نسیم گیلان

آخرين مطالب

کدام بانوان گیلانی نخستین مدارس دخترانه را تاسیس کردند؟ اجتماعي

کدام بانوان گیلانی نخستین مدارس دخترانه را تاسیس کردند؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا/گیلان به مناسبت روز معلم، نام و یاد بانوان فداکاری را گرامی می‌داریم که در تاسیس اولین مدارس دخترانه و ترویج آموزش به دختران گیلان تلاش کردند.
یک سده پیش، آرزوی بسیاری از دختران باسواد شدن بود. روزهایی که تنها مکتب‌خانه و کلاس‌های اکابر، بار آموزشی را در کشور به دوش می‌کشید، در بسیاری از مناطق حتی دختران اجازه نداشتند به مکتب‌خانه بروند؛ سرانجام با آغاز تحولات مشروطه خواهی، زنگ شیوه‌های نوین آموزشی هم در کشور نواخته می‌شود.
ابتدا مدارس نوین برای پسران راه‌اندازی شد و تشکیل مدارس دخترانه با مرارت‌های زیادی روبه‌رو بود و فشارهای اجتماعی و مذهبی برای دخترانی که در کلاس‌های درس حاضر می‌شدند، مضاعف بود.
گیلان و رشت، از استان‌های پیشرو در راه‌اندازی مدارس دخترانه بود. ساختمان مدرسه تاریخی فروغ رشت، سندی بر این مدعاست که رشت از سال 1284 مدرسه دخترانه داشت. در این مدرسه، دخترانی آموزش دیدند که بعدها خود مروج تحصیل دختران دیگر شدند و مدارسی همچون «سعادت نسوان» را پایه گذاردند.
بانوان معلم جهت هموار شدن این راه سخت برای آیندگان، مشقت‌های زیادی را متحمل شدند. امروز مدیون بانوانی هستیم که این سدها را شکستند و نام‌شان در تاریخ هم گم شده است؛ از لابه‌لای منابع، نام چند زن گیلانی پیشرو در آموزش دختران دیده می‌شود.
کمتر از یک دهه از تاسیس نخستین مدرسه دخترانه در تهران می‌گذشت که رشت نیز به همت «آذرمیدخت نیکروان» صاحب یک دبستان دخترانه شد. وی در سال 1293 اولین مدرسه دخترانه را در رشت دایر کرد که نتیجه آن برگزاری اجتماع شکستن شیشه‌ها، پرتاب سنگ و کلوخ از سوی مردم به وی و مدرسه‌اش بود اما تلاش‌ها همراه با شکیبایی ادامه داشت. این در حالی بود که هنوز مدرسه پسرانه دولتی هم به طور رسمی در گیلان دایر نشده بود؛ اوایل تیرماه 1298 خورشیدی مدرسه نمره یک پسرانه در یک خانه استیجاری راه‌اندازی شد.
«پوراندخت خدیو» یکی از شاگردان مدرسه سعادت نسوان رشت (تاسیس 1296 خورشیدی) در خاطرات دوران تحصیلش می‌نویسد «فراشی به نام مراد مامور بود که هر روز سر خیابان بایستد تا پسرهای مدرسه شاهپور با گلوله‌های برفی به جان ما نیفتند و درس خواندن ما را مسخره نکنند.»
مدرسه «شمسیه» (1327ه.ق) نیز یکی دیگر از مدارس دخترانه بود که پیش‌تر به همت شیخ علی طالقانی دایر شده بود، این مدرسه بعدها به نام مدرسه بنات اسلامی به مدیریت خانم احترام السیاده با کمک‌های دولتی به حیات خود ادامه می‌دهد.
از بین زنان پیشرو در آموزش دختران، تلاش‌های «روشنک نوعدوست» چشمگیرتر است. روشنک نوعدوست متولد 1277 در رشت است، وی در 21 سالگی، ریاضی و عربی و فارسی را به کمال می‌دانست و دبستان سه کلاسه‌ای در سال 1296 خورشیدی در رشت افتتاح کرد.
منابع نوشته‌اند روشنک نوعدوست دختران بی بضاعت را با هزینه شخصی آموزش می‌داد. وی به شاگردانش یادآور می‌شد: «دختران من یک مادر خوب و فداکار اما بی‌دانش، هیچ وقت کافی نیست».
فعالیت‌های فرهنگی روشنک نوعدوست به معلمی بسنده نمی‌شد زیرا تشکیل اکابر، کتابخانه، برنامه‌های سخنرانی و از همه مهم‌تر انتشار نشریه «پیک سعادت نسوان» از برنامه‌های روشنک نوعدوست بود. او بین سال‌های 1306تا 1307 دو ماهنامه خود را منتشر می‌کرد.

نسیم گیلان

روشنک در شماره 6 نشریه معترض می‌شود که تعداد مدارس دخترانه در این زمان در گیلان 20 مدرسه است که تنها هفت مدرسه دولتی بوده و در مقایسه 50 مدرسه پسرانه در گیلان است که 12 مدرسه ملی و 38 مدرسه دولتی است. نشریه پیک سعادت نسوان به دلیل سرمقاله‌های اعتراض‌آمیز در تبعیض تحصیل میان دختران و پسران سرانجام بسته می‌شود.
فریدون نوزاد در کتاب تاریخ نمایش، درباره این بانوی روشنفکر می‌نویسد: «اگرچه روشنک نوعدوست توانسته مدرسه را حفظ نموده و از چنگال خونین بعضی دولتیان نجات دهد ولی تا سال 1320 کاملا تحت نظر شهربانی بود.»
«خدیجه نظرداد»، بانوی فرهیخته دیگری است که در سال 1298 در غازیان بندر انزلی متولد شد. او در شرایطی درس خواند که فراگیری دانش دختران تنها محدود به رفتن به مکتب‌خانه و مدارس خصوصی بود. او پس از اتمام تحصیل و در شرایطی که اغلب خانواده‌ها راضی به تحصیل دختران در مدارس دولتی نبودند، در خانه پدر مدرسه‌ای با عنوان «مدرسه ملی» برای آموزش دختران انزلی برپا کرد.

نسیم گیلان

دختران نوجوان با پرداخت شهریه مختصری نزد خدیجه نظرداد خواندن و نوشتن می‌آموختند. از سال 1316 خورشیدی وی به دعوت اداره فرهنگ بندر انزلی، در دبستان سنائی غازیان به تدریس می‌پردازد و پس از سه دهه فعالیت پرثمر فرهنگی در کسوت مدیر دبستان فاطمیه سیاح غازیان بازنشسته می‌شود؛ طی این سال‌ها نه تنها آموزگار دختران انزلی بود، بلکه دانش آموزانش او را دوست، مشاور و مادر روحانی خود می‌دانستند.
این بانوی فداکار و معلم دختران انزلی در نخستین ساعات بامداد روز چهارشنبه 19آذر 1382 در یکی از آپارتمان‌های شهرک اکباتان تهران چشم از جهان فرو بست.
«نوش آفرین پورزردشت» نیز جزء اولین معلمان زن در لشت‌نشا بود. شکل‌گیری تشکیلات فرهنگی در لشت‌نشا مرهون همت و پشتکار امین‌الدوله و پورزردشت بوده است (نشریه گیله وا سال 17 ویژه نامه لشت نشا).
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/750598/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سورپرایز جذاب آب و هوایی برای هفته اول خرداد

تصویر روز ناسا؛ شفق قطبی گنبدی شکل در آسمان

پیام ستاد مردم‌نهاد خانواده شهدای مدافع حرم در پی عروج شهادت‌گونه آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و هیئت همراه

دیدار معاون رییس‌جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید امیرعبداللهیان

سوم خرداد؛ روز حماسه و ایثار، یادآور رشادت‌های مردم ایران

عزاداری ماسالی‌ها به یاد شهدای خدمت

تعطیلی همه فعالیت‌های فرهنگی و هنریِ گیلان تا 6 خرداد 1403

92 درصد چک‌ها در فروردین وصول شد/ کاهش چک برگشتی نسبت به اسفند

کاهش 30 درصدی مبادله چک در فروردین ماه

تداوم خدمت صادقانه به مردم بدون وقفه

فرزندمان را رها کنیم!

بیانیه مجمع نمایندگان طلاب جانباز حوزه‌های علمیه در پی شهادت رییس‌جمهور و همراهان

شوق خدمت و نگاه انقلابی از ویژگی‌های بارز رئیس جمهور شهید بود

توییت فرزند شهید همت درباره شهادت آیت الله رئیسی/ خدایا شکرت که رای‌ام لایق شهادت بود

چین 4 ماهواره را به فضا پرتاب کرد

بیانیه مجمع نمایندگان طلاب جانباز حوزه‌های علمیه پیرامون شهادت رئیس جمهور و همراهان

پیام تسلیت مدیرعامل و نائب رئیس هیات مدیره سازمان سلامت کوثر

آخرین آمار چک‌های برگشتی/92 درصد چک‌ها وصول شد

بار کامیون‌های حامل شن و ماسه در راه‌های شهرستان کنترل شود

مراسم عزاداری شهید خدمت در 382 بقعه متبرکه گیلان برگزار می‌شود

دلیل حسادت از دید سوگل مشایخی

قصاص برای زن خیانتکاری که شوهرش را کشت

برگزاری آئین عزاداری شهادت رئیس جمهور و هیات همراه در سمنان

حضور نمایندگان ویژه دکتر قاضی زاده هاشمی در مراسم بدرقۀ شهدای حادثۀ سقوط بالگرد رئیس جمهور و همراهان

شاعرانه/کودکی دیدم ماه را بو می‌کرد

زمان برگزاری امتحانات نهایی دانش‌ آموزان اعلام شد

با میکروکره‌ها و مزایای آنها در دارورسانی آشنا شوید

رئیس‌جمهور، همچون شهید بهشتی مظلوم بود

«شهید جمهور» از نگاه گیلانی‌ها/ گوهر نابی را از دست دادیم

رحیم سرهنگی یاد و خاطره شهید مالک رحمتی را گرامی داشت

زمان برگزاری انتخابات ریاست‌ جمهوری اعلام شد

افشاگری از یک اتفاق درباره سقوط بالگرد رئیسی

کشف مسیر جدیدی از مرگ سلول‌های سرطانی برای اولین بار

حضور نمایندۀ ویژۀ رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در مراسم سوگواری شهادت رئیس جمهور، امام جمعه و استاندار آذربایجان شرقی

ادای احترام نمایندگان ویژه رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به شهدای وادی رحمت تبریز

شهید موری زاده مجاهدی نستوه و خستگی ناپذیر بود که تا پایان پای نظام و انقلاب اسلامی ایستاد

جزئیات کامل مراسم تشییع رییس‌جمهور و یاران شهیدش در تهران، تبریز، قم و مشهد

مادر شهید رادمهر: آیت الله رئیسی شرمنده خون شهدا نشد

پیام مقتدی صدر در پی شهادت رئیس‌جمهور ایران و همراهان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 1 خرداد 1403

مراسم عزاداری شهادت رییس جمهور و همراهانش در لوندویل آستارا

داستانک/اولین نفر باش

گو دل از ما مهربانان مشکنید

مراسم محوری عزاداری شهادت آیت الله رییسی در گلزار شهدای رشت

برپایی مراسم عزاداری شهادت رییس جمهور در گلزار شهدای رشت

شهادت پاداش تلاش های شبانه روزی آیت الله رئیسی بود

دانشگاهیان استان گیلان در سوگ شهید جمهور

دانشگاهیان استان گیلان در سوگ شهید جمهور + تصاویر

وقتی میگن اندازه خورشید معمولی است به چه معناست؟

تصاویر تلسکوپ فضایی جیمز وب از 19 کهکشان مارپیچی