نسیم گیلان

آخرين مطالب

صید ماهیان استخوانی در گیلان 16 درصد کاهش یافت اقتصادي

صید ماهیان استخوانی در گیلان 16 درصد کاهش یافت
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان -

نسیم گیلان


به گزارش ایرنا ، براساس آمار استحصال شده از شرکتهای صیادی پره استان گیلان ، صید انواع ماهیان استخوانی طی نخستین ماه از آغاز فصل صید 16 درصد نبست به مدت مشابه سال 99 کاهش یافت، این درحالیست که این مقدار نسبت به مدت مشابه در پنج سال گذشته ( 1395-1399 )، 18 درصد کاهش داشته است.
طبق آخرین آمار شیلات گیلان از آغاز فصل صید تاکنون 226 تن انواع ماهیان استخوانی در استان صید شد در حالیکه میانگین صید پنج سال گذشته این استان 275 تن بود.
این درحالی است که آمارهای صیدی که از سوی شیلات منتشر می شود ماحصل گزارش روزانه ناظران این سازمان از شرکتهای صیادی پره سراسر استان است و شامل صید صیادان دام گستر نمی شود.
معاون صید و بنادر ماهی‌گیری اداره‌کل شیلات گیلان روز سه‌شنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه فصل صید امسال از 20 مهرماه اغاز شد گفت: طی این مدت 182 تن ماهی کفال ، 36 تن ماهی سفید و چهار تن کپور و سایر گونه ها سوف، سیم و انواع کولی‌ها توسط صیادانی گیلانی صید شد.
مسعود نیکپور ارزش ریالی فروش ناخالص ماهیان صید شده را 162 میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: این درحالیست که میانگین ماهی کفال صید شده طی مدت مشابه در پنج سال گذشته 228 تن (20 درصد کاهش) ، ماهی سفید 34 تن (هفت درصد افزایش ) و کپور و سایر گونه ها 11 تن (39 درصد کاهش) بود.
وی با بیان اینکه 47 شرکت صیادی پره صیادی در سه هزار و 669 مرحله پره کشی این مقدار ماهی را صید کرده اند، خاطر نشان ساخت : میانگین دفعات پره کشی شرکتهای صیادی پره در سالهای 1395 تا 1399 ، چهار هزار و 62 مرتبه بوده که این میزان نشان می دهد صیادان گیلانی در تعداد پره کشی نیز 10 درصد کاهش داشته اند .
نیکپور همچنان تغییرات جوی دریای خزر و سرمای زودرس در سال جاری ، کاهش ذخایر ماهیان دریای خزر ناشی از انواع آلودگی های نفتی، صنعتی، شهری و کشاورزی، ناامنی رودخانه ها به عنوان زایشگاه طبیعی ماهیان از حیث آلودگی های مذکور و نیز صید مولدین در مصب و بالادست در زمان تخم ریزی توسط صیادان غیرمجاز و صید گسترده و لجام گسیخته توسط صیادان غیرقانی به روش دام گستری را از دلایل کاهش صید عنوان کرد.

نسیم گیلان

صید گسترده و لجام گسیخته
گذشته از تمامی عوامل کاهش صید که پیشتر نیز شیلات در گزارشات خود اذعان داشته بودف حال شیلات گیلان صید گسترده و لجام گسیخته صیادان غیرقانونی به روش دام‌گستری از آبزیان دریای خزر را (علیرغم تلاش یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات ) یکی از دلایل کاهش میزان صید شرکتهای تعاونی پره استان گیلان اعلام می کند.
در سال 73 به صیادان دام‌گستر یکسال فرصت داده شد تا فعالیت صیادی در دریای خزر را به طور کامل متوقف کنند و شیلات ایران موظف شد زمینه لازم را برای حذف این روش صید در سال 74 مهیا کند. در سال 75 نیز بر اساس ابلاغ شیلات ایران ، صید به روش دام‌گستر ممنوع و ادوات صیادی و کارت های دامگستری این صیادان در گیلان جمع آوری شد.
معاون صید و بنادر ماهی‌گیری اداره‌کل شیلات گیلان با بیان اینکه تمام کسانی که در دریا اقدام به صید می کنند باید مجوز لازم از شیلات را داشته باشند گفت: این صیادان بدون مجوز اقدام به صید می‌کنند درحالیکه در سال 73 تمام حقوق متصوره خود را دریافت کرده و از دریا خارج شده اند.
نیکپور ادامه داد: کارشناسان مراکز تحقیقات شیلاتی صیادی به روش دام گستری را شیوه ای مخرب معرفی کرده اند و در مجلس نیز قانوی علیه این روش مصوب شد که طی سال‌های 73 تا 78 کارت صیادان دام‌گستر خریداری و از پهنه دریای خزر خارج شده اند اما این خروج تنها برروی کاغذ انجام شده و عملا این صیادان در دریا صید می‌کنند.
وی با بیان اینکه یگان حفاظت شیلات گیلان در برخورد با این صیادات قایق ها و ادوات صیادی و ماهی های صید شده آنها را ضبط و توقیف کرده و فرد خاطی را به دادگاه معرفی می کند ، اظهار داشت : صیادان و بهره برداران قانونی ماهیان استخوانی طبق قانون صرفا شرکتهای تعاونی پره هستند و صیادان دام گستر از سبد این صیادان برداشت می کنند و ما طبق گفته قانونگذار و براساس قانون با آنها برخورد می کنیم لذا تا زمانیکه صید برای این افراد ممنوع اعلام شده ما نمی توانیم مجوزی صادر کنیم .
وی یکی از دلایل کاهش صید را بهره بردران غیر قانونی و صیادان غیر مجاز اعلام و تصریح کرد : دریای خزر دریای بسته است و به جای اینکه یک نفر از این سفره برداشت کند 10 نفر برداشت می کند این امر موجب شده سفره صیادان ما کوچکتر شود.
نیکپور افزود : اینکه فردی به علت بیکاری از دریا صید کند توجیهی است که افراد برای کارهای غیر قانونی خود انجام می دهد ما باید بدانیم چه تعداد صیاد در دریا با چه روش و ابزاری صید می کنند که درحال حاضر اطلاعات درستی در این زمینه وجود ندارد .
وی خاطر نشان کرد : اگر قانونگذار پس از گذشت 20 سال به این نتیجه برسد که قانون پیشین اشتباه بوده است و برای جوانانی که از این طریق امرار معاش می کنند می بایست کارتی صادر شود، ما به عنوان مجری قانون ملزم به اجرای قوانین هستیم اما مادامی که این قانون پابرجاست با صید صیادان غیرمجازی که از سفره بهره بردار قانونی صید می کند برخورد می کنیم.
اعلام آمادگی صیادان دام‌گستر برای همکاری با شیلات
باتوجه به اینکه همواره صید گسترده و لجام گسیخته توسط صیادان غیرمجاز با روش دام‌گستری یکی از دلایل کاهش صید در سالهای اخیر عنوان شده است، اما این صیادان خواهان ساماندهی خود هستند.
اکثر این صیادان دام‌گستر جوان بوده و حداقل 25 سال سابقه فعالیت صیادی دارند (پس از قانون ممنوعیت فعالیت صیادان دام گستر در دریا) و در کنار صیادی در زمین‌های اجاره ای به کشت برنج مشغول هستند.
یکی از این صیادان جوان که در طول یکماه گذشته قایق و ادوات صیادی اش 2 بار توسط یگان های حفاظت شیلات ضبط شد و محکوم به پرداخت خسارت شده است در این رابطه به ایرنا گفت: امسال 70 میلیون تومان برای تهیه ادوات صیادی هزینه کردم و دوبار به پرداخت جریمه محکوم شده‌ام و با کاهش صید در دریا و این درآمد اندک علاوه بر من سایر صیادان نیز در تامین معاش خانواده دچار مشکل شده اند.
علی قاسمی ادامه داد: اگر چه طبق قانون فعالیت ما بعنوان صیادان غیرمجاز ممنوع است اما اگر شیلات از رودخانه ها در زمان تخم ریزی ماهیان حفاظت می کرد و یا به اندازه کافی ماهی در دریا رهاسازی کند، صیادان پره و دام گستر می توانند از دریا بهره لازم را ببرند .
تمدید فصل صید بلای جای ذخیره ماهی خزر
کمال شیرزادی دیگر صیادی که با قایق پارویی و تیوپ در دریا صیادی می کند تمدید فصل صید را در کاهش ذخایر دریای خزر موثر دانست و افزود: تمدید فصل صید موجب می شود ماهیان مولد توسط صیادان صید شود و ذخایر ماهیان در دریا کاهش یابد.
وی به آلودگی رودخانه های منتهی به تالاب نیز اشاره کرد و اظهار داشت: لایروبی های غیرکارشناسانه و بدون در نظر گرفتن زمان تخم ریزی ماهیان در رودخانه ها از دیگر دلایل کاهش ذخایر 2 گونه ماهی سفید و آزاد در دریای خزر است.
این صیاد دام‌گستر تصریح کرد : ماهی سفید ماهی مهاجری نیست و برای تخم ریزی به رودخانه محل تولد برمی گردد درحالیکه رودخانه‌های ما آلوده است و با تمدید فصل صیدماهیان مولد در زمان تخم‌ریزی صید می شوند.
محمد بحری از صیادان جوان دام‌گستر به تجربه خود برای ایجاد محلی برای تخم ریزی ماهیان در مصب یکی از رودخانه های گیلان اشاره کرد و اظهار داشت: شیلات می تواند با استفاده از مردم بومی و محلی منطقه و یا صیادان دام گستر درروزهای پایانی اسفند محیطی امن در مصب رودخانه ها را برای تخم ریزی ماهیان فراهم کند.
وی گفت: صیادان دام‌گستر برای امرار معاش و گذران زندگی ناچار به صید هستند شیلات نیز می تواند در تعامل با این صیادان زمان و محدوده خاصی را برای صید اعلام کند و پس از آن هرقایقی که مشاهده شد را توقیف کنند.
پس از گذشت 20 سال از قانون جمع آوری صیادان دام گستر کاهش ذخایر ماهیان دریای خزر نشان از عدم موفقیت این طرح و قانون دارد اینکه نتوانسته طبق پیش بینی های کارشناسان چندان موثر واقع شود .
حال اگر این قانون نیازمند بازنگری است با توجه به اینکه ابعاد اجتماعی آن دیده نشده است باید تصمیم شجاعانه ای در این مورد گرفته شود تا شیلات بتواند برای ذخایر خود برنامه ریزی داشته باشد که چه مقدار ماهی در دریا راهاسازی کند که صیادان پره و دام گستر بتوانند برداشت حساب شده و اصولی داشته باشند .
برچسب‌ها بندرانزلی دریای خزر سازمان شیلات ایران

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/309223/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همایش پاکیاران و تفکیک زباله از مبدا در رشت

اعتبارات مناسبی در حوزه پسماند در نظر گرفته شده است

این شعر زیبا از دختر شیرین زبان را از دست ندهید

ایرانی‌ترین غیرایرانی

اجلاسیه مدیران و معاونان آموزش حوزه‌های علمیه گیلان

لزوم هوشیاری در برابر جنگ رسانه / جوانان را با قهرمانان دینی وملی آشنا کنید

پلنگ ایرانی در قاب دوربین‌های تله ای رودبار

غافلگیری سارق حین سرقت در رشت

دل دوستان شکستی، بر دشمنان نشستی

هیچ مانعی برای برنامه های فرهنگی در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت وجود ندارد

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید نادر مهدوی

بهره برداری از 14 پروژه اجرای طرح هادی در رودسر

کشف انبار نوشابه‌های قاچاق در رشت

هشدار استاندار گیلان به مسئولان مانع تراش در مسیر سرمایه گذاری

برخورداری 48 روستای آستارا از نعمت گاز طبیعی

عملیات «وعده صادق» تمام معادلات را به نفع ایران تغییر داد

ثبت تصاویر پلنگ ایرانی در جنوب گیلان

با ما منشین اگر نه بدنام شوی

موضوع ایثار و شهادت موضوع بسیار مهم دولت سیزدهم است/بکارگیری ظرفیت های مردمی از برنامه های جدی بنیاد است

بیش از 13 کیلو مواد مخدر در رشت کشف شد

آسمان مال من است

شهدا، فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه داشته اند

راه‌یابی ملی‌پوش گیلانی به فینال رقابت‌های آب‌های آرام آسیا

اهتمام مربیان و استاد یاران حلقه‌های صالحین تقویت باور‌های دینی در جامعه

ثبت تصویر پلنگ ایرانی در مناطق جنگلی رودبار

منطقه زیبای پامنار خوزستان

شعر خوانی زیبای باران نیکراه

کدام استان‌ها کمترین سهم را از تبدیل مجوزهای صنفی دارند؟

زمین گرد است!

انسداد 29 محور شریانی و غیر شریانی کشور

بهار در ارتفاعات گیلان

فرمانده سپاه قدس گیلان: 75 هزار اثر به دبیرخانه جشنواره مردمی مدرسه عشق ارسال شد

حمله افراد ناشناس به کارشناسان اورژانس اهواز

٣ مفقودی سیل جنوب کرمان پیدا شدند

احتمال وقوع سیل در این سه استان

ماجرای تنبیه بدنی وحشتناک دانش‌ آموز مرزن‌ آبادی

نشای برنج در شهرستان فومن آغاز شد

نجات 16 خودروی گرفتار در سیلاب‌های اخیر جنوب کرمان

راهپیمایی مردم گیلان درحمایت از مقاومت مردم مظلوم غزه و عملیات وعده صادق

کدام استان‌ها کمترین سهم را از تبدیل مجوز‌های صنفی دارند؟

بنا‌های تاریخی قوت گردشگری گیلان است

کتاب؛ ابزاری برای ایجاد رزومه یا عکس یادگاری

تخریب ساخت‌وساز غیرمجاز در منطقه سیاهمزگی فومن

تظاهرات حمایت از مردم غزه و پاسخ به اسرائیل در گیلان برگزار می‌شود

72 هزار گیلانی مهارت‌های فنی و حرفه‌ای را دریافت کردند

خدمت توام با تکریم مهمترین اصل در بنیاد شهید و امور ایثارگران است

تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از جانباز سرافراز سرتیپ دوم صلواتی

فراخوان ارسال اثر به هشتمین جشنواره «طنز پهلو» در فومن

برگزاری اولین حراج خرده فروشی سال 1403 در گیلان

راهپیمایی مردم گیلان درحمایت از مقاومت مردم مظلوم غزه و عملیات «وعده صادق»