نسیم گیلان

آخرين مطالب

ساخت ریزربات‌های پرنده با اقتباس از کرم شب‌تاب علمي

ساخت ریزربات‌های پرنده با اقتباس از کرم شب‌تاب
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان -

برای دیدن این کلیپ لطفا امکان استفاده از جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال نمایید،و از مرورگر خود را بروزرسانی نمایید

سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/9176849
241
1
جی اس ام / پژوهشگران ربات‌هایی ریزی شبیه کرم شب‌تاب ساخته‌اند که هنگام پرواز نورتابی می‌کنند و می‌توانند با کمک علائم نوری با هم در ارتباط باشند.
کرم‌های شب‌تابی که در شب‌های گرم تابستان از خود نور می‌افشانند، در واقع بدین‌وسیله با هم ارتباط برقرار می‌کنند. دانشمندان ام‌آی‌تی با اقتباس از همین رفتار کرم‌های شب‌تاب، ربات‌های نرم و کوچکی طراحی کرده‌اند که با استفاده از ماهیچه‌های مصنوعی بال‌ می‌زنند و ضمن پرواز نور رنگی منتشر کنند.
این ربات‌ها با نورتابی الکتریکی یا اصطلاحاً با خاصیت برق‌درخشیِ خود (electroluminescence) با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. مثلا اگر ربات‌ها را برای ماموریت امداد و نجات درون ساختمان مخروبه‌‌ فرستادید و یکی از ربات‌ها مصدومان را پیدا کرد، می‌تواند با نورتابی به ربات‌های دیگر علامت دهد تا به کمکش بیایند. «برق‌درخش‌ها» موادی هستند که وقتی به آن‌ها برق اعمال می‌شود، می‌درخشند.
این میکروربات‌ها تقریبا هم‌وزن گیره کاغذ هستند و چنان سبکند که نمی‌توانند هیچ حسگری را با خود حمل کنند. پس پژوهشگران باید با استفاده از دوربین‌های بزرگ فروسرخ آن‌ها را دنبال می‌کردند، اما این شیوه در فضاهای باز کارایی چندانی نداشت. لذا آن‌ها راه‌کار جدیدی را جایگزین کردند و نشان دادند که می‌توانند ربات‌ها را با استفاده از نوری که منتشر می‌کنند و با کمک تنها 3 دوربین تلفن همراه بدقت ردیابی کنند.
«کِوین چن»، استادیار دپارتمان مهندسی برق و علوم کامپیوتر ام‌آی‌تی می‌گوید، ربات‌های بزرگ به چندین طریق (مثلا با استفاده از بلوتوث و دیگر فناوری‌های بی‌سیم) می‌توانند با هم در ارتباط باشند، اما ربات‌های ریز که انرژی محدودی دارند، به الگوهای ارتباطی جدیدی نیاز دارند.
او و همکارانش برای این منظور، درون ماهیچه‌های مصنوعی ذرات برق‌درخش بسیار ریزی کار گذاشتند. با این کار، وزن ربات تنها 2.5 درصد افزایش یافت و کیفیت پرواز آن‌ها نیز تنزل پیدا نکرد.
محققان برای ساخت عملگرهای نرم مکانیکی (soft actuator) یا همان ماهیچه‌های مصنوعی که بال‌های ربات را باز و بسته می‌کنند، قبلا شیوه ساخت جدیدی پیدا کرده بودند. این ماهیچه‌های مصنوعی از چند لایه پلیمر نرم یا اصطلاحا الاستومر و الکترودهایی از جنس نانولوله‌‌ کربنی ساخته شده‌اند که آن‌ها لایه‌لایه کنار هم می‌چینند و سپس به‌نرمی لوله می‌کنند تا بشکل استوانه درآید. وقتی به این استوانه ولتاژ اعمال می‌شود، الکترودها الاستومر را می‌فشارند و بال‌ها در اثر فشار مکانیکی بازوبسته می‌شوند.
محققان برای ساخت ماهیچه‌های مصنوعیِ نورتاب، ذرات سولفات روی را که خاصیت برق‌درخشی دارند، درون الاستومر جای دادند، البته برای این منظور باید بر چند چالش غلبه می‌کردند.
محققان باید الکترودی می‌ساختند که جلوی نور را نگیرد. آن‌ها برای ساخت چنین الکترودی از نانولوله‌های کربنی بسیار شفاف بهره بردند که ضخامت‌شان فقط چند نانومتر بود و نور را از خود عبور می‌دادند.
اما ذرات روی فقط زمانی می‌درخشند که میدان الکتریکی قوی و پربسامدی بر آن‌ها اعمال شود، زیرا در این‌صورت، میدان الکتریکی الکترون‌های موجود در ذرات روی را تحریک و فوتون‌های نور را پخش می‌کند. محققان برای ایجاد چنین میدان الکتریکی قدرتمندی به ماهیچه‌های مصنوعی یا همان عملگرهای نرم مکانیکی، ولتاژ قوی اعمال کردند و سپس ربات را با بسامد (فرکانس) بالا به کار انداختند تا ذراتِ روی، نورتابی کنند.
محققان پس از تولید پیش‌نمونه‌ی عملگر نرم، دریافتند که افزودن ذرات روی کیفیت آن‌را کاهش می‌دهد و آن‌را شکننده می‌کند. «کیم» برای رفع این مشکل، فقط در لایه الاستومر فوقانی ذرات روی کار گذاشت. ضخامت آن لایه فقط چند میکرومتر شد تا توانِ خروجی آن کاهش نیابد. با این‌کار، عملگر نرم فقط 2.5 درصد سنگین‌تر شد، کیفیت پروازش کاهش نیافت و نورافشانی هم کرد.
نحوه ترکیب شیمیایی ذراتِ روی، رنگ نور را تغییر می‌دهد. محققان در ماهیچه‌های مصنوعی از ذرات سبز، نارنجی و آبی بهره بردند تا هر کدام‌شان یکی از آن رنگ‌ها را بدرخشاند. ضمنا در فرآیند ساخت کاری کردند تا عملگرها بتوانند در چند رنگ و با چند الگوی متفاوت نورافشانی کنند.

نسیم گیلان

دنبال کردن ربات‌های نورتاب
پژوهشگران ویژگی‌های مکانیکی عملگرها را آزمودند و شدت نورشان را با نورسنج اندازه گرفتند. آن‌ها با استفاده از سامانه‌ ردیابِ حرکت، برای ربات‌ها آزمون پرواز ترتیب دادند. هر عملگرِ برق‌درخش، نقشِ علامت‌گذارِ فعال را بازی می‌کرد و می‌شد با دوربین تلفن همراه آن‌‌ها را ردیابی کرد. دوربین‌های تلفن همراه، همه رنگ‌های نور را شناسایی می‌کنند. یک برنامه رایانه‌ای مخصوص نیز ساخته شد تا وضعیت و ارتفاع ربات‌ها را با کمک سامانه ثبت حرکت فروسرخ ردیابی ‌کند.
در واقع، پژوهشگران به‌جای سامانه‌های حرکت‌یابِ چندده هزار دلاری از سخت‌افزارهای ارزان بهره بردند و با این حال، نتایج بسیار شبیه بود.
محققان قصد دارند سامانه ردیاب حرکت را چنان بهبود دهند که بتواند ربات‌ها را بی‌درنگ ردیابی کند. همچنین می‌کوشند طوری از علائم کنترلی بهره ببرند که ربات‌ها تقریبا مثل کرم‌های شب‌تاب بتوانند نورشان را طی پرواز و ارتباط با یکدیگر روشن و خاموش کنند.
موادی را که خاصیت برق‌درخشی دارند، می‌توان با استفاده از تجهیزات نه‌چندان پیشرفته یا حتی با کمک ربات‌های سیار بزرگتر نیز از فاصله دور ردیابی کرد. شاید چنین قابلیتی در دنیای واقعی کاربردهایی داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/333155/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

11 آلاینده بیماری‌زای مخفی در خانه

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

مسئولان امنیت شغلی کارگران را تامین کنند

کاهش 3 درصدی نرخ بیکاری گیلان/ برخورد قضایی با 150 کار فرمای متخلف

انعکاس به موقع رسانه‌ها در پاسخ سخت ایران به اسراییل

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

کیش؛ الگوی ایران آینده/ سرمایه‌گذاری کشورهای عربی در کیش

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

«حجت الاسلام اسماعیلی» به عنوان راهیار تبلیغ گیلان منصوب شد

رفع تصرف 1000 متر از اراضی ملی منطقه گشت رودخان فومن

نگهداری 42هزار نسخه خطی در سازمان اسناد وکتابخانه ملی کشور

کشف 700 کیلو گردو قاچاق در بازرسی از یک اتوبوس

ادامه گرمای هوا اواسط هفته در گیلان

حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

یادواره سردار شهید سیدمعروف ایرانی در صومعه سرا

پایداری گرمای هوا در گیلان

دستگیری قاتل کمتر از 5 ساعت در تالش

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

داستانک/ راه نجات

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

رونمایی از لوح ثبتی مهارت سنتی فراوری چای دستی در لاهیجان

لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای تحقق جهش تولید

رفع تصرف اراضی ملی در گشت رودخان

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد