نسیم گیلان

آخرين مطالب

رونمایی از کتاب ها و گزارش‌های ستاد مدیریت محلات شهرداری تهران

رونمایی از کتاب ها و گزارش‌های ستاد مدیریت محلات
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - دبیرخانه ستاد راهبری مرکزی ساماندهی مشارکت‌های اجتماعی در محلات (مدیریت محله)، چهارشنبه 21 مهردر سرای محله ولیعصر (عج) از گزارش‌ها و کتب تهیه شده در این ستاد با حضور پژوهشگران و نویسندگان آن‌ رونمایی کرد.

به گزارش شهر به نقل از روابط عمومی دبیرخانه ستاد راهبری مرکزی ساماندهی مشارکت‌های اجتماعی در محلات شهر تهران (مدیریت محله)، مهدی شیرزاد رئیس این دبیرخانه در این مراسم گفت: در رابطه با محله و نگاه به محله دو پارادایم اصلی قابل تمیز و تشخیص است. اول، پارادیمی که بر هویت محله‌ای تمرکز دارد و برای ایجاد و تقویت حس تعلق محله‌ای سیاست‌گذاری‌ می‌کند. در این پارادایم این که کی بچه کجاست، مهم می­شود و ساکن یا متولد شده در محله­ای خاص بودن، باعث می­شود که در جامعه، به فرد، صفات و ویژگی­های خاصی نسبت داده شود. دوم، پارادایم حق بر شهر است که بر مفهوم حق و تکلیف شهروندی تأکید دارد. هر فردی فارغ از این که کجا به دنیا آمده و کجا زندگی می‌کند یک سری حقوق و وظایف بر شهر و شهر بر او دارد، که مجموع آن­ها را می­توان شهروندی نامید.
شیرزادی در ادامه افزود: عموم فعالیت‌های ما در ستاد مدیریت محلات ذیل پارادیم دوم است. در کلانشهری مانند تهران که از قومیت‌ها و عقاید گوناگون در آن زندگی می‌کنند، به نظر می‌رسد بخش قابل توجهی از افراد، اساسا به شهر می­آیند تا در اقیانوس جمعیت آن گم شوند. این امر باعث می‌شود هویت محله‌ای و قومی و شهری برای آن‌ها کمرنگ شود. علاوه بر این در مناسبات سرمایه‌سالارانه حاکم بر تهران به نظر می‌رسد تعاملات اجتماعی شهروندان با یکدیگر زیاد نیست. چه این که در بسیاری موارد افراد فضا و فرصتی برای تعامل ندارند. اگر این موارد را به عنوان واقعیت­های اجتماعی ببینیم، فارغ از این که خوب یا بد هستند؛ به نظر می‌رسد باید نگاه دقیق­تری به آن­ها داشت.
شیرزاد با تاکید بر حق شهروندان بر شهر بیان کرد: اما در محلاتی که تاریخچه وجود دارد و یا نماد شهری خاصی در هویت محله وجود دارد، با تمرکز بر روی آن، در حد وسع خود، سعی بر زنده نگه داشتن و تقویت هویت محله‌ای کرده ایم، تا میراث معنوی شهر حراست شود.
او با بیان اینکه در ستاد مدیریت محله در سه سال گذشته، سه رویکرد اصلی دنبال شده است، در توضیح این سه رویکرد گفت: رویکرد اول این بود که حوزه اجتماعی از مناسبت‌زدگی خارج شود؛ تلاش کردیم حوزه اجتماعی را درگیر امر توسعه محله‌ای کنیم. با ظرفیت‌هایی نظیر کمیته فرهنگی – اجتماعی ستاد بازآفرینی شهر تهران، که پیگیری امور آن­ها بر وظایف ستاد مدیریت محله افزوده شد، توانستیم این نگاه را تقویت کنیم. بحث پروژه‌های توسعه محلی و کارهایی که گزارش آن­ها در کتاب فراخوانی عامل سوم آمد، نمونه‌ای از این دست فعالیت‌ها است.
او در توضیح دو رویکرد دیگر بیان کرد: در رویکرد دوم، سراهای محلات را به عنوان یک کانون اجتماع‌محور در نظر گرفتیم و تلاش کردیم به این بپردازیم که سرای محله به عنوان یک کانون اجتماع‌محور محلی چه ویژگی‌ها و ظرفیت‎هایی دارد و چه ویژگی­ها و ظرفیت­هایی باید داشته باشد. بخش عمده دیگر فعالیت‌هایی که در ستاد مدیریت محلات انجام شد، ذیل این رویکرد بوده، که به عنوان مثال می‌توان به گزارش نقادانه آقای بشیر خادملو تحت عنوان تجربه سرای محلات و گزارش دیگر با عنوان فرایند ارزیابی مدیران محلات اشاره کرد.
او ادامه داد: رویکرد سوم، سیاست‌گذاری داده‌محور بود که دو بال اصلی داشت. یک بال آن در سامانه جامع محلات فعال است و بال دیگر آن در گزارش‌های تهیه شده توسط مؤسسه دقیقه، تحت عنوان تحلیل درآمدها و هزینه‌های سراهای محلات و کالبد مطلوب سرا قابل مشاهده و مطالعه است.
رییس دبیرخانه ستاد مدیریت محله شهر تهران، با تاکید بر انجام کار تیمی در این ستاد گفت: تلاش ما بر این بود که کارهای ما یک منظومه تشکیل دهند و مکمل هم باشند.
شیرزاد در ادامه با بیان اینکه در دوره‌ی فعالیتش، کانال‌ها و گروه‌های مطالبه‌گری تشکیل شدند، گفت: این کانال‌ها دائم ما را رصد و نقد کردند. برخی منصفانه و مبتنی بر واقعیت و داده بود و برخی نیز به دور از انصاف بود. به هر حال، نفس این که ما تحمل تشکیل نهادهای مطالبه‌گر داشته باشیم اهمیت دارد. وظیفه مدیران است که نسبت به مطالبه‌گری پاسخگو باشند، ولو برخی از این نقدها را غیرسازنده و به دور از انصاف بدانیم. خوشحالم که بدون لکنت زبان در مورد ما و عملکردمان صحبت شده و برخی حتی برای این سخن گفتن تشویق شده و پاداش می‌گیرند.
او ادامه داد: نتیجه کار ما امروز در این جلسه منعکس شد. این کار ماحصل یک تلاش گروهی و جمعی بود. تلاش ما این بود که بهترین کاری که از ما بر می‌آید را انجام دهیم. حتما کاستی­ها و ضعف­هایی هم داشته­ایم که بابت آن­ها از شهروندان تهرانی پوزش می­طلبیم.
شیرزادی در مورد مهم‌ترین مسائل در بحث فرایند ارزیابی مدیران محلات گفت: پس از انتخابات شورایاری با توجه به تغییر 70 درصدی ترکیب شورایاران، انتظار تغییر مدیران محلات دور از ذهن نبود. ولی ما مدیران محله‌ای با سابقه طولانی داشتیم. هدف ما این بود که این نیروی انسانی ارزنده را حفظ کنیم. کانون ارزیابی به ما کمک کرد که بخش قابل توجهی از این سرمایه را حفظ کنیم. ولی به موجب مقررات، وظیفه انتخاب مدیر محله بر عهده هیئت امنا بود. در خروجی کانون­های ارزیابی، حدود 70 درصد مدیران محلات، موفق بیرون آمدند اما برخی از آن­ها موفق به کسب رای هیأت امنا نشدند و متاسفانه به رغم شایستگی‌های­شان توفیق ادامه همکاری با برخی از بزرگواران را پیدا نکردیم. در نهایت، توانستیم حدود 50 درصد مدیران محلات را حفظ کنیم؛ در عین حال، انرژی و نیروی جدیدی وارد مدیریت محله شد.
او در خاتمه بیان کرد: شهرداری تهران در دوره پنجم مدیریت شهری و حتی قبل از آن، به سمت محله‌محوری رفت. به نظر بنده یکی از دستاوردهای دوره آقای قالیباف، ناحیه محوری بوده است. اگر نقد جدی به دوره پنجم وارد باشد، این است که عجولانه به سمت محله‌محوری رفتیم. ناحیه، ظرفیت بسیار مهم و بالایی دارد و بدون شناخت و استفاده از ناحیه نمی‌توان به محله‌محوری رسید. ناحیه محوری و محله محوری باید هم­راستا و مکمل هم باشند. ایده‌های بسیاری بود که ما به پیگیری آن­ها نرسیدیم و به دوستان پیشنهاد می‌کنم که آن­ها را بررسی کنند. به عنوان مثال بعد از مشکلات حقوقی که برای شورایاری‌ها ایجاد شد و ذهن ما را درگیر کرد، موضوع دموکراسی مستقیم توجه ما را به خود جلب کرد. در برخی کشورهای توسعه با استفاده از فناوری­های ICT در مورد موضوعات خرد محله‌ای به جای مدل دموکراسی نمایندگی یا پارلمانی از طریق دموکراسی مستقیم تصمیم می‌گیرند و از خود مردم برای اخذ تصمیم، رأی و نظر می­گیرند. موضوع دیگر صندوق توسعه محله‌ای بود که فرضا با استفاده از آن­ها بتوان عوارضی که مردم در محله‌ها می‌پردازند را خرج همان محله کرد و زمینه­ای برای مشارکت بیش­تر آن­ها در تأمین سرمایه و اجرای پروژه­ها فراهم کرد. این‌ها سازوکارهای مالی و موضوعات سیاست‌گذاری و همچنین تجربیات بین‌المللی دارد که کمتر کسی به آن پرداخته است. امیدوارم که در آینده به آن­ها پرداخته شود.
در این جلسه از گزارش‌ها و کتب ستاد مدیریت محله با عناوین «تجربه سرای محلات تهران»، «فرایند ارزیابی مدیران محله»، «مدیریت محله؛ چالش‌ها و راهکارهای حقوقی»، « آسیب‌شناسی خانه‌های سرای محله »، « تحلیل هزینه‌ها و درآمدهای سراهای محلات تهران »، « مرکز اجتماع‌محور محلی؛ سیاست‌هایی برای سرای محله آرمانی »، «کالبد مطلوب سرا»، «کتاب عکس محله»، « فهرست‌نویسی نشریات شورایاران و شورا »، «گزارش همایش مشارکت و توسعه»، «فراخوانی عامل سوم؛ مدلی برای مداخله مشارکت‌محور محله‌ای»، روایت یک سیا ست؛ تاثیر شورایاری بر جلب مشارکت در تهران»، «شورایاری در نگاه صاحب‌نظران»، «در ناحیه چه می‌گذرد» و «گزارش پروژه‌های کوچک‌مقیاس محلی» با حضور پژوهشگران، نویسندگان و تهیه‌کنندگان آن‌ها رونمایی شد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/302804/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

بی احتیاطی جان راکب موتورسیکلت در صومعه سرا را گرفت

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 6 اردیبهشت 1403

نکوداشت کاشف السلطنه فردا در لاهیجان

در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک

توقیف موتورسیکلت میلیاردی قاچاق در آستانه‌اشرفیه

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

آسمان گیلان تا هفته آینده صاف و آفتابی است

آشیانه ساختن پرستو‌های دریایی در تالاب بین المللی انزلی

پیشرفت 90 درصدی پروژه محور آستانه اشرفیه به کیاشهر

تالاب انزلی، میزبان بیش از هزار پرستوی دریایی

اجرای کارگاه آموزشی پیشگیری از غرق شدگی در گیلان

مشاهده گله گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود (فیلم)

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا

گیلان باید تحت پوشش فیبر نوری قرار گیرد

محفل مشق حماسه به مناسبت عملیات «وعده صادق» در رشت برگزار شد

شهر پره سر نیازمند تخصیص زمین برای تولید کود آلی از زباله‌ی تر است

درخواست سازمان جهاد کشاورزی از شالیکاران گیلانی

آغاز توزیع تخم نوغان از شنبه در گیلان/ قیمت هر جعبه 28 هزار تومان

نگاه مطالبه‌گر در حوزه فرهنگ و هنر تحول‌ آفرین است

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

ضرورت معرفی جلوه‌های ایثار و شهادت به نسل جدید

اجرای 35 کیلومتر فیبر نوری در آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر

56 دستگاه خودرو سرقتی در گیلان کشف شد

مازندران قهرمان جوانان و گیلان قهرمان زیر 23 سال آب‌های آرام شد

لزوم استفاده از ظرفیت‌های استانی در ساخت موزه دفاع مقدس

پروژه های عمرانی گیلان سرعت می گیرد/ زباله سوز رشت نیازمند اعتبار 2000 میلیاردی

الزام فرهنگ‌سازی برای کتاب‌های الکترونیکی

صحبت های دلنشین دکتر کاکاوند در مورد قدرت

درخواست خصمانه آرژانتین از پاکستان و سریلانکا علیه ایران

ویدئوی از خط تولید لوازم آرایشی اورجینال در پاکستان!

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

آسمان گیلان تا هفته‌ی آینده صاف و آفتابی

کشف 56 دستگاه خودرو سرقتی در گیلان

تجلیل از فعالان طرح حجاب و عفاف

توزیع تخم نوغان در 9 شهرستان گیلان از شنبه

کشف 56 خودرو سرقتی در گیلان

ما دو جور بخشنده داریم!

یکی از 4 سنگرِ اهواز در زمان جنگ از بین رفت

«آستاراچای» غنی‌ترین بانک ژنی آبزیان گیلان

شاعرانه/که درد عاشقان آنجا به جز شیون نمی‌دانم