نسیم گیلان

آخرين مطالب

کشف 4 سیاره فراخورشیدی در یکی از نزدیکترین ستارگان به زمین اقتصادی

کشف 4 سیاره فراخورشیدی در یکی از نزدیکترین ستارگان به زمین
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / ستاره «بارنارد»(Barnard) یک ستاره کوچک و کم‌نور است که ستاره‌شناسان آن را «کوتوله سرخ» می‌نامند. این ستاره یکی از نزدیکترین ستارگان به زمین است و اکنون چهار سیاره کوچک در حال چرخش به دور این ستاره کشف شده است.
این سیارات تازه کشف شده تنها حدود 30 درصد جرم زمین، جرم دارند و آنچنان به ستاره «بارنارد» نزدیک هستند که یک سال در آنها تنها چند روز به طول می‌انجامد.
با وجود کمترین فاصله این ستاره با سیاره زمین، نور آن تنها 6 سال طول می‌کشد که به زمین برسد، اما آنقدر ضعیف است که با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شود.
اندازه ستاره«بارنارد» به سیاره مشتری نزدیکتر است. سه ستاره‌ای که منظومه «آلفا قنطورس»(Alpha Centauri) را تشکیل می‌دهند، به همراه این ستاره از نزدیکترین ستاره‌ها به ما هستند.
به نقل از فیز، سیاراتی که به تازگی در اطراف ستاره «بارنارد» کشف شده‌اند، بسیار کم‌نور هستند و نمی‌توان آنها را حتی با تلسکوپ نیز به راحتی دید، پس آنها چگونه دیده شدند؟ پاسخ در تأثیر جاذبه آنها بر ستاره نهفته است.
جاذبه گرانشی متقابل، سیارات را در مدار خود نگه می‌دارد و ستاره را به حرکت درمی‌آورد که این حرکت توسط ابزارهای طیف‌نگار حساس شناسایی می‌شود. طیف‌نگارها نور این ستاره را به طول موج‌های تشکیل‌دهنده آن تجزیه می‌کنند. همچنین می‌توان از آنها برای اندازه‌گیری حرکت ستاره استفاده کرد.
با این حال، این چالشی مهم برای شناسایی رفتار خود ستاره است. ستارگان سیال هستند و کوره اتمی در هسته آنها تکانش‌هایی را ایجاد می‌کند که میدان مغناطیسی به وجود می‌آورد (مانند تکانش شدید هسته مذاب زمین که باعث تولید میدان مغناطیسی در زمین می‌شود). سطح ستاره‌های «کوتوله سرخ» مملو از طوفان‌های مغناطیسی است. این فعالیت می‌تواند وجود یک سیاره را شبیه‌سازی کند، در حالی که سیاره‌ای در آنجا وجود ندارد.
فرآیند یافتن سیارات با این روش با ساخت ابزارهای طیف‌نگار بسیار حساس آغاز می‌شود. آنها بر روی تلسکوپ‌های به اندازه کافی بزرگی نصب می‌شوند تا نور کافی را از ستاره دریافت کنند. سپس نور به طیف‌نگارها فرستاده می‌شود که داده‌ها را ثبت می‌کند. پس از آن، ستاره‌شناسان یک ستاره را ماه‌ها یا سال‌ها رصد می‌کنند و پس از سنجیدن دقیق داده‌های به‌دست‌آمده و محاسبه فعالیت‌های مغناطیسی ستاره‌ای، از آنها برای شناسایی نشانه‌های کوچک از سیارات در حال چرخش استفاده می‌کنند.
تیمی به سرپرستی «جونای گونزالز هرناندز» (Jonay González Hernández) از مؤسسه اخترفیزیک جزایر قناری در سال 2024، گزارشی مبنی بر چهار سال رصد بر ستاره بارنارد با «طیف‌نگار اسپرسو» (نوعی از طیف‌نگار جهت مشاهدات طیف‌سنجی فراسیاره‌ای سنگی) در «تلسکوپ بسیار بزرگ» در رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی ارائه داد. آنها یک سیاره مشخص را شناسایی کرده و گزارشی شامل نشانه‌هایی از وجود سه سیاره دیگر را ارائه کرده بودند.
اکنون تیمی به سرپرستی«ریتویک باسانت»(Ritvik Basant) از دانشگاه شیکاگو در طول سه سال رصد، ابزار «مارون-ایکس»(Maroon-X) را بر روی تلسکوپ «جیمنای نورث»(Gemini North) اضافه کردند. بررسی داده‌های آنها وجود سه سیاره از چهار سیاره را تأیید کرد، در حالی که ترکیب هر دو دسته از داده‌ها حاکی از وجود چهار سیاره بود.
زمانی که یافته‌های جدید در دنیای علم، در محدودیت‌های فعلی نگنجند، باید از صحت یافته‌ها اطمینان پیدا کرد. از این جهت زمانی که این تیم‌ با استفاده از تلسکوپ‌ها، ابزارها و کدهای رایانه‌ای مختلف به نتایج یکسانی رسیدند، صحت یافته‌های آنها تایید شد.
این سیارات یک منظومه فشرده را تشکیل می‌دهند که دارای دوره‌های مداری کوتاه، بین دو تا هفت روز زمینی هستند. برای مقایسه نزدیکترین سیاره خورشیدی به ما یعنی عطارد در 88 روز به دور خورشید می‌چرخد. این احتمال وجود دارد که جرم آنها کمتر از جرم زمین باشد. آنها احتمالاً سیارات سنگی هستند، با سطوح سنگی برهنه که مورد حمله تشعشعات ستاره میزبان خود قرار گرفته‌اند. آنها برای نگهداری آب مایع دارای دمای بسیار بالایی هستند و این احتمال وجود دارد که هر گونه جوی در آنها از بین رفته باشد.
این تیم‌ها به دنبال سیاره‌هایی با دوره مداری طولانی‌تر و دورتر در منطقه قابل سکونت ستاره (جایی که آب مایع در سطح سیاره موجود باشد) بودند، اما سیاره‌ای را شناسایی نکردند.
اطلاعات دیگر در مورد این سیارات جدید، مانند اندازه تخمینی آنها در دسترس نیست. بهترین راه برای یافتن این اطلاعات نظارت بر گذر آنها از مقابل ستاره‌شان است. زمانی که سیارات از مقابل ستاره خود عبور می‌کنند، می‌توان میزان انسداد نور ستاره‌ توسط آنها را اندازه‌گیری کرد، اما جهت‌گیری و چرخش سیارات در ستاره «بارنارد» به گونه‌ای نیست که ما بتوانیم این جزئیات را تشخیص دهیم.
با این وجود، سیارات ستاره «بارنارد» به ما اطلاعاتی درباره شکل‌گیری سیارات دیگر می‌دهند. آنها در یک قرص پیش‌سیاره‌ای(protoplanetary disk) از مواد تشکیل می‌شوند که در دوران جوانی ستاره به دور آن می‌چرخند.
ذرات گرد و غبار به هم چسبیده و به تدریج صخره‌هایی ساخته می‌شوند که در سیاره‌ها انباشته می‌شوند. «کوتوله‌های سرخ» رایج‌ترین نوع ستارگان هستند و به نظر می‌رسد که اکثر آنها سیاره دارند. هر زمان که مشاهدات کافی از چنین ستارگانی به دست آوریم، سیاره‌های جدیدی را کشف می‌کنیم. در نتیجه احتمالاً تعداد سیارات در کهکشان ما بسیار بیشتر از ستاره‌هاست.
اغلب سیاراتی که کشف شده‌اند، نزدیک به ستاره خود هستند. آنها داخل منطقه قابل سکونت منظومه خود قرار دارند و سهولت در یافتن آنها تا حد زیادی به دلیل نزدیکی آنها به زمین است. نزدیکتر بودن به این معناست که کشش گرانشی آنها بیشتر است و دارای دوره‌های مداری کوتاه‌تری هستند. بنابراین ستاره‌شناسان مجبور نیستند ستاره را برای مدت طولانی زیر نظر داشته باشند. همچنین احتمال گذر آنها افزایش می‌یابد و بنابراین در بررسی‌های گذری مشاهده می‌شوند.
ماموریت «پلاتو»(به معنی افلاطون) متعلق به آژانس فضایی اروپا که قرار است در سال 2026 پرتاب شود، برای یافتن سیارات دورتر از ستارگانشان طراحی شده است. این ماموریت می‌تواند سیارات فراخورشید بیشتری را در مناطق قابل سکونت ستاره خود کشف کند و همچنین اطلاعاتی به ستاره‌شناسان در رابطه با غیر عادی بودن یا نبودن منظومه شمسی که سیاره‌ای خیلی نزدیک به خود ندارد، بدهد.
این مقاله در The Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/808213/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجتماع بزرگ «امام رضایی‌ها» در رشت برگزار شد

کشف منبع جدیدی از طلا در کیهان

محفل شعر رضوی «سایه سار کرامت» در آستانه اشرفیه برگزار شد

آلومینیوم اراک 1-1 ملوان؛ رضایت زارع و حسینی به تقسیم امتیازات

اجتماع باشکوه امام رضایی ها / آسمان رشت نورافشانی شد + تصاویر

بازیگر پیشکسوت سینمای ایران در آستارا به خاک سپرده شد

معنی ضرب المثل "نفسش از جای گرم درمی‌آید"

کتاب‌های تازه محمدرضا شفیعی کدکنی در نمایشگاه امسال

دیدار معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش با خانواده دو شهید در لنگرود

برگزاری نشست بررسی مطالبات خانواده‌های شهدا و ایثارگران استان مازندران با حضور رئیس بنیاد شهید

مسابقه بزرگ فرهنگی «شهدای خدمت»برگزار می‌شود

31 زندانی همزمان با دهه کرامت در گیلان آزاد شدند

مجموعه کامل آثار نادر ابراهیمی در نمایشگاه کتاب تهران

اهتمام جدی دولت چهاردهم در مدرسه سازی

شاید تا 10 سال دیگر، آیفونی وجود نداشته باشد!

دانشمندان: سفر‌های بین کهکشانی تا 100 سال آینده به واقعیت تبدیل می‌شود

«عباس خان مختاری» بازیگر پیشکسوت سینمای ایران درگذشت

ترکیب ملوان در مصاف با جوانترین تیم لیگ

ترکیب ملوان در مصاف با جوان‌ترین تیم لیگ

«استراتژی‌های کوچینگ» روانه بازار نشر شد

خورشید در نهایت، تمام حیات روی زمین را نابود خواهد کرد

افزایش 30 درصدی ذخیره سد سفیدرود در گیلان

افزایش 30 درصدی ذخیره آب سد سفیدرود در گیلان

بخشی از کتاب/ هنر خوب‌ زندگی‌ کردن

کاهش مصرف سموم در باغ‌های سیب با اینترنت اشیاء

دیدار معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با جانبازان نخاعی

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

دیدار مدیرعامل صندوق اشتغال و کارآفرینی ایثارگران با مادران شهدای محله جوادیه

شوک قیمتی به سفره مردم/ مرغ و نان گران می‌شود

دو خط کتاب/ بیچارگان

رمان «برای مادرم» منتشر شد

افزایش 30درصدی ذخیره سد سفیدرود در گیلان

کشف جدید فضایی؛ زمین در محاصره تکه‌های مخفی ماه

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم محبوبه بلباسی، همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

تبدیل گرمای بدن به برق با مهندسی فضای خالی اتمی

6 هزار کیلومتر از خطوط برق گیلان بازسازی می‌شود

اشتباه در کتاب‌ درسی!

اشتباه است فکر کنیم افراد فوق مدرن با داستان زندگی نمی‌کنند

کشف شباهت‌های جدید بین مریخ و زمین

شاید سیارک «وستا» تکه‌ای از یک سیاره منظومه شمسی باشد

بازآموزی مغز، امید تازه‌ای برای مبتلایان به درد مزمن رقم می‌زند

دومین اهدای عضو سال جاری در استان به سه بیمار زندگی دوباره بخشید

رقابت‌های دوومیدانی قهرمانی بانوان کشور در گیلان آغاز شد

بیش از 28 هزار عدد کارت هوشمند ملی آماده تحویل در گیلان

هوای گیلان 6 درجه گرمتر می‌شود

قیمت سکه و طلا 18 اردیبهشت در بازار رشت

اولین کتابی که در غرفه آثار رهبر انقلاب به فروش رفت چه کتابی بود؟

کتابی در حوزه خط مشی‌گذاری عمومی منتشر شد

تأثیر شگفت‌انگیز ریاضیات بر رشد ذهنی کودکان

لحظات ناب رضوی در آسایشگاه معلولین و سالمندان گیلان