نسیم گیلان

آخرين مطالب

نگاهی به جهان شعری شاعرِ دو زیستِ افغانستان مقالات

نگاهی به جهان شعری شاعرِ دو زیستِ افغانستان
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - تسنیم / مؤسسه شاعران پارسی‌زبان کتاب «سلامی به صبح خراسان» را به تازگی منتشر کرده است. این اثر که گزیده‌ای از سروده‌های سیدضیا قاسمی، از شاعران شناخته شده افغانستانی، است در ادامه انتشار آثار شاعران پارسی‌زبان از کشورهای مختلف به منظور آشنایی بیشتر با شعر فارسی صورت گرفته است. مراسم رونمایی از این کتاب شب گذشته با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و ادب از کشورهای مختلف به صورت مجازی برگزار شد؛ مراسمی که به بهانه آن، شاعران و منتقدان به بررسی و بیان ویژگی‌های زبانی و ادبی قاسمی، به عنوان یکی از شاعران تأثیرگذار در ادبیات امروز افغانستان و فارسی‌زبانان، پرداختند.
ابراهیم خدایار، استاد دانشگاه تربیت مدرس، در این برنامه ضمن اشاره به ویژگی‌های شعری قاسمی گفت: مخاطبی که با شعرهای سید ضیا قاسمی مواجه می‌شود، یک‌ راست از دالان تاریخ عبور می‌کند و در سپیده‌دم آن، مهمان خانه‌ یکرنگی می‌شود.
وی ادامه داد: سرودِ همدلیِ مردمانِ فارسی‌زبان، تنها صید جهانِ معنیِ قاسمی نیست، اما تشنگانِ همدلی را به‌خوبی سیراب می‌کند. امروز فارسی‌زبانان جهان بیش از گذشته به یک‌دلی نیاز دارند و شعرهای قاسمی چه زیبا این نیاز را پاسخ داده است.
کبری حسینی بلخی، از شاعران افغانستانی حاضر در این جمع نیز در بخشی از این مراسم، قاسمی را از شاعران پرکار، خوش‌قریحه و خوش‌ذوق نسل دوم مهاجرت افغانستان در ایران دانست و یادآور شد: طبع روان، زبان شیوا و شیرین همراه با چاشنی درِّ دری فارسی از ویژگی‌های شعر اوست. تعهد به کرامت و عشق به انسان، سرزمین و ارزش‌های پذیرفته شده و... تار و پود شعر او را تشکیل داده است. افزون بر این، قاسمی در داستان و رمان نیز خوش درخشیده است و از این رو شاعر و نویسنده «دو زیست» است.
عباس محمدی، مدیر دفتر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری، نیز در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به تعریف شعر گفت: چنانکه بسیاری از صاحب‌نظران معتقدند؛ باید تمایز شعر با نظم را افزودن عاطفه و خیال به اندیشه بدانیم که برای این تعریف می‌توان بسیاری از غزل‌های ضیا قاسمی را شاهد مثال آورد. ضیا قاسمی را از آغاز دههٔ 80 می‌شناسم. روزگاری که در ایران بود هنوز. آدمی بی‌تکلف، صمیمی و دوست‌داشتنی مانند شعرهایش.
وی با بیان اینکه غزل‌های قاسمی را باید از آن دست غزل‌هایی دانست که راه نوآورانه نیما را در غزل ادامه می‌دهد، افزود: قاسمی با همهٔ نوآوری‌ها هیچ‌گاه از ریشه‌های سنت جدا نشد و پیوندش با شعر کهن مشهود است. زبان شاعرانه قاسمی زبانی خیال‌پرور در عین سادگی است و با همهٔ شاعرانگی در پی زبان‌آوری و خودنمایی نیست. او برای انتقال پیام و مفاهیم، ساده‌ترین واژگان را انتخاب می‌کند تا به‌راحتی عاطفه مخاطب را درگیر کند مثل این دو بیت که روایت اندوه‌بار دورماندگان هموطنش از وطن خویشتن است:
گاهی پدر شدیم و پسر را گریستیم
گاهی پسر شدیم و پدر را گریستیم
هر روز و شب، درست چهل سال می‌شود
ساعات تلخ پخش خبر را گریستیم
محمدی با بیان اینکه در مفهمومی متعالی‌تر می‌توان این بیت‌ها را راوی دور ماندن آدمی از وطن اصلی خویشتن دانست، تصریح کرد: شعرهای ضیا قاسمی آیینه غربت‌نشینان دور از وطن است؛ شعرهایی اندیشمند، خیال‌پرور و سرشار از عاطفه‌ که با زبانی ساده، مخاطب را به اندیشه وا می‌دارند.
مصطفی محدثی خراسانی، شاعر و منتقد ادبی، نیز در بخشی از این مراسم با ارائه یادداشتی به برخی از ویژگی‌های شعری قاسمی اشاره کرد. او در این یادداشت نوشت: ما بچه‌های شعر دهه 60 خراسان و خصوصاً مشهد ازجمله مجید نظافت، غلام‌عباس ساعی، احمد زارعی، سید عبدالله حسینی، هادی منوری، مرتضی امیری اسفندقه، محمود اکرامی‌فر، محمدحسین جعفریان، حسین شنوایی و... اقبالی داشتیم که در اولین گام‌های پیمودن این وادی، همراهان پرنفس و ثابت قدمی از همزبانان افغانستانی چون ابوطالب مظفری، فضل‌الله قدسی، محمدکاظم کاظمی، سید نادر احمدی و... پیدا کردیم که قطعاً اگر این اقبال نبود، سرنوشت ما و به تبع و تأثیر آن سرنوشت شعر نسل انقلاب به گونه دیگری رقم می‌خورد. یقین دارم آن گونه دیگر هرچه بود به هیچ وجه با آنچه هست از حیث مرتبه و معرفت قابل مقایسه نبود و به مراتب سطحی پایین‌تر داشت؛ البته برای شاعران هم‌نسل و همراه افغانستانی ما نیز این روند صادق است.
وی ادامه داد: بعدها در کوران مسابقات شعر دانش‌آموزی کشور نیز که به همراه محمدکاظم کاظمی از مشهد برای تدریس و داوری حضور پیدا می‌کردیم، این هم‌نفسی به دانش‌آموزان شاعر ایرانی و افغانستانی سرایت کرد و آن روزها سیدرضا محمدی، سیدضیا قاسمی، حسین محمدی و... را در کنار محمد رمضانی فرخانی، عبدالجواد موسوی، علیرضا سپاهی و... می‌دیدیم که چه بشکوه همراه و همدم با رفاقتی برادرانه سیر و سلوک در این وادی را با هم طی می‌کنند.
محدثی خراسانی در بخش دیگری از این یادداشت به ویژگی‌های اخلاقی قاسمی و برخی از ویژگی‌های شعری او اشاره کرد و نوشت: سید ضیا قاسمی که دوستان امشب به یُمن رونمایی از مجموعه شعرش و به احترام چند دهه تلاش و مجاهدت ادبی او، در این گروه گرد آمده‌اند، از چهره‌های شاخص و تأثیرگذار در این همراهی مبارک بود و حُسن خُلق، تواضع، دانش، بینش و معرفت از او شخصیتی محوری و قابل اتکا ساخته بود و هنوز هم با اینکه سال‌هاست هزاران فرسنگ از این جمع به ظاهر دور افتاده، با آنها همراه و همنفس است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/319830/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مقوله حجاب اولویت دانشگاه است

رقابت بیش از 27 هزار داوطلب گیلانی در نوبت اول کنکور سراسری

«پاسخ»؛ ویژه‌برنامه شبکه باران برای پاسخگویی مسئولان به مطالبات مردم

حفاظت از انفال مهمترین رسالت هر جنگلبان است

مسدود شدن 9 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان رودبار

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

جلسه شورای گفتگوی بخش خصوصی با دولت و بانک‌های گیلان

پاسخ شفاف مسوولان گیلان به مطالبات مردم از شبکه باران

تارتار: یکی از اهداف اصلی ملوان کسب مقام قهرمانی جام حذفی است

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هر دختری باید کفش سفید داشته باشد

شورای گفتگوی بخش خصوص با دولت و بانک‌های گیلان

تحقق توسعه پایدار با همدلی و انسجام مجلس و دولت

نشست هم اندیشی روسای دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشگاهی گیلان

ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد

بسیج اساتید باید کارکرد متفاوتی در جهاد تبیین داشته باشد

اساتید دانشگاه‌ها همواره دغدغه حل مسائل کشور و ملت را سرلوحه کار خود قرار داده اند.

هدف دولت سیزدهم کاهش بار ترافیکی در کلانشهر رشت است

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

رنگ کردن مو و ابرو با نسکافه

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

تصویری دیده نشده از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصویری از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پدر شهید «جعفر نعمت زاده» دیار حق را لبیک گفت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

منتخب شهرستان لنگرود در مجلس شورای اسلامی گفت: راه اندازی شبکه‌های تلویزیونی انتخابات کار

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

نفرات دعوت شده به مرحله دوم انتخابی تیم ملی کاراته مشخص شدند

از زر و سیم جهان پاس نظر باید داشت

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

نخستین نشای مکانیزه برنج در شفت انجام شد

نیشکر هفت تپه؛ از سرخط اعتصابات کارگری به پیشتازی سنگر تولید

امنیت شغلی در گرو تداوم چرخ تولید کارخانجات است

بررسی پرونده‌ها و کالاهای موجود در انبار مرکزی اموال تملیکی گیلان

جمع‌آوری و دستگیری 528 معتاد و سوداگر مرگ طی 2 روز در گیلان

لزوم تقویت دانشگاه فرهنگیان

شعر زیبای میلاد عرفان پور درباره عملیات وعده صادق

عاقبت تلخ ازدواج برای فرار از خانه پدری

مرگ جوان صومعه‌سرایی هنگام حرکات نمایشی با موتور

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت، امروز

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

زنان مو بِلوند و چشم آبی‌ای که در خدمت نسل طلایی آلمان بودند!

رقابت بیش از 11 هزار داوطلب گیلانی در 2 گروه آزمایشی

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب