نسیم گیلان

آخرين مطالب

بام‌های آستارا دیگر سفال ندارد! مقالات

بام‌های آستارا دیگر سفال ندارد!
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - آستارا به علت سفالی بودن پشت بام‌ها به شهر بام‌های سفالی ایران مشهور است، اما در سال‌های اخیر در سایه بی توجهی مسئولان و افزایش بی‌ضابطه ساخت‌وساز آپارتمان‌های چندطبقه، این نماد تاریخی و فرهنگی شهر تا حدود زیادی از بین رفته و ورق‌های ایرانیت و حلب جایگزین سفال پشت‌بام‌ها شده است.
به گزارش خبرنگار ایمنا، نمادهای تاریخی، هویت و شناسنامه شهر هستند و همه ما در برابر این میراث ارزشمند به جا مانده از پیشینیان خود مسئول هستیم، معماری و نمادهای قدیمی شهر نشانگر ارزش‌های زندگی انسان در طول زمان، سطح انتظارات، نوع تفکر و باورهای او است، وجود بناها و نمادهای تاریخی نقش به سزایی در رونق گردشگری فرهنگی هر شهر دارد و در بسیاری از شهرهای دنیا، گردشگران برای بازدید از مکان‌ها و نمادهای تاریخی تمایل زیادی دارند و شهرداری‌ها می‌توانند فرصت را غنیمت شمرده و از این طریق درآمد پایدار بسیار خوبی کسب کنند.
بندر مرزی آستارا با 55 هزار نفر جمعیت در غرب استان گیلان واقع شده است، آستارا به علت سفالی بودن پشت بام‌ها، به شهر بام‌های سفالی ایران مشهور است، اما در سال‌های اخیر در سایه بی توجهی مسئولان وقت و افزایش بی ضابطه ساخت و ساز آپارتمان‌های چندطبقه توسط پیمانکاران، این نماد تاریخی و فرهنگی در این شهر تا حدود زیادی از بین رفته و ورق‌های ایرانیت و حلب جایگزین سفال در پشت بام‌ها شده است.
بام‌های سفالی آستارا 20 سال پیش از بین رفته است یاشار سلوکی، مسئول واحد شهرسازی شهرداری آستارا در این خصوص به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: بام‌های سفالی آستارا از حدود 20 سال پیش از بین رفته و ورق‌های ایرانیت و حلب جایگزین سفال شده است.
وی با بیان اینکه در سال‌های گذشته برای حفظ بام‌های سفالی شهر آستارا هیچ اقدامی توسط مسئولان مرتبط انجام نشده است می‌افزاید: مدیران شهری وقت می‌توانستند سفال آستارا را مانند سفال طبرستان بروز رسانی و حفظ کنند اما به دلیل پرهزینه بودن زیرسازی سقف سفالی و نداشتن صرفه اقتصادی، ورق‌های ایرانیت و حلب جایگزین آن شده است.
کارگاه‌های سفال‌سازی آستارا تعطیل شده است مسئول واحد شهرسازی شهرداری آستارا با بیان اینکه روند نوسازی ساختمان‌ها از سنتی به مدرن به مرور موجب تعطیلی کارگاه‌های سفال‌سازی در آستارا شده است، تصریح می‌کند: شهرداری در حال حاضر نمی‌تواند استفاده از سفال در بام‌های منازل مسکونی و تجاری را اجباری کند، زیرا چندین سال قبل، کوره‌های سفال‌پزی در آستارا تعطیل و برچیده شده است.
سلوکی خاطرنشان می‌کند: تعدادی خانه قدیمی با بام‌های سفالی در گوشه کنار آستارا باقی مانده که در دست وراث است و این افراد معمولاً بعد از فوت والدین، خانه‌ها را برای احداث آپارتمان‌های چندطبقه به پیمانکاران ساختمان واگذار می‌کنند، بنابراین مسئولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می‌توانند این خانه‌ها را خریداری و به عنوان نماد و هویت فرهنگی آستارا برای آیندگان حفظ کنند.
وی با بیان اینکه سفال در بام‌ها به عنوان عایق حرارتی عمل می‌کرد و مقاومت خوبی در مقابل بارهای جانبی داشت و دمای هوای خانه را در تابستان خنک و در زمستان گرم نگاه می‌داشت، می‌افزاید: سفال‌ها به صورت مورب و شیب دار بر روی چوب قرار می‌گرفت و نزولات جوی را به کناره‌ها هدایت می‌کرد، اما زیرسازی نامناسب سقف یکی از معایب آن بود، زیرا به دلیل قرار گرفتن در معرض رطوبت، بعد از 15 تا 20 سال باید تعمیر و بازسازی می‌شد.
شهرداری‌ها در ساخت‌وساز به دنبال منافع مالی هستند سروش وظیفه، عضو شورای اسلامی شهر آستارا در این خصوص به خبرنگار ایمنا می‌گوید: در چهار دهه اخیر، شهرداری‌ها در صدور مجوزهای ساخت و سازها تنها به دنبال منافع مالی و کسب درآمد، پرداخت حقوق کارکنان و رفع مشکلات درون سازمانی خود بوده‌اند.
ساخت‌وساز شهری یکنواختی و نظم ندارد وی می‌افزاید: با توجه به اینکه بسیاری از پیمانکاران ساختمان غیربومی هستند، ساخت و سازها فاقد یک نواختی و نظم بوده و در احداث آپارتمان‌ها به هویت فرهنگی و تاریخی شهر هیچ توجه‌ای نشده و در این بخش عملکرد و نظارت شهرداری نیز بسیار ضعیف بوده است.
عضو شورای اسلامی شهر آستارا خاطرنشان می‌کند: در گذشته احداث ساختمان بر عهده پدر خانواده بود و اعضای خانواده نیز در این کار به او کمک می‌کردند، اما در حال حاضر ساخت ساز با هدف کسب درآمد مالی، در بازه زمانی مشخص توسط پیمانکار انجام می‌شود، و زمان برای او بسیار مهم بوده و چیدمان تعداد زیادی سفال بر روی پشت بام برای پیمانکار صرفه اقتصادی ندارد.
وظیفه، شکستن مداوم سفال‌ها در پشت بام‌ها و تعویض آن را از معایب استفاده از سفال می‌داند و می‌گوید: بکارگیری سفال در پشت بام یک ساختمان بلندمرتبه، دید بصری خوبی نخواهد داشت و در صورت شکستن سفال‌ها، تعویض آن در ارتفاع بلند بسیار سخت و دشوار است.
حفظ نمادهای فرهنگی باید تبدیل به قانون شود وی با بیان اینکه با گذشت زمان، فرهنگ و سنت نیز دچار دگرگونی و تحول می‌شود، تصریح می‌کند: حفظ نمادهای قدیمی و تاریخی شهر یا باید به قانون تبدیل شود تا دستگاه‌های متولی بتوانند آن را اجرا کنند و یا در این زمینه دولت با اعطای بسته‌های تشویقی، مالکان خانه‌های دارای بام‌های سفالی را به جلوگیری از تغییر شکل بام‌ها ترغیب کند.
گزارش از محمدرضا رشیدی؛ خبرنگار شهرهای ایران خبرگزاری ایمنا
کد خبر 583363

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/332790/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عاقبت تلخ ازدواج برای فرار از خانه پدری

مرگ جوان صومعه‌سرایی هنگام حرکات نمایشی با موتور

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت، امروز

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

زنان مو بِلوند و چشم آبی‌ای که در خدمت نسل طلایی آلمان بودند!

رقابت بیش از 11 هزار داوطلب گیلانی در 2 گروه آزمایشی

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

برگزاری 740 برنامه ویژه هفته عقیدتی سیاسی در گیلان

افزایش غیر منطقی تعرفه برق با شعار سال هم‌ خوانی ندارد

14 همت پروژه اقتصادی و عمرانی گیلان در سفر رئیس جمهور به بهره‌برداری می‌رسد

اردیبهشت گیلان بهاری و آفتابی

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت 10:30

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر

آغاز ماراتن کنکور سراسری در گیلان

ائمه جمعه در حفظ اتحاد و همدلی بین مردم نقش مهمی دارند

افزایش تولیدات علمی و فرهنگی دانشگاه در راستای تحقق شعار سال

مرگ جوان صومعه سرایی هنگام حرکات نمایشی با موتور

کشف 2 تن شکر قاچاق در رودسر

ویدئو مهسا جاور به مناسبت صعود تیم دو نفره روئینگ زنان ایران

ساخت بیش از 50 واحد مسکونی در صومعه سرا

برنامه ریزی برای توزیع 15 هزار جعبه تخم نوغان در گیلان

دانش‌آموزان گیلانی همیار و سفیر نجات غریق می‌شوند

50 میلیارد تومان دیگر به حل مشکلات پسماند گیلان اختصاص یافت

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

همت عشایر گیلان در جهش تولید با تولید انواع محصولات

تو که با عاشقان درد آشنایی

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

کشف 2تن شکر قاچاق در رودسر

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

بی احتیاطی جان راکب موتورسیکلت در صومعه سرا را گرفت

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 6 اردیبهشت 1403

نکوداشت کاشف السلطنه فردا در لاهیجان

در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک

توقیف موتورسیکلت میلیاردی قاچاق در آستانه‌اشرفیه

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی