نسیم گیلان

آخرين مطالب

شوق جهانی" تی‌تی" با ماسوله تمام می‌شود فرهنگي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان- شهرک تاریخی ماسوله در سال 2007 در میراث تاریخی یونسکو به طور موقت ثبت شد تا مسیر هرگونه تغییر و آسیب به آن بسته شود. در گذر سال‌ها این شهر رفت و آمد مدیران، کارشناسان بین‌المللی، ملی و استانی بسیاری را به خود دید که بررسی‌ها و گزارش‌های متعددی را از این قطعه تاریخی به همراه داشت.
همچنان پرونده جهانی شدن ماسوله اندرخم یونسکو باقی مانده بود تا اینکه آبان ماه 1400 ماسوله عنوان شهر کامل از نگاه ارزیابان بین المللی را از آن خود کرد که به اعتقاد کارشناسان قدمی مهم در مسیر ثبت جهانی آن محسوب می‌شد و ارزیاب یونسکو بالاخره پس از گذشت 11 سال از آغاز فرایند ثبت جهانی منظر فرهنگی ماسوله، ششم مهرماه 1401 وارد این شهر تاریخی شد و فرآیند اولیه ثبت جهانی ماسوله را آغاز کرد و قرار شد نتیجه شهریور 1402 در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو اعلام شود.
26 شهریور(17 سپتامبر 2023)، چهل‌ وپنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO)برگزار شد و خبر ثبت جهانی کاروانسرای تی تی گیلان در قالب پرونده کاروانسراهای ایران به همراه53 کاروانسرای تاریخی کشور بررسی و با تصویب اعضای کمیته به عنوان بیست و هفتمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد اما از ثبت جهانی ماسوله خبری نشد.


مجموعه کاروانسرای تی‌تی در سال 1353 به ثبت ملی رسید؛ این کاروانسرای کهن در محور گردشگری سیاهکل به دیلمان در شرق گیلان واقع شده است. نام این کاروانسرایِ برآمده از آجر، ساروج و سنگ های رودخانه ای به دلیل قرارگیری در منطقه ای پرشکوفه، تی تی (در گویش گیلکی به معنای شکوفه) نام گرفته است و از قدیمی ترین بناهای سیاهکل محسوب می شود که در مسیر راه کاروانی دیلمان به لاهیجان قرار دارد.
کاروانسرای تی تی در مجاورت مسیر گردشگری سیاهکل به دیلمان در سمت راست رودخانه شمرود و محل تلاقی آب شمرود و باباکوه قرار گرفته و در گذشته مسیر تجاری و ارتباطی شرق گیلان به بخش مرکزی ایران بوده است.
این بنا در اواخر دوران حکومت محلی کیایی که درعصر تیموریان در لاهیجان حکم می راندند، ساخته شد؛ به عبارت دیگر قدمت این بنا به حدود 6 قرن پیش باز می گردد و تا همین 50 سال قبل یعنی تا زمانی که راه های ارتباطی فعلی ساخته نشده بودند و وسایل حمل و نقل اسب و قاطر جای خود را به وسایل موتوری و ماشین نداده بود، از کاروانسرا استفاده می شد.
کاروانسرا دارای حیاطی مرکزی، ورودی هشتی مانند و دو ایوان در اطراف هشتی است و از ویژگی های معماری این بنا می توان گفت که این کاروانسرا از 2 نوع کاروانسراهای برون شهری و دوایوانی است.
مجموعه کاروانسرای تی تی یکی از میراث کهن گیلان است که در سال 1353 به شماره 1784 ثبت ملی رسیده است؛ این بنای میراثی پیش‌تر دارای مالک خصوصی بود و در اوایل دهه 80 توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خریداری شد و اینک درِ این کاروانسرای 600 ساله به روی جهان گشوده شده است.
زمانی کوتاه از خبر خوش ثبت جهانی کاروانسرای تی‌تی گیلان نگذشته بود که خبر رسید ثبت جهانی پرونده «منظر فرهنگی ماسوله» که گیلانیان پیش از هر خبر دیگری چشم به راهش بودند برای ثبت در فهرست جهانی یونسکو رای نیاورد و فرصت دیگری به ایران داده شد تا پس از رفع نواقص، این پرونده را در اجلاس‌های آینده کمیته میراث جهانی مطرح کند.

ثبت جهانی "تی‌تی" و توزیع گردشگر در گیلان

به گفته کاملیا رشیدی، کارشناس ارشد برنامه ریزی توریسم اگرچه ثبت جهانی کاروانسرای تی تی گیلان که پلان منحصر به فردی در موقعیتی استثنایی دارد و نشان دهنده تنوع طراحی و یکی از کاروانسراهای حائز اهمیت است که جغرافیای حاشیه خزر را نمایندگی می کند، موجب مسرت است؛ اما واقعا رد شدن ثبت جهانی «منظر فرهنگی ماسوله» در اجلاس ریاض با توجه به تلاش‌های انجام شده دور از انتظار بود.
وی اظهار کرد: البته این موضوع به هیچ عنوان از ارزش ثبت جهانی کاروانسرای تی‌تی کم نمی کند و این ثبت در راستای راهبرد " ساماندهی مقصدها و مسیرهای جدید گردشگری" بسیار حائز اهمیت است.
رشیدی با اشاره به ماسوله بعنوان پر بازدید کننده‌ترین مقصد گردشگری گیلان ادامه داد: اخبار ترافیک‌های بسیار سنگین در ورودی استان و یا ورود نزدیک به 40 میلیون گردشگر از ابتدای امسال به گیلان ضرورت برنامه ریزی در این زمینه و توزیع گردشگر با تعریف مقاصد گردشگری را بسیار بیشتر می کند لذا ثبت جهانی تی تی می تواند در این راستا بسیار مثمر و موثر باشد.
وی با ابراز خوشحالی از زمانی که از سوی یونسکو برای رفع اشکالات پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی ماسوله قرار داده شده است، اظهار امیدواری کرد: هر چه زودتر این ثبت جهانی که تلاش‌های بسیاری برای آن بویژه از سوی مردم ماسوله کشیده شده است به ثمر بنشیند.


فرصت ثبت جهانی ماسوله باقیست

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان نیز تاکید کرد: هنوز فرصت ثبت جهانی ماسوله از دست نرفته است و می‌توانیم بعد از رفع ایرادات دوباره این پرونده را به جریان بیاندازیم.
ولی جهانی از دیفر شدن (به تعویق افتادن؛ رفع ایراد و بررسی مجدد) پرونده ثبت جهانی ماسوله خبر داد و افزود: این پرونده در سال 1400 زیر نظر اداره‌کل ثبت آثار تهیه و به یونسکو ارسال شده بود و اینک در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی مطرح و دیفر شد.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان با بیان اینکه فرصت ثبت جهانی شدن ماسوله باقیست، گفت: هنوز این فرصت در اختیار ایران قرار دارد تا پس از رفع ایرادات مندرج در گزارش ایکوموس، پرونده را در نشست های بعدی کمیته میراث جهانی مطرح و از آن دفاع کند.
جهانی با اشاره به ثبت جهانی کاروانسراهای ایرانی افزود: پرونده کاروانسراهای ایرانی نیز که در اجلاس قبل مطرح شده بود، به ایران برگشت داده شده بود تا پس از رفع اشکالات مجدد مطرح شود و خوشبختانه امسال این اثر در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.
مدیرکل میراث‌فرهنگی گیلان با اشاره به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های جهانی شدن ماسوله بیان کرد: ایکوموس نسبت به مدیریت و حفاظت از منظر فرهنگی ماسوله اعلام رضایت کرده است.

 

کارنامه گیلان در ثبت جهانی

11 تیر ماه سال 97 نخستین فرایند ثبت جهانی برای گیلان رقم خورد و روستای قاسم آباد رودسر از سوی شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی به عنوان روستای ملی چادر شب بافی ثبت و نامزد 2019 جمهوری اسلامی ایران برای ثبت جهانی شد و در بهمن ماه 98 با عنوان روستای جهانی چادرشب بافی از سوی شورای جهانی صنایع دستی ( World Crafts Council) به ثبت جهانی رسید.
جنگل‌های هیرکانی در تاریخ 14 تیرماه سال 1398 در چهل و سومین گردهمایی جهانی یونسکو در کشور آذربایجان باکو؛ به عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد و مناطق حفاظت شده سیاهرود رودبار، گشت رودخان و لیسار با مساحت 58 هزار و 534 هکتار در استان گیلان قرار دارند.
پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی، سال 1401 در شهر رباط مراکش به‌ عنوان بیست و یکمین عنصر میراث ‌فرهنگی ناملموس کشورمان مشترک با کشورهای افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان در هفدهمین نشست کمیته بین‌الدولی پاسداری از میراث ‌فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت جهانی شد.
31 استان کشور در حوزه صنعت نوغانداری فعالیت دارند و گیلان به عنوان قطب تولید پیله‌تر ابریشم در کنار خراسان رضوی علاوه بر برخورداری از رتبه دوم تولید پیله‌تر با تولید 85 درصد نخ ابریشم کشور پایتخت ابریشم‌کشی ایران به شمار می‌رود.
قدمت ابریشم گیلان به دوران اشکانیان و ساسانیان برمی‌گردد و جزو مرغوبترین تولیدات ایران و جهان محسوب می‌شود؛ تعداد زیادی از بناهای مجموعه ابریشم گیلان دارای ارزش تاریخی است و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
26 شهریور 1402 ثبت جهانی کاروانسرای تی تی گیلان در قالب پرونده کاروانسراهای ایرانی جهانی شد و هنوز فرصت ثبت جهانی شهرک تاریخی ماسوله از سوی یونسکو باقیست لذا، برای مردم این سرزمین شوق جهانی شدن کاروانسرای 600 ساله با ثبت جهانی شهر تاریخی پلکانی‌شان تمام می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/719387/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خضوع در برابر خانواده‌های شهدا مایه کسب آبروست

«برزگر» نایب‌قهرمان کایاک تک‌نفره آقایان شد

(تصاویر) آتش سوزی در جنگل‌های گیلان

وجه تمایز حکمرانی قرآنی با سایر حکمرانان، توحید محور بودن آن است

انعقاد تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه آزاد اسلامی رشت با سپاه گیلان

کتاب شعر «هیچ رفتنی ناگهانی نیست» رونمایی شد

نظرمحمدی: داماش در لیگ‌یک خواهد ماند

تصاویر| مراسم تشییع پروانه معصومی در رشت

56 هزار ایثارگر استان کرمان تحت پوشش بیمه و خدمات تکمیلی درمان قرار دارند

پاسخگویی سرپرست بنیاد آذربایجان شرقی به 63 ایثارگر

دیدار چهره به چهره با مردم یکی از تکالیف مسئولان است

ترانزیت به اندازه منابع نفت می‌تواند برای کشور درآمدزایی داشته باشد

امضای تفاهم‌نامه همکاری پژوهشی میان دانشگاه آزاد و سپاه قدس گیلان

به بهانه ساخت ناوشکن دیلمان!

رسیدگی به مشکلات 155 تن از جامعه معزز ایثارگری مازندران در یک روز ملاقات عمومی

میز خدمت بیش از 40 دستگاه اجرایی در رشت

تخصیص اعتبار 30 میلیارد تومانی برای هدایت آب های سطحی لنگرود

کامبک سونگونی‌ها در خانه

نصب یادمان پروانه معصومی در تالار مرکزی رشت

مرحله دوم طرح استعدادیابی نوجوانان در مدارس منطقه 9 کلید خورد

زمان و مکان تشییع پروانه معصومی در تهران مشخص شد

شروع امیدوارکننده پژمان نوری با در چوکای تالش

شروع امیدوارکننده پژمان نوری با چوکای تالش

مقاومت مردم فلسطین ثمره اشاعه تفکر بسیجی است

سقوط سارق بدشانس به حیاط کلانتری در هنگام فرار

ماجرای قتل دردناک دختر 9 ساله به دست پدر بی رحم

قتل هولناک یک مرد به دست همسر و دخترش

کامبک مس سونگون برابر داماش گیلان

لیگ یک/ فرار تبریزی‌ها از بحران در یادگار

دندانپزشکی غیرمجاز در رشت پلمب شد

آغاز طرح «پیشگامان» برای جلوگیری از سرقت در گیلان

رفع تصرف 5 هکتار از اراضی بستر رودخانه در شهرستان‌های سیاهکل و لاهیجان

نتایج بررسی احراز صلاحیت برخی داوطلبان 15 دی ماه اعلام می شود

پلمب دندانپزشکی غیرمجاز در رشت

اجرای طرح سراسری پیشگیری از سرقت در گیلان

وداع تلخ با پروانه گل‎های داوودی/ روزی که آسمان رشت هم گریست

برگزاری کارگاه سفال با تم یلدا در جزیره کیش

برگزاری کارگاه مهارت اجتماعی در قالب بازی هدفمند در کیش

ارائه خدمات سلامت‌محور به شهروندان منطقه 22 در کارگاه‌های آموزشی سرای محلات

برگزاری نشست تخصصی دوره مهارت‌افزایی فعالان سلامت پهنه غرب تهران

پاکسازی و لایروبی انهار و کانال‌های سطح منطقه 5

واکنش شدید کاخ سفید به حملات علیه مواضع آمریکا

گروسی: توانمندی هسته ای ایران نگران کننده است

بهبود سیستم روشنایی بوستان‌ها و معابر منطقه 20

وزارت راه پاسخگوی علت عدم اجرای طرح جامع شهری باشد

استفاده از طرح جامع شهری تهران برای دیگر شهرهای کشور

اجرای رزمایش طرح زمستانه در میدان آزادی

اختصاص بیش از 10هزار غرفه به مشاغل سیار و بی‌کانون در منطقه8

با مدیریت شهردار توانمند تهران مشکلات برطرف می‌شود

لایروبی مسیل و حوضچه‌های شمال تهران/ تخلیه بیش از 6 هزار تن رسوب در 8 ماه