نسیم گیلان

آخرين مطالب

برنامه درسی دانشگاه‌ها در عصر انقلاب صنعتی چهارم علمي

برنامه درسی دانشگاه‌ها در عصر انقلاب صنعتی چهارم
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان- انقلاب صنعتی، به دگرگونی‌های بزرگی گفته می‌شود که در صنایع مختلف مانند تولید، کشاورزی و حمل و نقل رخ می‌دهند. صنعتی‌شدن به معنای استفاده از نیروی ماشین به جای نیروی انسانی است. تاکنون چهار انقلاب صنعتی در جهان رخ داده است. اولین انقلاب صنعتی از اوایل سده هجدهم و حدود سال 1760 شروع شد و تا قرن نوزدهم ادامه داشت. وجه بارز این انقلاب آن بود که جوامع عمدتاً کشاورزی و روستایی تبدیل به جوامع صنعتی و شهری شدند. صنعت نساجی به همراه ماشین بخار، نقش محوری در این انقلاب صنعتی ایفا کرد. در انقلاب صنعتی دوم که از سال 1870 میلادی شروع شد و تا سال 1914 میلادی ادامه داشت، صنعت نفت، صنعت فولاد و صنعت برق پدیدار شدند.

به گفته محققان، انقلاب صنعتی سوم که به انقلاب دیجیتالی یا رایانه‌ای معروف است، بعد از جنگ جهانی دوم و با اختراع ترانزیستور شروع شد. پیدایش رایانه‌های شخصی، اینترنت و فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات و آنالوگ از دستاوردهای انقلاب صنعتی سوم هستند که تاکید آن بر اتوماسیون تولید بوده است. در حال حاضر نیز جامعه جهانی در هزاره سوم میلادی در حال تجربه چهارمین انقلاب صنعتی است. انقلاب صنعتی چهارم بر اساس پیش‌بینی کارشناسان، مسیری طولانی است که تا سال‌های 2025- 2030 به اوج خود می‌رسد. دیجیتالی شدن، ستون فقرات انقلاب صنعتی چهارم است که به واسطه آن، همگرایی فناوری‌ها و رشته‌های علوم، روی داده، دانش و فناوری‌های نوینی مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء در این گذار پدیدار می‌شوند. با توجه به این موضوع، بسیار اهمیت دارد که آموزش عالی در کشورهای مختلف با این تحولات همسو شوند.

در این رابطه، تیمی پنج نفره از محققان دانشگاه علامه طباطبائی یک پژوهش را انجام داده‌اند که در آن، ویژگی‌های برنامه‌درسی آموزش عالی در عصر انقلاب صنعتی چهارم مورد تبیین قرار گرفته است.

این پژوهش با تحلیل محتوای منابع علمی معتبر  شامل اسناد، کتب و مقالات در زمینه برنامه‌درسی آموزش عالی در عصر انقلاب صنعتی چهارم در طی سال‌های 2016 تا 2021 انجام شده است.

بر اساس یافته‌های این پژوهش، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی باید جهت مطابقت با عصر انقلاب صنعتی چهارم و گام سریع علم و فناوری و با جهت‌گیری و نگاه به آینده و همسو با ویژگی‌های مذکور برنامه‌های درسی خود را مورد بازطراحی و بازنگری قرار دهند.

مواردی چون هوش مصنوعی، واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، اینترنت اشیاء، پهپادها، چاپ سه‌بعدی، نانوفناوری، زیست فناوری، علوم مواد پیشرفته، ذخیره‌سازی انرژی، رایانش کوانتومی، میانجی‌های انسان- ماشین و فناوری‌های داده‌های بزرگ همگی از نمودهای اصلی انقلاب صنعتی چهارم هستند که در برنامه‌های درسی دانشگاهی بایستی به شکل به‌روز و مداوم مورد بازبینی قرار گیرند.

به گفته غلامرضا یادگارزاده، استادیار و محقق مطالعات برنامه درسی دانشگاه علامه طباطبائی و همکارانش، «در مطالعه ما، 12 مضمون سازمان‌دهنده اصلی با عناوین زیر شناسایی شدند که در قالب یک دسته مضمون فراگیر با عنوان تغییر پارادایم برنامه‌درسی قرار گرفتند: یادگیری مستمر در هر لحظه در هر مکان، آموزش فردگرایانه و شخصی‌سازی شده، آموزش متصلِ جهانی، تفکر پلتفرمی بر پایه فناوری‌های نوین، برنامه‌درسی مبتنی بر مسئولیت‌های اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی، مهارت‌پروری با تاکید بر مهارت‌های نرم، پیوند آموزش عالی و صنعت در بستری از فناوری، آموزش نوآورانه، پروژه‌محوری، استاد در نقش هدایت‌گر و مشاور، بازاندیشی برنامه‌درسی همسو با عصر انقلاب صنعتی چهارم و همجوشی و همگرایی علوم».

این محققان می‌گویند: «نکته بسیار حائز اهمیت، آن است که پیشرفت‌ها و تغییر و تحولات در عرصه علم و فناوری در عصر انقلاب صنعتی چهارم در همین مرز برجا نخواهند ماند و با سرعت شتابان این عصر، همواره گستره‌های حیرت انگیز دیگری را به وجود خواهند آورد. بنابراین دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی باید جهت مطابقت با گام سریع علم و فناوری و با جهت‌گیری و نگاه به آینده، به طور مداوم برنامه‌های درسی خود را از تمامی جهات مورد بررسی و بازنگری قرار دهند».

بر اساس این پژوهش که نتایج آن را دوفصلنامه «پژوهش‌های برنامه درسی» متعلق به دانشگاه شیراز منتشر کرده است، نکته دیگری که بسیار قابل تعمق است، آن است که در عصر انقلاب صنعتی چهارم، تلفیق برنامه‌های درسی با فناوری‌های پیشرفته و آموزش دیجیتال بیش از یک دغدغه فنی صرف است.

به عبارت دیگر به اعتقاد یادگارزاده و همکارانش، «برنامه درسی مجهز به فناوری، یک مسئله ساده دیجیتالی کردن مطالب موجود و در دسترس قرار دادن آن‌ها به صورت برخط نیست، بلکه پاسخ اساسی‌تری به فرصت‌ها و چالش‌های جدیدی است که با دیجیتالی شدن امکان‌پذیر می‌شود. در این زمینه آموزش نحوه تعامل با فناوری از طریق برنامه‌های درسی بسیار اساسی و حائز اهمیت است».

این محققان در انتها پیشنهاد می‌کنند «با توجه به اهمیت نقش برنامه‌های درسی آموزش عالی در عصر انقلاب صنعتی چهارم و با توجه به خلأ تحقیقاتی بسیار در این زمینه، لازم است مطالعات و تحقیقات فراوانی در خصوص برنامه‌های درسی از جهات و چشم‌اندازهای گوناگون توسط متخصصان و صاحب‌نظران این حوزه در کشور صورت گیرد».

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/703645/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آزادی گروگان رودباری پس از 80 روز اسارت وحشتناک در پاکستان !

هشدار زرد هواشناسی برای رگبار و رعدوبرق در گیلان

پایان گروگان‌گیری در رودبار جنوب با تلاش نیروهای امنیتی و اطلاعاتی

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

هشدار ایلان ماسک: خورشید، زندگی در زمین را نابود خواهد کرد

همه تمهیدات برای اجرای امتحانات نهاییِ سالم در گیلان

210 نیروی آموزش دیده، مهیای حفاظت امتحانات نهایی استان گیلان

دانشمندان تمامی ماده گمشده جهان را پیدا کردند

پایان سال‌های رکود قایق‌ها در انزلی

احضار بلاگر رشتی به‌دلیل نقض حریم خصوصی همسر سابق

امنیت امروزمان را مدیون خون شهدا هستیم

گروه جهادی شهدای رسانه فومن برگزیده شد

رنگ لباس چه تأثیری روی رفتار ما دارد؟

سخنگوی دولت به گیلان سفر می کند

احضار بلاگر رشتی به دلیل نقض حریم خصوصی همسر سابقش

رفع تعرض حدود یک هکتار از اراضی کشاورزی در گیلان

شهرک تخصصی نساجی در رشت راه اندازی می‌شود

ادعای عجیب چینی‌ها: با هوش مصنوعی دیپ‌سیک، جنگنده نسل ششمی ساختیم

سازوکار احداث نیروگاه‌های خورشیدی در ادارات اعلام شد

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

فیلم‌های کوتاه راه‌یافته به جشنواره فضای باز اعلام شدند

گره‌گشایی از معضل رسوبات در مسیر قایقرانی و اسکله‌های انزلی

لزوم همراهی اصحاب رسانه در راستای حل مشکلات گیلان

پیشگیری از وقوع جرم از اولویت اصلی مجموعه انتظامی است

پیشگیری از وقوع جرم اولویت اصلی مجموعه انتظامی است

مقابله با ساخت‌ و ساز غیرمجاز در اولویت کارهای دهیاران قرار گیرد

«فرزندآوری» مأموریت شرعی، ملی و بهداشتی

ضرورت حمایت از صنعت دخانیات و احیای 284 واحد راکد در گیلان

شتاب در لایروبی رودخانه پیربازار با مشارکت بسیج سازندگی

رویای کیمیاگران محقق شد؛ تبدیل سرب به طلا در برخورددهنده هادرونی بزرگ

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

آیت‌الله بهجت، گوهر کم‌نظیر زمانه خود

پیگیری ثبت تالاب کوهستانی دریاچه گهر در کنوانسیون

خدمت صادقانه به مردم مهم‌ترین معیار پذیرش مسئولیت در نظام است

استاندار گیلان: سیره آیت‌الله بهجت چراغ راه هدایت انسان‌ها و مسئولان است

این آینه هوشمند درباره پوشش و استایل شما نظر می‌دهد

آیا اینترنت TD-LTE جایگزین مناسبی برای فیبر نوری است؟

گلستان میزبان هفته بزرگداشت شهدای خدمت

نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق برای شناخت ایثارگران هستیم

پس لرزه اظهارات جدید ترامپ درباره مذاکرات/ نماینده رشت: نمی گذاریم سرنوشت لیبی در ایران تکرار شود

محکومیت بیش از 3 میلیارد ریالی فروشنده کولر قاچاق در گیلان

بارش های همرفتی و فصلی در گیلان شدت می گیرد

«در معیّت پرزیدنت» با زیباکلام، آشنا و امیرخانی

هدفونی که مترجم همزمان چند کاربر می شود

آیا زمان خداحافظی با تکینگی اینشتین فرا رسیده است؟

آسیب‌های کمال‌گرایی والدین نسبت به دانش‌آموز

پدر شهیدان «فرهادی» از مازندران به فرزندان شهیدش پیوست

آسیب گیاه آروجیا به اکوسیستم‌های محلی گیلان

هشدار ناپایداری‌های فصلی در گیلان