نسیم گیلان

آخرين مطالب

بازآفرینی بازار چهارسوق شاقاجی ماشینِ زمانِ سفر به دوران صفوی فرهنگي

بازآفرینی بازار چهارسوق شاقاجی ماشینِ زمانِ سفر به دوران صفوی
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - بازار چهارسوق دهستان شاقاجی شهر سنگر در استان گیلان، بازاری که شاهان قاجار در سفرهایشان به فرنگ از آن دیدن کرده‌اند و ناصرالدین شاه درباره آن در سفرنامه‌اش نوشته قرار است به همان شکل قدیمی بازآفرینی شود، تحقق این امر می‌تواند ماشین زمانی برای سفر به دوران صفوی و بازگرداندن گذشته خواندنی شاقاجی باشد.
راه سنگفرش معروف به شاه عباسی در دوره صفوی، از آستارا آغاز و با گذر از شهرها و روستاهای غرب گیلان تا ساری می‌رفت. این راه با ایجاد فرعی‌هایی با استان‌های همجوار در ارتباط بود. به‌عنوان مثال راه کاروانروی رشت به قزوین، از جاده سیاهکل، دیلمان، عمارلو عبور می کرد.
در دوره قاجار، جاده دیگری از رشت به سمت قزوین احداث شد که این راه با گذر از پل عراقِ رشت به سمت سنگر و دهستان شاقاجی رفته و در امتداد مسیر از پشت امامزاده هاشم در سراوان عبور و با گذر از پشت سپیدرود به سمت منجیل می رفت.
این راه جدید از ابتکارات خسروخان گرجی حاکم وقت گیلان بود. او در تفلیس زاده شد و زمانیکه پسر بچه‌ای بیش نبود بعنوان کارگر به ایران می‌آید. بعدها او به واسطه لیاقت‌هایش حاکم گیلان و در دوره او کارهای عمرانی زیادی در گیلان انجام می‌شود.
ساخت چندین پل خشتی در رشت، بزرگترین پل خشتی بر رودخانه قزل اوزن در لوشان، احداث راه رشت به منجیل و قزوین، باروت کوبی و قورخانه در جزیره میان پشته انزلی و چندین حمام عمومی از جمله کارهای اوست.
بنا بر گزارش لوئی رابینو، نایب کنسول انگلیس در رشت در اوایل قرن بیستم، طبقه اشراف با ایجاد یک شورش عمومی ساختگی (برای فرار از پرداخت مالیات) به سال 1293 قمری و سعایت چینی به دربار، در نهایت سر خسروخان گرجی بالای دار رفته و اموالش به نفع حکومت مصادره می‌شود.
حالا من در جاده‌ای به سرعت حرکت می‌کنم که از ابتکارات خسروخان گرجی بود. راهی که پیش از این کاروان‌ها با شتر و اسب و قاطر طی می‌کردند. جاده‌ای که نخستین خودروی وارداتی از اروپا از آن عبور کرد ولی در گردنه صعب‌العبور آب ترش، دچار حادثه شد.
بعد از عبور از شهر سنگر به سمت دهستان شاقاجی می‌روم، دهستانی که بازاری چهارسوق داشت و شاهان قاجار در سفرهایشان به فرنگ از این بازار دیدن کرده‌اند.
بازاری که یکی از اهالی می‌گوید: اکنون حدود یک دانگ از قسمت غربی بازار که از سمت حمام به مغازه‌های داخل و پشت بازارچه اتصال دارد در مالکیت خاندان مرحوم ابراهیم معتدل، خان و همه کاره شاقاجی است.
ناصرالدین شاه قاجار، در سفرنامه خود به تاریخ 1210/4/25 قمری مقارن با 12/ 2/ 1275 خورشیدی درباره بازار شاقاجی می‌نویسد: «... بعد راندیم توی جنگل سمت چپ، بین راه بازار زیاد است. ... شنبه بازار و غیره... نهار افتادیم به ملک دهبنه که مشهور به شاه آقاجی است که مال میرزا عبدالوهاب مستوفی است. نهار خوردیم و راندیم...خیلی بازار و حمام معتبری بود مانند تمام نقاط ایران در گیلان نیز مردم هر محل یک روز را برای تهیه مایحتاج خود تعیین کرده و در آن روز بازار تشکیل می دادند».

نسیم گیلان

اما بازار فعلی شاقاجی به رونق گذشته نیست. بازاری که در گذشته چهار سوق بود و شب‌ها با چهار در چوبی بزرگ دولنگه بسته و بدین نحو از دکان‌های بازار محافظت می‌شد.
دهیار شاقاجی بازار فعلی شاقاجی را به من نشان می‌دهد و درباره این بازار می‌گوید: بازار هفتگی شاقاجی از گذشته‌های دور تا به امروز در روزهای پنجشنبه هر هفته تشکیل می‌شد و به نظر می‌رسد در سفرنامه ناصرالدین شاه منظور پنجشنبه بوده نه شنبه.
مهرداد فلک دوست اضافه می‌کند: بازار شاقاجی به واسطه قرارگیری در مسیر راه کاروانروی قزوین به رشت، اعتبار و جایگاه خوبی داشت. در حال حاضر در تمام شاقاجی حدود هزار باب مغازه دایر است و اکنون 40 دکان در بازارچه و بافت قدیمی بازار فعال است. به همین دلیل بازار شاقاجی برخلاف دیگر بازارهای دهستان‌های گیلان، همانند کاروانسراهای درون شهری، دارای چها درب در چهار جهت بود و شب‌ها درها را می‌بستند.
فلک دوست موقعیت درهای بازار شاقاجی را هم نشان می‌دهد که متاسفانه با بهسازی مغازه‌ها، درهای قدیمی را تخریب کرده‌اند. اما درب چوبی و دو لنگه ضلع جنوبی هنوز پابرجاست. دربی نه چندان بلند که با الوارها و ستون‌های چوبی، استوار شده و با سقف دیگر مغازه‌ها دورتا دور، حلب کوب شده است.
وی با اشاره به موقعیت قرار گیری بازار در جوار جاده اصلی و نزدیکی آن به مسجد و حمام تاریخی شاقاجی می‌گوید: اگرچه مسجد درون بافت بازار نبود، ولی مسجد و حمام در یک راستا و در جوار بازار بودند و این خود نشان دهنده اهمیت و موقعیت بازار سنتی است. مسجد شاقاجی هم یک بنای چوبی بود که دهه‌های پیش به طور کامل تخریب و نوسازی شده است.
دهیار شاقاجی، همچنین می‌گوید:
فلک دوست، درباره وجه تسمیه نام روستا هم می‌گوید: دو دلیل در منابع و روایت‌های شفاهی ذکر شده است؛ یکی اینکه شاقاجی برگرفته از نام شاهان قاجار است و آن هم به دلیل حضور و سراپرده شاهی در سفرهای شاهان قاجار در این محل است و دومی؛ می‌گویند به‌خاطر وجود یک درخت کهنسال و تنومند در روستا، عوامل قاجار این نام را برگزیدند. باتوجه به ترک زبان بودن قاجارها شاه آقاجی در زبان ترکی به معنی درخت بزرگ است.
بازار شاقاجی در دوره‌های مختلف از اهمیت و موقعیت خاصی برخوردار بوده و اهالی شهرستان سنگر برای تهیه مایحتاج خود به این بازار رجوع می‌کردند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/724618/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش توان تولید گرافن با راه‌اندازی تأسیسات جدید

کارمندان «مایکروسافت» حق ندارند از «دیپ‌سیک» استفاده کنند

شوک بزرگ به سفره مردم/ افزایش قیمت مرغ و نان از این ماه؟

تصادف موتورسیکلت با عابر پیاده در آستارا یک کشته برجا گذاشت

داره فعل مجهول رو درس میده!

شبا نذاره غصه و تنهایی مزاحمت شه!

نانوپوشش ضدخوردگی، استانداردهای صنعت را به چالش می‌کشد

شرکت نفت خزر و دانشگاه گیلان تفاهم‌نامه امضا کردند

دیگه به هیچ خوشی اعتماد ندارم!

وضع مالی بد فردوسی!

ما ربات‌ها را بر اساس جنسیتشان قضاوت می‌کنیم!

سفره مردم تنگ‌تر شد/ مرغ و نان دوباره گران می‌شود؟

لزوم تقویت تولیدات داخلی /سرمایه گذاری را مختل نکنید

حتی اگر نباشی می آفرینمت!

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

ادعای ژاپن برای ساخت پهپادی که صاعقه را هدایت می‌کند

عکس/ نمایی شگفت انگیز از روستای سطلسر لاهیجان از فراز آسمان

گیلان دچار معضل کاهش جمعیت است

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

راز چشم‌های آبی فاش شد؛ همه به یک انسان اولیه اروپایی بازمی‌گردند

سامانه ذخیره‌سازی انرژی بدون لیتیوم با عمر 25 سال معرفی شد

آغاز دوباره حفاری اکتشافی نفت و گاز دریای خزر پس از مدت‌ها وقفه

قیمت جدید طلای 18 عیار در بازار ( جمعه 18 اردیبهشت 1404)

رویداد «لنز لنگرود» برگزار شد

پیدا شدن جسد مردی حدود 65 ساله در آستانه اشرفیه

حضور خدام بارگاه منور رضوی در سیاهکل + تصاویر

بازیگر معروف سینما درگذشت

عملیات اکتشافی نفت در دریای خزر آغاز شد

100 بسته معیشتی در آستانه اشرفیه توزیع می شود

سخنان دلنشین دکتر کاکایی

سخنان ارزشمند دکتر قمشه ای

غزل زیبای سعدی

پیام تبریک استاندار گیلان به مناسبت روز جهانی هلال‌احمر

ضرورت توانمندسازی و بازگشت شرافتمندانه زندانیان

کشف ماهواره ناسا درباره انتشار اشعه ایکس از سیاه‌چاله

حفاری اکتشافی نفت ایران در دریای خزر پس‌از 3 دهه وقفه آغاز شد

عملیات اجرایی حفاری خزر با فرمان وزیر نفت آغاز شد

روزگار از من گرفت

سقوط کاوشگر قدیمی شوروی روی زمین،«سقوط معمولی» نخواهد بود

فرسودگی آسفالت در مسیر ارومیه به بندرعباس صدای رانندگان را درآورد

برگزاری آزمون ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی حفظ قرآن در گیلان

شاعرانه/ رفت عمر من از دست من

سیستم ایمنی باعث ایجاد ترس می‌شود و روانگردان‌ها این واکنش را مسدود می‌کنند

نشاء برنج در 60 هزار هکتار از شالیزارهای گیلان انجام شد

روزی شلوغ البته نه برای همه!

کاردستی قشنگ تابستونی بسازیم

درختان صنوبر چند ساعت قبل از خورشیدگرفتگی، با یکدیگر صحبت می‌کنند!

شاعرانه/باغ جان را صبوحی آب دهید

اجتماع بزرگ «امام رضایی‌ها» در رشت برگزار شد

کشف منبع جدیدی از طلا در کیهان