌ها نفر، به‌ اشتباه تشخیص زودهنگام مرگ داده باشیم، چرا که هنوز مکانیسم مرگ را درک نکرده‌ایم.»

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/813989/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پدر معنوی فوتبال گیلان درگذشت

پدر فوتبال گیلان و اسطوره باشگاه ملوان درگذشت

مدیرعامل گوگل دیپ‌مایند: هوش مصنوعی تا ده سال آینده تمام بیماری‌ها را ریشه‌کن می‌کند

سطل زباله هوشمند Ameru با قابلیت تفکیک خودکار

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

شبکه دنا و کنگره شهدا؛ هم سنگر و هم افزا

کاهش متراژ غرفه‌ها برای حضور تعداد بیشتر ناشران است

باز آمدم چون ماه نو!

شاعرانه/ نه دست مانده نه تاب و توان به پیکر من

از دستکاری ژنتیکی تا بیوتروریسم؛ هشدار حمله هکرها به دی‌ان‌ای انسان!

امنیت روانی همسرت رو بِهَم نَریز

اصلاح و بهینه‌سازی زیرساخت برق گیلان نیازمند اعتبار ملی است

اراضی بستر سپیدرود ظرف 3 ماه آینده تعیین تکلیف می شود

عملیات اجرایی احداث واحدهای ثبتی ناحیه 3 رشت و لنگرود آغاز شد

کشف گورستان سه‌هزار ساله در این استان

بالا آمدن آب سد سیمره باعث قطع راه های ارتباطی روستاهای رودبار عرب شد

امشب مشتری به ماه سلام می‌کند / درخشش دو غول آسمانی

پاسخگویی هوش مصنوعی به مشتریان رستوران‌ها

شهرداری گرگان و بنیاد شهید گلستان برای خدمت به ایثارگران هم‌عهد شدند

خودروی بنز میلیاردی قاچاق در لاهیجان توقیف شد

دنبال علم و دانش نرو!

شاعرانه/ از تلخی جان کندنم، از عاشقی واسوختند

افتتاح مرکزمدیریت تجهیزات شبکه راهکار ناورانه برای افزایش پایداری برق گیلان

ستاره های آسمان در حال اجرای کنسرت

آموزش گام به گام مدل موی مجلسی

جشنواره‌ها گامی موثر در توسعه صنعت گردشگری است

داستانک/ مرد فلج

تسریع در صدور اسناد اراضی روستایی گیلان در دستور کار قرار گرفت

فعالیت 272 مراقب سلامت و 90 هزار سفیر سلامت در مدارس گیلان

برنامه «متا» برای آوردن هوش مصنوعی به چت‌های واتس‌اپ بدون نقض حریم خصوصی

تصویری با زوم بالا از سطح سیاره ی مریخ

آئین تکریم و معارفه فرمانده مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

جلالی که در میقات آرام گرفت

دل عاشق به پیغامی بسازد!

کارگران ستون اقتصاد کشورند

زیبایی شهرها مرهون تلاش شبانه‌روزی کارگران شهرداری است

اختتامیه اولین جشنواره رقابت های علمی و مهارتی سفیران سلامت استان گیلان

دو عارضه پنهان یائسگی زودرس در زنان

«چت‌جی‌پی‌تی» چاپلوس شده است

30 درصد از کدهای «مایکروسافت» نوشته هوش مصنوعی هستند

نسل چهارم الکترودهای سخت‌پوشی نانوساختار در اختیار صنایع کشور قرار گرفت

آثار باستانی 3000 ساله در جنوب شهر رشت!

تأکید بر تسریع در صدور اسناد اراضی روستایی گیلان

رضوانشهر، رکورددار بارش گیلان

گمان کنم تب آتشفشان تنیده به بندر

داستانک/ ماشین سرنوشت

سه فضانورد چینی با یک روز تاخیر به زمین بازگشتند

موشک «آلفا» هنگام پرتاب دچار حادثه شد

انجام اولین آزمون چسبندگی پروبیوتیک‌ها به سلول‌های هدف در کشور

دانشمندان یک خانه مریخی را منفجر کردند