نسیم گیلان

آخرين مطالب

تأثیر پلاستیک بر محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست

تأثیر پلاستیک بر محیط زیست دریایی
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - پسماندهای پلاستیکی که در دریا انداخته می‌شوند، در اثر سهل‌انگاری، واژگون شدن قایقها، رها کردن تجهیزات صید در سواحل یا در دریا و بسیاری علل دیگر، موجبات ضرر و زیانهای فراوانی را برای زیست جانداران دریایی فراهم می‌کنند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست به نقل از ایسنا، پسماندهای پلاستیکی بیشترین پراکندگی را در دریا دارند. مواد پلاستیکی که به دریا ریخته می‌شوند، گاه به سطح دریا می‌آیند، گاه نیز به عمق دریا فرو می‌روند و گاه امواج، آنها را به ساحل می‌برند. مواد پلاستیکی شناور نیز در جریانات آبی قرار می‌گیرند و در مناطق مختلف جهان منتشر می‌شوند.
مواد پلاستیکی در عین اینکه شرایط را برای افراد جوامع مدرن، مطلوب می‌سازند، اما وقتی وارد محیط زیست می‌شوند، محیط را برای مرگ و میر جانداران آماده می‌کنند.
بسیاری از گونه‌های جانداران از آلودگی پلاستیکی تأثیر می‌پذیرند چراکه موجودات زنده، گاهی در تورهای پلاستیکی گرفتار می‌شوند و گاه با فرض اینکه این تورها جانداری دیگر و صیدی قابل خوردن هستند، آنها را می‌بلعند.
از دیگر مشکلات ناشی از آلودگی پلاستیکی آن است که پسماندهای پلاستیکی، انتقال گونه‌های زنده را از منطقه‌ای به منطقه دیگر موجب می‌شوند. به این ترتیب که گونه‌های غیربومی خود را به پسماندهای پلاستیکی آویزان کرده و همراه با آنها در دریا سفر می‌کنند تا به محیط زیستی جدید منتقل و موجب تغییر در نسبت گونه‌های آنها و یا حتی انقراض برخی گونه‌ها شوند.
پسماندهای پلاستیکی همچنین آلاینده‌ها را به محیط زیست دیگر و یا به موجود زنده‌ای که آنها را می‌بلعد، منتقل می‌کنند. علاوه بر تأثیر ناشی از پسماندهای پلاستیکی بر حیات دریایی، این پسماندها می‌توانند به صنایع دریایی نیز خسارت وارد کنند، مثلا با پروانه‌های موتور قایق‌های صیادی برخورد کرده و موجب مسدود شدن سیستم خنک کردن تجهیزات آن شوند.
آمارها حاکی از هزینه‌های هنگفتی است که خسارت ناشی از پسماندهای پلاستیکی برای صنایع دریایی در منطقه آسیا و اقیانوس آرام، در بر دارد.
تحقیقات نشان داد که بیش از 267 گونه آبزی در دریاهای جهان از بلعیدن پسماندهای پلاستیکی یا گرفتار شدن در آنها، رنج می‌برند. وقتی این بلع یا گرفتار شدن اتفاق می‌افتد، موجودات دریایی به شدت تأثیر می‌پذیرند به گونه‌ای که اغلب اوقات جان خود را از دست می‌دهند.
تعیین میزان دقیق تأثیرگذاری پسماندهای پلاستیکی در محیط زیست دریا یا پیش‌بینی عواقب وجود آنها در موجودات دریایی که آنها را می‌بلعند، دشوار است چراکه نمی‌توان این پسماندها را در عمق دریا به طور مستقیم مشاهده کرد.
نتایج یک پژوهش نشان داد که در دریای شمال در هر کیلومتر مربع از عمق دریا به طور متوسط 110 قطعه پسماند پلاستیکی وجود دارد.
اگر این رقم را به کل دریای شمال تعمیم دهیم این بدان معناست که 60000 متر مکعب پسماندهای پلاستیک در عمق این دریا وجود دارد. در هنگام تحقیق در مناطق دریایی در آب های مدیترانه و در عمق 2500 متری، 300 میلیون قطعه پسماند پلاستیکی یافت شد. در آبهای هلند نیز 500 تن پسماند در بین سال‌های 2000 تا 2006 و در قالب طرح «صیادی برای جمع‌آوری پسماند» جمع‌آوری شد. این پسماندها شامل لاستیک کامیون‌ها، یخچال‌ها، مواد بسته‌بندی، بار کشتی‌های غرق‌شده و مفقود شده،‌ تجهیزات حمل و نقل، طناب و دیگر اشیاء است.
به نظر می‌رسد که پسماندهای پلاستیکی متشکل از مواد پلاستیکی مصرف شده، اغلب در نزدیکی مناطق ساحلی پرجمعیت وجود دارند. البته بر خلاف این موضوع، پسماندهای پلاستیکی در مناطق دور از فعالیت بشری نیز وجود دارند که اغلب شامل تجهیزات صیادی می‌شود که به دریا انداخته و یا در دریا گم شده است. صنعت صیادی مسوول ایجاد پراکندن بسیاری از پسماندهای پلاستیکی است و 50 تا 90 درصد از کل زباله‌های دریایی پلاستیکی موجود در اقیانوس‌ها به این صنعت اختصاص دارد. لذا باید از رها کردن، گم کردن و انداختن پسماندهای صنعت صید به طور جدی جلوگیری شود تا از حجم این نوع پسماندها و در نتیجه پیامدهای مضر آن بر حیات دریایی کاسته شود. با این وجود، مواد پلاستیکی موجود در محیط زیست دریا، به مواد ریزتری نیز تجزیه می‌شوند تا به صورت مواد میکروپلاستیک درآمده و مدت طولانی‌تری در دریا وجود داشته باشند. جدیدترین پژوهش‌ها نشان داده که این مواد میکروپلاستیکی تقریبا در تمامی اقیانوس‌های جهان از جمله قاره قطب جنوب وجود دارند.
به گزارش نشریه محیط زیست دریایی، هنوز هم داده‌ها و اطلاعات درباره فراوانی پسماندهای پلاستیکی در محیط زیست قعر دریاها و اقیانوس‌ها، بسیار محدود است چراکه دستیابی به این اطلاعات و عملیات نمونه‌برداری با دشواری روبروست و هزینه‌های انجام تحقیقات علمی در این باره زیاد است. از این‌رو اغلب دانشمندانی که در زمینه بقایای پسماندهای پلاستیکی در اعماق دریاها تحقیق می‌کنند، تمرکز خود را بیشتر بر فلات قاره‌ای گذاشته‌اند. انجام عملیات تحقیق درباره پسماندهای پلاستیکی موجود در دریا به صورت مشاهده مستقیم فقط در آب‌های کم‌عمق ممکن است و در عین‌حال می‌توان با استفاده از تور، اجزای موجود در اعماق دریا را مورد رصد قرار داد. در انجام عملیات بررسی پسماندهای پلاستیکی توسط تجهیزات تصویری که با ترال‌ها کشیده می‌شوند، محققان باید بسیار مراقب باشند چراکه در این وضعیت امکان تأثیرگذاری بر محیط زیست بسیار زیاد است و این خطرات شامل احتمال صید ماهی‌ها و آبزیان دیگر و نیز وارد آوردن خسارت به محیط زیست اعماق دریا است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/339198/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا هوش مصنوعی، قدرت تفکر را از ما می‌گیرد؟

در حال زندگی کنید و لذت ببرید

دیدار معاون بهداشت و درمان بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده‌های شهدای حملات تروریستی آمل

کاهش قیمت نفت در پی تاکید ایران بر پایبندی به معاهده NPT

پروازهای داخلی به روال عادی بازگشت

سفیر روسیه: بریتانیا، فرانسه و آلمان در تجاوز به ایران با آمریکا و اسرائیل همدست بودند

پیش‌بینی بازار خودرو در هفته سوم تیر 1404

جوادی حصار: در کنار حفظ انسجام ملی نیاز به بازسازی و وحدت بخشی به رفتارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی داریم

امیر دریادار سیاری: میهن‌پرستی نیروهای مسلح و حمایت مردم دشمن را به زانو درآورد

مراسم تشییع سرلشکر شهید ایزدی در قم

واکنش بقائی به فیلم شلیک موشک رژیم صهیونیستی در میدان تجریش

تاکید روسیه و عربستان بر حفظ آتش‌بس میان ایران و رژیم صهیونیستی

پزشکیان در اجلاس سران اکو: رژیم صهیونیستی حملات غیرقانونی آغاز کرد؛ ایران از تمامیت ارضی خود دفاع مشروع کرد

دیدار نخست‌وزیر پاکستان با پزشکیان

نظارت بازرسان دامپزشکی گیلان بر ذبح دام در تاسوعا و عاشورای حسینی

نسخه دیجیتالی بدن شما، دیابت شما را درمان خواهد کرد!

آغاز رزمایش اقتدار بسیجیان سپاه ناحیه مرکزی رشت

تنش آبی در 25 استان و 53 شهر کشور

دیدار روسای جمهور ایران و تاجیکستان

گفت‌وگوی تلفنی وزیر خارجه مصر با ویتکاف و وزرای خارجه فرانسه و عربستان درباره ایران

دیدار پزشکیان و الهام علی اف

دیدار و گفتگوی وزرای خارجه ایران و پاکستان

افشای جاسوسی آژانس از ایران در لباس نظارت

دختر شهید سردار شادمانی در واکنش به صحبت‌های رئیس پدافند غیرعامل: جاسوسی فراتر از واتس‌اپ است، روش‌های اصلی را پیدا کنید

اشتباه بزرگ محاسباتی صهیونیست‌ها در تهاجم به ایران

تشدید نظارت‌ها بر نانوایی‌های شهرستان رشت

دو تن از نمایندگان مجلس: به زودی جاسوسان باقی مانده از آژانس در ایران اخراج خواهند شد

خبرنگار NBC: شعار و ایده تغییر نظام ایران، توخالی از آب درآمد

قیمت‌های جدید برنج تنظیم بازار به‌روزرسانی شد

توصیف عجیب ترامپ از حملات موشکی ایران به پایگاه العُدید!

واکنش برهانی به تصاویر منتشر شده از حمله اسرائیل به میدان تجریش

آزاد سازی بیش از هزار مترمربع از زمین‌های ملی در شهرستان فومن

شامگاه امروز فرصتی طلایی برای رصد سیاره تیزپا

تسنیم: طبق طرح جدید مجلس 15 تا 25 سال حبس برای ارسال کنندگان فیلم و تصویر به شبکه‌های معاند در نظر گرفته شده است

عزیمت عراقچی همراه رئیس‌جمهور به جمهوری آذربایجان

زیباکلام: احتمال سرگیری مذاکرات زیاد است

رایزنی وزیر دفاع عربستان با ترامپ درباره ایران

سیگنال مرموزی که گمان می‌رفت از اعماق فضا آمده، درواقع متعلق به ماهواره‌ای مرده بود

کارشناس اقتصادی: دامنه نوسانات ارز با توجه به شرایط کنونی قابل قبول است

رئیس‌جمهور وارد جمهوری آذربایجان شد

ابراز نارضایتی ترامپ از تماس با پوتین درباره ایران و اوکراین: پیشرفتی نداشتم! راضی نبودم

مناسبت روز/ جمعه، 13 تیر ماه

پزشکیان عازم شهر خانکندی جمهوری آذربایجان شد

بقایی: تداوم جنایات رژیم صهیونیستی در غزه را به‌ شدت محکوم می‌کنیم

پیش‌بینی یک اقتصاددان از صادرات نفت ایران پس از مکانیسم ماشه

عراقچی در گفت‌وگو با نخست‌ وزیر نروژ: ایران همچنان به معاهده عدم اشاعه و توافقنامه پادمان پایبند است

دفاع بادامچیان از عملکرد دولت در جنگ 12 روزه

انتشار اولین عکس یک ستاره مرده که دو بار منفجر شد

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 13 تیر 1404

وقتی ویدیوها را با سرعت بالاتر از حالت عادی تماشا می‌کنید، چه اتفاقی برای مغز می‌افتد؟