نسیم گیلان

آخرين مطالب

برداشت رسوبات از سدها، پروژه‌ای دو سر سود برای گیلان مقالات

برداشت رسوبات از سدها، پروژه‌ای دو سر سود برای گیلان
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان- اینک طرح برداشت رسوبات پشت سدها از جمله منجیل می تواند اقدامی دو سر سود برای استان باشد که هم آثار مخرب زیست محیطی استان راکاهش می دهد و هم بخشی از نیاز پروژه های عمرانی استان را تامین می کند.

گیلان معادن و رودخانه‌ های کمی برای تامین مصالح شن و ماسه دارد این درحالی‌است که پتانسیلی مانند مخازن سدها با ظرفیت چند صد میلیون مترمکعبی رسوبات می‌تواند بخشی از نیاز استان را برای تکمیل پروژه‌های استانی و ملی فراهم کند و فرصتی برای استراحت رودخانه‌های استان فراهم آورد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، گیلان 54 رشته رودخانه دائمی دارد که از بین آنها سفیدرود پرآب‌ترین رودخانه شمال کشور، مهم‌ترین منبع تامین آب و مصالح شن و ماسه رودخانه ای گیلان به‌شمار می‌رود.

امروز برداشت‌های متناوب مصالح از بستر این رودخانه ظرفیت آن را به حداقل کاهش داده آنگونه که مسئولان را به چاره اندیشی واداشته و اینک آنان یکی از بهترین گزینه های موجود را استفاده از پتانسیل رسوبات انباشته شده در پشت سدهای گیلان می دانند.

سدهای سفید رود، تاریک، سنگر از سدهای مستعد برای برداشت این رسوبات محسوب می‌شوند بطور مثال برآوردها نشان می‌دهد در مخزن سد سفیدرود 700 میلیون مترمکعب رسوبات وجود دارد که می تواند نیاز مصالح استان را تا 20 سال آینده تامین کند. بررسی‌ها نشان می دهد این امر نه تنها به لایروبی و افزایش مخزن سد کمک می‌کند بلکه جلوی دست اندازی به طبیعت منحصر به فرد گیلان را نیز می‌گیرد همچنین از قیمت مصالح شن و ماسه می کاهد و فرصتی برای رودخانه های استان فراهم می آورد تا لختی استراحت کنند.

گیلان پروژه‌های نیمه تمامی و بزرگ کم ندارد که تکمیل هرکدام از آنها مصالح بسیاری می خواهد، پروژه‌هایی نظیر بزرگراه فومن- پونل، باند شرقی کنار گذر تالش، عملیات تکمیلی تقاطع غیر همسطح گیل واقع در کنار گذر لاهیجان، احداث بزرگراه کنار گذر لنگرود، راه آهن رشت - کاسپین و مسیر ریلی رشت- آستارا، بخش دوم آزادراه منجیل - رودبار(باند غربی)، کنارگذر بندر انزلی، عملیات تکمیلی بخشی از مسیر و سازه پل پیش‌ رودبار کنارگذر مرجقل، تکمیل بزرگراه آستارا، تالش- پونل و عملیات اجرایی بزرگراه آستارا - آستار (ایران و آذربایجان) بخشی از آنهاست.

مخازن سدها پتانسیل خوبی برای تامین مصالح استان است

سدهای سفید رود، سنگر، تاریک و شهربیجار از سدهای مخزنی گیلان هستند که طبق اعلام آب منطقه ای استان رسوبات انباشته شده در مخزن سد سفیدرود 700 میلیون متر مکعب و سد تاریک 200 تا 500 میلیون مترمکعب است و این خود نوید بخش امکان تامین بخش قابل توجه مصالح و تسریع در روند اجرای پروژه های ملی و استانی است.

مدیرکل شرکت آب منطقه‌ای گیلان در گفت‌گو با خبرنگار ایرنا عمده رسوبات مخزن سد سفید رود را 700 میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: تمام رسوبات انباشته شده در این مخزن قابل برداشت نیست، علاوه بر این سد، برداشت‌هایی هم از سدهای سنگر و تاریک انجام شده است.

وحید خرمی در ادامه ظرفیت برداشت از مخزن سد تاریک را 200 تا 500 هزار مترمکعب اعلام کرد و افزود: جنس مصالح مخازن سدها رسوبی بوده و برای استفاده در پروژه‌های ملی مثل راه آهن و بزرگراه مناسب‌ است و این شرکت حمایت خود را از برداشت از این عرصه‌ها برای کاستن از فشار رودخانه‌های استان اعلام می‌کند.

وی تکمیل پروژه‌های ملی را نیازمند مصالح زیادی دانست و تصریح کرد: مصالح برداشت شده از مخازن سدها به علت رسوبی بودن کیفیت پایین‌تری نسبت به مصالح رودخانه ای دارند و بیشتر برای زیرسازی پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد. پیش از این امکان برداشت از مخزن سد سفیدرود در دستور کار نبود بصورت موردی برداشت‌هایی انجام شد اما در آینده مراجعات بیشتری به این مخازن خواهیم داشت.

خرمی با اشاره به اینکه سالانه در استان حدود 211 مجوز برداشت شن و ماسه صادر می شود، بیان کرد: امسال 536 هزار مترمکعب مجوز برداشت صادر شده که بخشی مربوط به سد سفید رود و سنگر و مابقی رودخانه‌های استان است.

وی اضافه کرد: نمی‌دانیم امکان برداشت و حمل هزار تن رسوبات از این عرصه ها وجود دارد یا خیر اما در مسیر دستیابی به این مهم تلاش می‌کنیم امسال هم مجوز برداشت از 500 تا یک میلیون مترمکعب از سدها صادر شده است.

گیلان سالانه 25 میلیون تن مصالح نیاز دارد

طبق اظهارات معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان حسب برآورد حوزه عمرانی استانداری گیلان حداقل نیاز سالانه مصالح این استان بیش از 25 میلیون تن است.

سعید اخلاقی محدوده های معدنی قابل برداشت گیلان را به 2 حوزه کوهی و رودخانه ای تقسیم بندی کرد و افزود: در سالیان اخیر غیر از تقاضای روز افزون برای تامین مصالح پروژه‌های ساخت و ساز بخش خصوصی به‌علت در دست اجرا بودن پروژه‌های استانی و ملی از قبیل راه‌آهن و آزاد راه و سایر پروژه های راه‌سازی و سدسازی نیاز به تامین مصالح در استان افزایش یافته است.

وی با اشاره به مشکلات و محدودیت‌های زیست محیطی و اقلیمی گیلان گفت: این خطه برای تامین مصالح مشکلات بیشتری نسبت به سایر استان‌ها دارد تا بتواند مصالح مقرون به صرفه و با قیمت مناسبی تامین کند درحالی‌که طی سالیان اخیر هزینه تامین مصالح در گیلان نسبت به استان‌های مجاور افزایش قابل توجی یافته که ناشی از محدودیت‌های برداشتی است که در سرزمین وجود دارد.

فقر معادن شن و ماسه در گیلان

معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با بیان اینکه این استان از حیث برخورداری از معادن شن و ماسه نسبت به سایر استانها فقیر است گفت : گیلان در شرایط شکنده زیست محیطی قرار دارد که نمی‌تواند از ذخایر بالقوه خود به دلیل این محدودیت‌های مهم برای رسیدن به توسعه پایدار با نگاه به حفاظت از محیط زیست بهره ببرد.

وی یکی از راههای برون رفت از این چالش را استفاده از ذخایر پشت سدها عنوان کرد و افزود : ذخایر قابل توجهی در پشت سدهای سفید رود، سنگر و تاریک وجود دارد که جزو ذخایر متناوب و سرمایه‌ای استان محسوب می‌شوند. ذخایر پشت سدها هم به لحاظ تامین مصالح بازار و برای جلوگیری از شغل‌های قیمتی و افزایش بی‌رویه مصالح ساختمانی بسیار مغتنم و اثر گذار است و اط سویی می‌تواند از فشار بیش از حد به منابع رودخانه ای بکاهد و باعث شود رودخانه‌ها از دست اندازی‌های قانونی و غیرقانونی رها شوند.

وی با اشاره به افزایش نظارت موثر بر عملکرد بهره‌برداران موجود بویژه از سوی دستگاه‌های نظارتی و قضایی در سالیان اخیر اضافه کرد: دستگاه‌های نظارتی علاوه بر برخوردهای بازدارنده با متخلفان باید سازوکار جانبی هم پیش بینی کنند چنانکه آب منطقه ای در حوزه رودخانه و منابع طبیعی در معادن کوهی ناظرانی را در محل برداشت به‌طور متناوب مستقر کرده و یا اقدام به نصب دوربین‌های مدار بسته موقت کنند. امور صنایع و معادن نیز موظف است در محل پایگاه خود باسکولی نصب کند تا عملکرد روزانه بهره بردار را مورد پایش قرار دهد.

وی تصریح کرد: سازمان صنعت، معدن و تجارت جلوی هرگونه تخلف شامل اضافه برداشت و نیز برداشت خارج از محدوده را می ‌گیرد و علاوه برآن تفاهم نامه‌ای با سازمان نظام مهندسی معدن ایران منعقد کرده که در بازرسی ایمنی و فنی معادن از پتانسیل آن سازمان با تشکیل تیم‌های کارشناسی بهره گیرد.

ظرفیت برداشت مصالح در گیلان سالانه هفت میلیون مترمکعب است

مدیر دفتر مهندسی رودخانه و سواحل شرکت آب منطقه ای گیلان نیز با بیان اینکه سالانه 300 هزار متر مکعب مصالح از بستر رودخانه های استان و حدود 400 هزار متر مکعب از محل مخازن سدهای گیلان برداشت می شود، گفت : ظرفیت و پتانسیل برداشت سالانه مصالح در سطح استان با احتساب مخزن سد سفیدرود حدود هفت میلیون متر مکعب است که حدود 90 درصد آن از محل مخزن این سد و 10 درصد باقیمانده هم از مخازن سدهای انحرافی شامل سد تاریک، سد گله رود، سد سنگر و نیز سایر رودخانه های استان تامین می شود.

محمد مهدی اکبری افزود: مطابق دستورالعمل شرکت مدیریت منابع آب ایران، میزان رسوبات ورودی و خروجی سدهای مخزنی به صورت روزانه در سدها اندازه گیری و برآورد شده و هر پنج سال هیدروگرافی مخزن آنها به منظور ارزیابی حجم قابل بهره‌برداری و میزان رسوبات موجود انجام می‌شود.

وی تصریح کرد: مطابق آخرین هیدروگرافی از مخزن سد سفیدرود در سال 1397 میزان رسوبات برابر 715 میلیون متر مکعب معادل 41 درصد حجم ابتدایی مخزن (هزار و 765 میلیون متر مکعب) می باشد. مابقی سدهای استان اعم ازسدهای انحرافی تاریک، سنگر، گله رود و غیره مقدار محدودی از حجم رسوبات را در خود جای داده‌اند.

وی ادامه داد: با توجه به حجم آب موجود در مخازن سدها، دسترسی به کلیه رسوبات انباشته شده امکان پذیر نیست اما سد سفیدرود با توجه به حجم بالای رسوبات، سالانه حدود نیم درصد از حجم کل مخزن سد (بالغ بر 6 میلیون متر مکعب) قابلیت برداشت دارد و امکان افزودن به ظرفیت آب آن را فراهم می سازد. برای سایر سدها ازجمله سدهای انحرافی سنگر، گله رود و تاریک، برداشت رسوبات سالانه در حدود 400 هزار مترمکعب است.

اکبری با بیان اینکه برداشت‌های صورت گرفته از مخزن سدهای موجود قابلیت تامین مصالح پروژه‌های عمرانی را در سطح استان دارد، افزود: با صدور مجوز برداشت از مخازن سدهای استان، برداشت از رودخانه‌ها به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

وی عنوان کرد:با توجه به پتانسیل های موجود در مخازن سدهای استان (به ویژه سد سفیدرود) و هدایت برداشت‌ مصالح از سفیدرود و توجه به این نکته که خط راه آهن سراسری از کنار مخزن آن عبور می کند، حجم برداشت از رودخانه ها کاهش قابل توجهی می یابد که به مرور زمان امکان احیا و بازطبیعی سازی رودخانه‌های استان فراهم می شود.

فرصتی برای استراحت رودخانه‌ها

یک کارشناس کشاورزی فعال محیط زیست در گفت‌وگو با ایرنا با اشاره به مفید بودن برداشت رسوبات از سد سفید رود گفت: در وضعیت مخاطرات زیست محیطی حاضر باید حد وسط را نگهداشت، هم‌اینک سد منجیل به دلیل انباشت گل و لای حجم آب چندانی ندارد و در حالت بادکنکی به‌سر می‌برد.

رضا حیدری نیز معتقد است: در شرایط حاضر رسوب زدایی و استفاده از این خاک غنی در کشاورزی بسیار لازم و ضروری است و این امر استراحتی برای رودخانه‌های گیلان خواهد بود.

وی با بیان اینکه درحالت عادی برداشت رسوبات بر برداشت رودخانه‌ای ارجحیت دارد، مزایای برداشت رسوب را بسیار بالاتر از برداشت مصالح از رودخانه‌هایی مانند سفید رود دانست و تصریح کرد: در این صورت فرصتی حاصل می شود تا رودخانه های پایین دست بتوانند نفس بکشند.

 

برداشت رسوبات سدها، محدودیت محیط زیستی ندارد

برداشت رسوبات از مخازن سدها این سوال را در ذهن خواننده مطرح می کند که آیا این برداشت ها به محیط زیست آسیب وارد می‌کند؟ کارشناسان و فعالان محیط زیستی گیلان آسیب ها برداشت رسوبات را بسیار کمتر از برداشت‌های رودخانه ای می‌دانند و معتقدند این امر مشکل زیست محیطی چندانی ندارد.

مدیر کل محیط زیست گیلان در گفت‌وگو با ایرنا این طرح را در کاهش فشار بر رودخانه‌های استان موثر دانست و گفت: این امر به‌ادامه حیات آنها کمک می‌کند و علاوه بر افزایش ظرفیت سدها از نظر زمانی، محدودیتی برای تخم‌ریزی ماهیان ایجاد نمی‌کند.

حمزه عشوری ادامه داد: مواد ریز معدنی، پوشش گیاهی منطقه و ماهیان بومی که در فصل غیر تخم‌ریزی در منطقه حضور دارند در صدور مجوز برداشت از عرصه های معدنی بررسی می‌شوند چراکه درصورت مشاهده هر یک از این موارد و موضوعات در بستر فعال، ممنوعیت برداشت صادر می شود.

وی تصریح کرد: برای معرفی و صدور مجوز برداشت کارشناسان محیط زیست عرصه مورد نظر را به طور تخصصی بررسی کرده و نظرات کارشناسی اکولوژیکی آن را در کمیته کارشناسی مطرح می‌کنند. علاوه بر استقرار کارشناسان ناظر شهرستانی کمیته نظارت استانی نیز بر این مناطق نظارت می کنند.

وی با بیان اینکه سازمان محیط زیست با هرگونه برداشت مصالح رودخانه‌ای مخالف است، افزود : این برداشت‌ها از مناطق فعال آب‌گذر و مکان‌هایی که رسوبات جزیره‌ای باعث انحراف رودخانه‌ها می‌شوند، صورت می‌پذیرد و مجوزها نیز برای برداشت از این جزیره‌ها صادر می‌شود.

عشوری در مورد نحوه صدور مجوز ار عرصه روخانه ای گفت: محیط زیست به تناسب در عرصه و عمق (کمتر از سطح تراز آب نباشد) در بهترین شرایط اجازه برداشت تا عمق 50 تا70 سانتیمتر را صادر می کند اما این محدودیت در مورد مخازن سدها کمتر است و می‌توانیم اجازه برداشت در عمق بالاتر را صادر کنیم.

مدیرکل محیط زیست گیلان درمورد نحوه برخورد با بهره‌برداران متخلف هم اظهار کرد: در معادن شن و ماسه چند کارشناس و ناظر شهرستانی حضور دارند که در صورت مشاهده هرگونه تخلف عملیات برداشت را متوقف می‌کنند، کمیته نظارت استانی به صورت تصادفی معادن را مورد بررسی قرار می‌دهد مردم هم می‌توانند موارد تخلف را به سامانه خبری1540 اطلاع رسانی کنند.

 

لازمه صدور مجوز معدن را عدم پوشش درختی اعلام کرد

رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی گیلان لازمه صدور مجوز معدن را عدم پوشش درختی عنوان و ذکر کرد: برای گونه های ذخیره گاهی درختی، درختچه ای و بوته ای در خطر انقراض گیلان مانند سرخدار، شمشاد، بنه، بادام کوهی و گون که دارای ممنوعیت ذخیره گاهی و "ممنوع القطع" هستند در مکانهای رویش این گیاهان مجوز معدن صادر نمی‌شود.

رضوان محمد پور درگفت‌وگو با ایرنا اظهار کرد:برخی معادنی که در مسیر جاده پونل و اسالم - خلخال وجود دارد و برداشتهایی از آنها انجام می شود به خاطر اصلاح پیچ های خطرناکی است که از سوی راهداری و حمل و نقل جاده ای صادر شده است و سازمان جنگلها مجوز برداشت تا عمق و مساحت مشخص را می دهد.

وی تصریح کرد: منابع طبیعی گیلان به لحاظ پوشش گیاهی درختی، درختچه ای و گیاهان ممنوع القطع از هر 150 مورد درخواست موافقت نامه معدن با یک مورد در حد اکتشاف موافقت می کند که این خود روندی یک یا 2 ساله است.

وی خاطر نشان کرد: در سال 1400 حدود 70 مورد استعلام معدنی به اداره کل منابع طبیعی استان ارسال شد و با 9 مورد آن موافقت شد درحالیکه امسال 62 استعلام معدن به این اداره کل ارسال شده که تنها با چهار مورد موافقت شده است.

به گفته کارشناسان باتوجه به نوع و کیفیت رسوبات مخازن سدها، این رسوبات کیفیت پایین‌تری نسبت به مصالح رودخانه ای دارند اما این رسوبات قابلیت آنرا دارند تا در تامین مصالح پروژه‌های ملی و استانی راه ‌وشهرسازی و راه آهن بکار گرفته شوند.

طبق ارزیابی‌ها نیاز این استان سالانه 25 میلیون مترمکعب مصالح است و به طور قطع ظرفیت 700 میلیون مترمکعبی مخازن سدها می تواند مسیر سخت تامین مصالح استان را هموارتر کند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/354388/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قتل راننده تاکسی ترکیه ای به دست مسافر ایرانی

هشدار وزارت بهداشت به مادران باردار

امیرعبداللهیان: قصد پاسخگویی به اسرائیل را نداریم

راه اندازی بخش تصویربرداری پزشکی بیمارستان دکتر پیروز لاهیجان

آغاز برداشت گل گاو زبان در گیلان

رهای سازی آب سد سفیدرود از نیمه اردیبهشت

شعرخوانی دختر شیرین زبان

‌زبان فارسی‌ را مدیون زبان متعادل سعدی هستیم

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

کناره‌گیری نویسندگان از «انجمن قلم آمریکا» در حمایت از غزه

عمل موفق خارج کردن تومور شکمی از بدن یک کودک 10 ساله در رشت

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت، امروز

مسابقات کورس سوارکاری گیلان در انزلی

هویت سپاه با انقلاب اسلامی گره خورده است

برداشت گل گاوزبان از باغ‌های گیلان آغاز شد

ثبت 1261 اثر تاریخی گیلان در فهرست آثار ملی/ ترمیم و بازسازی بناهای تاریخی در اولویت است

رهای سازی آب سد سفیدرود از نیمه اردیبهشت 1403

پیدا شدن پیکر بی جان 2 جوان در این استان

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

آغاز بازرسی‌ها از دستگاه‌های اجرایی گیلان

رقابت های کورس سوارکاری بهاره گیلان در انزلی

سپاه نهادی مردمی و برخاسته از اراده ملت انقلابی است

دستگیری 18 سارق و مال‌خر احشام در گیلان

به بهانه اول اردیبهشت یادروز سعدی شاعر بلند آوازه ایران و جهان‌

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

مسابقات کورس سوارکاری گیلان در انزلی + عکس

سوداگر مرگ با بیش از 4 کیلو تریاک در رشت دستگیر شد

امحای بیش از یک هزار کیلوگرم فرآورده خام دامی غیربهداشتی در شهرستان رشت

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و نویسنده بزرگ قرن هفتم، سعدی شیرازی

به دنیا دل مبند ای دل به فکر توشه ره باش ‏

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

حاج آقا مرادی: اگر کسی ناشناس پیام داد و دنبال آشنایی بود این دنبال دختربازی هست!

خارج کردن تومور شکمی از کودکی 10 ساله در رشت

برپایی نخستین نمایشگاه «خطاشی» در شهرستان لنگرود

برگزاری کارگاه‌ های آموزشی عکاسی طبیعت و پسماند در آستارا

ایجاد اشتغال و رفع مشکلات آب شهری و روستایی در اولویت است

طلبِ عشق زهر بی سروپایی نکُنیم….!

بزرگداشت شاعری که پیشانی زبان پارسی است/ گوته تا شجریان از «سعدی» اعتبار گرفتند

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی